När jag var i NY med min väninna under 2004 så åkte vi till Harlem. Under sent 1990-tal och tidigt 2000-tal så hade man påbörjat en omfattande renovering av Harlem, men det var fortfarande riktigt risigt där. Var och varannan byggnad så ut att falla ihop, och precis som man såg på film var massor med fönster täckta av spånskivor.

Vi åkte buss upp från centrala Manhattan, och klev av någonstans nära 125th St. Där hittade vi någon sorts marknad under en bro, och vi kände oss faktiskt ganska otrygga. Inte en annan vit person var att se och jag är säker på att minst hälften av de som sålde något på marknaden kunde skaffat en kniv eller pistol om vi hade frågat. Vi gick dock omkring och såg lite, och i en affär köpe jag ett par högklackade guldstövlar för ca en hundralapp som jag senare använde en gång eller två.

Vi kände oss faktiskt så otrygga att jag för säkerhets skuld stoppade visakortet i bakficken i fall vi skulle bli rånade. Efter ett tag var vi tvungna att pudra näsan och vi gick till Mc Donalds. Samtidigt som jag drog ner byxorna hörde jag någon sa knäck i bakfickan, och et var självklart visakortet som hade gått i två delar. Detta hade egentligen inte varit någon kris om det inte var så att jag hade lyckats boka hotell för mars månad och inte februari som var när vi var i NY, och detta märktes först när vi kom till hotellet för att checka in. Hotellet hade jag betalat med kreditkortet. Vi fick i alla fall ett rum och min bokning för mars månad kansellerades, men vi var tvungna att betala den nya bokningen i förskott på en gång och det tog några dagar innan jag fick tillbaka pengarna för den felaktiga bokningen i mars. Med en bokning för mars och en för februari var tyvärr mitt kreditkort maxad, och under en dag eller två gick jag omkring och var pank i NY.

Men tillbaka till Harlem. Maxime och jag åkte också en dag till Harlem när vi var i NY förra hösten, jag tänkte att det skulla vara roligt att se Harlem också för Maxime. Men det hade blivit så städat där! Nästan inga spånskivor framför fönstren, och de flesta risiga byggnader hade antingen rivits eller renoverats. Starbucks, Ben & Jerrys och Mc Donalds fanns också senast vi var där, men nu fanns H&M, Sephora m.m. dä också. Visst skiljer Harlem sig från övriga Manhattan, men inte alls som det gjorde första gången jag var där. Det finns självklart typiska svarta affärer som man inte hittar någon annanstans också.

Många affärer är superbilliga, Maxime köpte ett par ballerinas och ett par fins gummistövlar och jag tror båda kostade 300 kr tillsammans. Största klädesaffären på 125th St, den går inte att missa.

Lite besviken blev jag, men Harlem rekommenderas i alla fall. Om man tar ett direkttåg så är det tvåstopptill Central Park och tio minuter till centrala Manhattan.

Bling-bling fronter för tändernaDessa personer bara satt på gatan och speladeApollo theatre öppnade tidigt 1900-tal och ligger på
125th St. Stället är känt för sina amatörkvällar, där de flesta
 svara musiker någon gång under sitt liv har uppträtt 

Utanför Apollo Theatre finns en hall of fame där bla Stevie Wonder,
Michael Jackson, Aretha Franklin, Quincy Jones och James Brown
är representeradePerrongen på 125th StFöregående artikelPeloponnesos i Grekland
Nästa artikelPyramiderna i Giza och Egyptiska muséet i Kairo

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here