Sportlovet 2009 åkte Maxime och jag till Thailand. Jag hade redan varit på Thailands västtkust och önskade åka någon annanstans, och valet fallt då på en kombinationsresa Khanom och Koh Samui.

Khanom ligger på fastlandet, precis söder om Kho Samui och Koh Phangan. Vi åkte med Fristidsresor och flög till Surat Thani som var mycket nära båda, men vad jag kan se på fritidsresor.se så får man nu flyga antingen till Krabi eller Bangkok och sen åka därifrån några timmar.

Khanom är en ganska liten ort som fortfarande är ganska orärd. Stränderna är långa och vita och med kristallklart vatten, och det är inte svårt att hitta en strand för sig själv. Dessutom är maten riktig god, jag tror alla rätter vi båda åt under veckan smakade super-förträffligt. Prisnivån är också mycket lägre än t ex på Koh Samui. Sen kan man säga att det inte finns något att göra av med pengar på, och det stämmer, men t ex en maträtt kostade nästan exakt hälften av vad den kostade på Koh Samui.

Under vår vecka så solade vi några dagar på vårt fantastiska hotel, några dagar på fina stranden Ao Tong, men resterande dagar åkte vi till ca mitt i det minimala turistområdet där det fanns en bred, fin strand och några strandrestauranger.


Stranden mitt i hotellonmrådet dit vi åkte några dagar

 

En söt Maxime första dagen

 

En dag på stranden kom det massa lokala barn dit som hade en massa tävlingar


Det finns endast ett fåtal hotel och restauranger samt strandbarer i Khanom, och de är så söta där att alla restauranger m.m. har gått samman om att göra en lista över ”dagens ställe”. T ex varje måndag är det strandbar X som gäller, tisdag är det restaurang Y och onsdag är det strandbaren W. Och det behövs verkligen att det fåtal turister som är där samlas på samma ställe, annars skulle det bli två gäster på varje restaurang… Man får också utdelat en karta med ”alla” restauranger och barer inritade, och om jag inte minns fel så utgjorde detta ca en handfull ställen.Valentinesfirande på den ena stranden. Enligt ”veckans lista”
så var alla turister på denna baren just den kvällen
Eftersom det var Valentines Day så hade det gjorts ett stort sandhjärta

  

Och i thailändsk stil var det både underhållning och fyrverkerierDet är ganska stora avstånd i Khanom, och för att få gäster att åka till just deras restaurang så erbjuder alla ställen gratis skussning med bil, dvs de kommer och hämtar en och skjutsar tillbaka en till hotellet eller till nästa ställe. En kvaäll kunde förlöpa sig som detta; vi vill äta på restaurang Y och går till hotellets reseption och frågar om de kan ringa restaurang Y så att de kan komma och hämta oss. Hotellet kan numret utantil, och efter en kort stund sitter vi i restaurang Y:s bil på väg till restaurangen. Etter att vi har ätit så kommer vi på att vi vill åka förbi strandbar X på vägen hem, och samtidigt som vi ber om notan så säger vi att vi gärna vill skjutas vidare. Efter att ha stannat en stund på strandbaren så viftar vi åt oss servitrisen och frågar om hon kan fixa skuss hem till oss. Mycket praktiskt. Tänk om det var så också i Stockholm när man var ute.

Khanom centrum ligger utanför hotellområdet; från vårt hotell tog det ca tio minuter med taxi. Khanom är som en vanlig mindre thailändsk ort; en huvudgata med massor av trafik och restauranger och några butiker. Bäst var stånden som serverade grillad kyckling.

Föregående artikelPyramiderna i Giza och Egyptiska muséet i Kairo
Nästa artikelRosa delfiner

1 KOMMENTAR

  1. […] Khanom är känt för sina rosa delfiner som lever i floden där. Man kan antingen följa med på Fritidsresors utflykt eller göra som oss och hyra en egen båt. Kostade inte alls mycket pengar, och vi tyckte det skulle vara roligare. På väg ner till båten fick vi balansera på plank som skulle föreställa en brygga, och vi såg också flera små ”bostäder” där folk bodde på vattnet. Roligt att se också den delen av Khanom, även om det är fruktansvärt fattigt. De som ägde båten var en man och en kvinna, och de hade också med ett litet barn från deras by som aldrig hade sett delfinerna tidigare… […]

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here