Jag brukar i vanliga fall inte resa så mycket under sommarmånaderna. Oftast hittar du mig hemma i hängmattan i Oslo då. Så när alla har stressat kring hur, var och när man får resa under sommaren i år har jag varit ganska lugn. För hade det inte varit möjligt att åka någonstans så hade jag bara stannat i hängmattan.

Men jag gör ofta lite spontana resor i närområdet under sommaren, så som när jag och tre väninnor i fjol åkte till Göteborg, vidare till Oslo och de avslutade i Sunne. Låter väderprognosen bestämma. Och någon utlandssemester i augusti brukar det bli, lagom till när skolorna precis har börjat.

Och nu har jag också planerat sommaren 2020, som egentligen inte skiljer sig alls mycket från hur jag hade gjort utan coronavirus. Med undantag av resan till Luxemburg och Belgien i mitten av juni, som jag fick boka av. Det var ju lite trist, hade sett mycket fram mot Luxemburg.

The Twist i Norge – Juni

I julklapp fick min mamma en resa till Gripsholms slott i tillsammans med Maxime, min syster Christiane och mig. Eftersom min mamma är nästan 80 år och min syster äger en piercingstudio Oslo med stränga hygien- och karantänkrav kändes det oaktuellt för båda att åka till Sverige. Vi har därför planerat om, och min mamma, Christiane och jag åker i stället till The Twist i Hadeland i Norge, som är en kombinerad bro och galleri (!) och omtalad i New York Times som ett ”must see”. Vi har också bokat glampingtält tillhörande ett hotell känt för sin närodlade mat.

Den observanta ser att Maxime har fallit bort mellan Gripsholm och The Twist. Well, hon är svensk medborgare och persona non grata i Norge.

Bild från The Twists hemsida

Trysil i Norge – Juli

Under våren har det inte känts ok att pendla mellan Oslo och Stockholm, fast det hela tiden har varit tillåtet för mig att jobbpendla utan karantän. Första månaden stannade jag därför i Stockholm men i mitten av april förflyttade jag mig till Oslo där jag fortfarande är. Innan jag åkte till Oslo fick min norska väninna Lene och hennes pojkvän Björnar låna kolonistugan över påsk. Detta var då det fortfarande var förbjudet att åka till sina stugor i Norge, och vad är en påsk utan att vara i stugan för en norrman? Inte mycket. Som tack för att de fick låna min stuga erbjöd Björnar mig att låna hans stuga i norska skidorten Trysil.

Ja tack, och eftersom jag inte är någon skidperson valde jag juli. Fjäll sommartid är min melodi. Dock med brasklapp för att min svenska väninna Mija och hennes nya bil är en viktig del av planen. Kommer inte hon in i Norge blir det ingen Trysil.

norge-oslo-holmenkollen-frognerseteren
Frognerseteren i Oslo

Svalbard i Norge – Augusti

För några veckor sen läste jag nyheten om att Svalbard öppnar i juni, men endast för fastlandsnorrmän (gulligt ord; tänk att jag är en fastlandssnorska). Jag visste på en gång att detta skulle bli sommarens huvudnummer. Jag älskade Svalbard då jag var där på vintern för tre år sen, bestämde mig redan på plats att jag vill åka tillbaka och uppleva den arktiska sommaren.

Jag frågade Hanne och Peder om de ville hänga på; Hanne och jag skulle varit i Kazakstan och Kirgizistan över påsk och tänkte att detta får bli en sorts ersättning. De var genast med på noterna och när det visade sig att favvohotellet från förra resan hade ett riktigt bra sommarerbjudande var det lätt att trycka på boka-knappen.

Vi åker sista juli och håller nu på att se vad vi ska göra på plats. Båttur till Pyramiden är givet men i övrigt är öppet.

svalbard-basta-topp-tips
Longyearbyen

Bonusresa: Kotor i Montenegro – Augusti

Jag var några dagar vid Kotorbukten i Montenegro sommaren 2016. Jag föll verkligen för naturen här med branta berg och smala fjordar. När Norwegian lanserade direktflyg från Oslo till Kotor var jag snabb att boka.

Flygningen har inte ställts in än men vad jag kan googla mig fram till är Montenegros gränser i dagsläget fortfarande stängda. Jag skulle älska att åka tillbaka till Kotor och kommer göra det om planet går, landets gränser är öppna och jag har en giltig reseförsäkring. Men jag ser hela denna resa som en bonus om den blir av.

Kotor - Montenegro - UNESCO
Kotor by

Detta känner jag kan bli riktigt bra. Sommaren 2020, vi kan nog bli kompisar.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelGodaste maten på resan
Nästa artikelMin passbild

2 KOMMENTARER

    • Svalbard var verkligen magiskt under vintern. Ska bli kul att se under sommaren också, men för den som bara ska göra en resa är nog vintern roligast. Man vill ju åka hundspann och snöskoter etc.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here