Jag har två norsk-grekiska väninnor. Deres pappa var från Kalamata som är den gigantiska ön i södra Grekland med fyra fingarar och tre buktar. Kalamata ligger mitt i bukten mellan första och andra fingret, och det är självklart här de goda, svarta Kalamata-oliverna odlas.

Från Kalamata åkte vi vidare till Kreta med båt från hamnstaden Gytheio, som ligger i mittenbukten. På väg till båten stannade vi först i pittoreska landsbyn Kardamilli, där vi först strosade omkring och sen åt lunch. Ett ställe jag verkligen gillade, och där jag gärna kunde ha stannat några dagar om det inte var så att vi var på väg vidare.

En bit efter Kardamilli kom vi till Diros-grottan, några kilometer söder om Areopoli. Droppstensgrottan är en knapp kilometer, och man åker genom den i blå båter som tar åtta personer plus föraren eftersom den numera är fylld med vatten. Från taket hänger stalaktiter, och vissa ställen är det så lågt i tak att man får ducka. Under vattnet finns det stalakmiter, men eftersom grottan är fylld med vatten ser man dessa endast där ljusförhållanden tillåter detta.

Turen kostar €15 för vuxna och tar ca 30 minuter. Priset är något högt för 30 minuter, men grottan är spektakulär och värd kostnaden. Precis när man kommer ur grottan så kommer man till det mest inbjudande vatten, och man vill bara dyka i direkt. Om man har tid så går det att sola och bada.

Efter ca en timmes bilresa från Diros var vi i Gytheio, och det var bara att kliva ombord på båten till Kreta. Stor som en finlandsbåt var den förresten.

Föregående artikelSicilien för 30 år sen
Nästa artikelHarlem

2 KOMMENTARER

  1. Hei, hei! Flotte bilder og veldig fin blogg. Gøy å se det igjen, mange gode minner 🙂 Stor klem fra Joanna og Julia.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here