När Maxime var 12 år så kom hon en dag och sa att hon ville se pyramiderna i Giza. Bra, tyckte jag, vilken bra grej att vilja göra; kulturellt ovs. Så då bokade jag helt sonika en charterresa till Hurghada någon gång i januari 2004.

Man kan antingen köpa en en eller två dagarsresa till Kairo och Giza från Hurgahada. Man kan köpa genom charterarrangören, men det går också att köpa den själv på en av de lokala resebyråerna som finns på varje gatuhörn. Självklart går det att pruta hos resebyrån, så det blir ganska mycket billigare att köpa egen resa.

Vi plockades upp kl tre på natten vid hotellet och sen åkte alla turistbusserna i konvoj genom öknen med poliseskort. När man tittade ut ur bussfönstret så var det turistbussar så långt ögat kunde se. Tydligen för att busserna inte skulle rånas i öknen. Men vad jag kan se på nätet så slutade man med konvoj för några år sen; säkerheten är tydligen bättre nu.

Vi kom till Kairo kring kl 11, och åkte direkt till Egyptiska musset, vilket var helt ok. Det fanns en massa redskap och annat de hade hittat vid utgravningar som var ganska tråkigt. Och för att komma in och se mumierna fick man betala extra. Vilket vi gjorde, men man fick tyvärr inte fota dessa.

Tutankanon

Efter lunch åkte vi till Giza. Det är tre pyramider; Keops, Kefren och Mykerninos. Keopspyramiden är äldst och uppfördes ca 2600 f Kr, och de andra två under 2500-talet f Kr. Keopspyramiden är också störst, ca 140 meter hög, Kefrenpyramiden är några meter lägre medan Mykerinospyramiden är endast 66 meter hög. Det finns möjlighet att gå inni Keops-pyramiden, men tyvärr var den stängd just när vi var där.Keopspyramiden

Kefrenpyramiden

Plötsligen kom det en galning hoppande meb beduinkläder och tvingade
Maxime att ta på democh sen mig att ta kort. Sen ville han självklart att vi
skulle köpa. Vilket vi vägrade, och han blev skogstokig

Precis utanför pyramidområdet ligger Sfinxen. En sfinx är ett mytologiskt djur med ett mäniskas huvud och ett lejons kropp, och denna uppfördes ca 2500 f Kr. Denna tyckte jag var superhäftig, och nästan det finaste i hela Giza.

Efter detta så åkte de som valde endagsutflykten hem, och vi andra checkade in på våra hotell. Vi gick omkring lite i Kairo, men eftersom vi hade gått upp mitt i natten så var vi ganska trötta och la oss tidigt.

Föregående artikelHarlem
Nästa artikelKhanom på Thailands ostkust

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here