Museet Cloisters är en del av Metropolitan Muesum of Art (MET), men är inte lika känd som storasystern. Cloisters visar medeltida europeisk konst och arkitektur, och i de olika trädgårdarna finns både prydnadsplantor och medeltida nyttoväxter.

Cloisters ligger i Washington Heights, 190:e gatan på norra Manhattan. Man åker expresstunnelbana dit (som för övrigt åker direkt från 59:e gatan till 125:e; bara att åka express under 85 gator är roligt!) och sen promenerar man genom Fort Tyron Park.
Byggnaden ligger majestätiskt placerad längst upp på en kulle, och från parken är det också fin utsikt över Hudson River. Både när man ser byggnaden och hör namnet Cloisters så kan man lätt tro att det är ett medeltida kloster, men cloister betyder rektangulär plats omgiven av öppna arkader eller valv och tro det eller ej så restes byggnaden sent 1930-tal. Dock är pelarna medeltida och är tagna från franska och spanska kloster och fraktade till New York. 

Precis som på MET får man välja hur mycket man vill betala i inträde och man kan gå in på båda ställena samma dag med samma biljett om man låter klistermärket sitta kvar på jackan.
 
Själva cloister-platsen som har givit namn till stället, med moderna prydnadsväxter

De medeltida franska och spanska pelarna

Cloisters är tydligen populärt som skolutflykt, det var barn som ritade av konstverken överallt.

De medeltida nyttoväxterna

Fort Tyron Park
 
Föregående artikelSvenska semesterguldkorn och sista bilderna från Visby
Nästa artikelPalácio Nacional de Sintra

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here