Jag lämnar hotellet i Venedig efter en sen frukost. Jag har inte gått många steg innan jag ser några personer som har på något som är en korsning mellan plastpåse och gummistövlar på benen. Herregud, tänker jag. Så blött är det ju inte, efter vad som måste ha varit regn i natt. En och annan vattenpöl bara.

Jag fortsätter en bit, och kommer till bron över den smala kanalen som jag gick flera gångar i går. OK; en aning mer vatten här. Och så var det inte i går. Till det femstjärniga hotellet är det ställt upp någon sorts landgång att gå på, mitt i vattnet.

Passar på att dokumentera att Venedig håller på att sjunka. Nu händer det och jag är på plats!

italien venedig
italien venedig

Markusplatsen under vatten

Jag går över bron och fortsätter på landgången i vattnet. Plötsligt slår det mig; hur ser det ut på Markusplatsen? Den som är så stor och platt och som ligger så nära Grand Canal.

Jag styr snabbt mina steg dit. Mycket riktigt ligger hela Markusplatsen under vatten! Jag går fram till första och bästa ”gummistövelförsäljare” och säger att jag vill ha ett par orangea. Betalar gladeligen €10 och bryr mig inte ens om att pruta.

italien venedig
Pratar visst norska, inser jag nu. Ni får stå ut med det.

Snabbt ner för trappstegen och ut i den bassäng som nu ligger över hela Markusplatsen. Detta är riktigt kul och jag är exalterad som ett barn. Går runt och runt på själva platsen i den karakteristiska gå-i-vattengångstilen där man bara lyfter fötterna någon centimeter.

Läs mer: Gardasjön – En tågresa bort

Framför Markuskyrkan ringlar kön sig jättelång på en landgång, precis som inget har hänt och att Venedig inte håller på att sjunka. För att ta mig ner mot Dogepalaset och Grand Canal behöver jag ta mig över en landgång. Precis som i vanlig trafik är vi några som står och väntar in till det blir en lucka åt båda hållen, sen är det snabbt upp, två steg rakt fram och ner på andra sidan.

italien venedig
italien venedig
italien venedig

När jag några timmar går förbi igen är det helt torrt.

Tidvatten och nymåne

Jag har skickat filmen ovanför till alla jag känner och det är min pappa som berättar för mig att det är tidvattnet. Tydligen är det samma i Venedig varje höst vid full- eller nymåne. Jag som trodde jag var med om något unikt, som domedag och slutet på Venedig.

Men lite unikt är det ju att jag lyckades pricka in nymånen.

italien venedig
italien venedig
italien venedig
Jag åkte för första gång vaparetto i Venedig, dvs vattenbuss. Den stannar vad känns som varannan meter, på var sin sida om Grand Canal, så tar en evighet men är ganska kul. Om man inte har bråttom.

I övrigt i Venedig

Jag har varit i Venedig på två dagsutflykter tidigare, så egentligen gjorde jag inte så mycket nytt utöver att åka till Burano. Men jag gjorde allt i mycket lugnare tempo än tidigare, dvs jag tog mig tid att sitta ner och äta glass samt dricka spritz eller prosecco.

Jag hade ganska exakt 48 timmar i Venedig, inklusive en halvdag i Burano. Vilket var alldeles lagom för mig som soloresenär utanför säsong.

Läs mer: Våra bästa tips för vad att se och göra i Venedig

Utöver Burano återkommer jag med egen artikel med mina bästa restaurangtips i Venedig. Men jag lägger till några fler foton från Venedig så länge. Det blev mycket stadsmiljö och arkitektur på mina foton, vilket beror både på att miljön i Venedig är unik samt att alla matbilder hamnade i restaurangartikeln. Jag kände också att det behövdes några bilder på Markusplatsen med blå himmel och utan att den var översvämmad.

italien venedig
italien venedig
italien venedig
italien venedig
italien venedig
italien venedig
italien venedig
italien venedig

Sista bilden är förresten tagen från balkongen på mitt hotell Ala. Hotellet i sig var bra men både läget och utsikten från balkongen fick 10+. Utsikt mot en liten kanal där gondolerna passerar i Venedig är drömmen. Passa dock på att boka ett balkongrum, då det bara finns ett fåtal.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelNär flygbolaget har skadat eller haft sönder bagaget
Nästa artikelSthlm Brunch Club – Riktigt gott i Vasastan

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here