Halva nöjet på resan är ju att äta gott. För mig är detta oftast lika med att äta på restaurang; lunch och middag på semestern äter jag nästan alltid ute. Maten är i vanliga fall inte avgörande för mig när jag väljer destination, men absolut viktig. 

Inget är tråkigare än när man har fel förväntningar på maten i ett nytt land. Mitt värsta exempel på detta är då min syster Christiane och jag var på Langkawi i Malaysia och vi antog den malaysiska maten skulle vara liknade den thailändska. Det var det inte och tyvärr inte särskilt god. När jag några år senare åkte till Filippinerna hade jag gjort hemläxan och var förberedd på tråkig och smaklös mat.

Här kommer i alla fall min lista med mina fem favoritländers mat! Tyvärr blev det ingen numrerad lista då jag inte kunde bestämma ordningen. I stället har jag delat in i två grupper; mina superfavoriter och mina favoriter. 

The top of the top of the best-listan

Italienskt

Italien är matlandet som har allt! Ljuvlig pasta, smarrig pizza, skinkor som smälter i munnen och den underbara gelaton. Gällande Italien har maten flera gångar varit avgörande när det har stått mellan att välja Italien och andra europeiska länder.

Bröd doppad i världens godaste olivolja. Pasta aglio e olio med vitlök, chili och olja. Så enkelt och så gott. Men vi får inte glömma bort drickat heller; porlande prosecco eller snygga aperol spritz.

Läs mer: Alla inlägg från Italien

italien-capri
italien-capri
italien-toscana-siena
italien-bergamo
italien-capri

Thailändskt

Jag älskar ungefär allt i det thailändska köket; currys, wok med ris, nudlar, grillad fisk, syrliga sallader. Det vattnas i min egen mun när jag både skriver detta och kollar på bilderna. Thailändsk mat smakar så mycket! Inte bara är det lite mer hetta utan också så mycket sött och syrligt. Och i kombination blir det ofta ännu bättre.

Och all frukt och goda juicer. I Thailand dricker jag nästan bara vatten och fräscha juicer, helt enkelt för att det är det godaste.

Läs mer: Alla inlägg från Thailand

thailand-best-bangkok
thailand-bangkok-or-tor-kor
thailand-best-bangkok
thailand-bangkok-or-tor-kor

Den extremt goda favoritmaten

Turkiskt och Azerbajdzjanskt

För den som inte har varit i båda länder låter et kanske konstigt att slå ihop dessa två, men sanningen är att den turkiska och den azerbajdzjanska matkulturen inte är helt olika. Både bjuder på mycket kebab, dvs grillat kött med pitabröd och grönsaker. Jag älskar grillad mat och får aldrig nog.

Jag var båda i Istanbul och Baku med Maxime, faktiskt under samma månad men två resor, och ibland tröttnade hon på kebab och vi beställde något annat. Som t ex de båtformade pizzalikande kreationerna som också var så smakrika och goda. Men hade det varit upp till mig hade jag ätit kebab till både lunch och middag båda resorna.

Något annat man inte vill missa i dessa två länder är granatäpplen. Jag är generellt stort fan av granatäpplen, men ingen annanstans har de varit så goda.

Läs mer: Alla inlägg från Istanbul
Läs mer: Alla inlägg från Azerbajdzjan

istanbul-turkiet
istanbul-turkiet
istanbul-beyoglu
azerbajdzjan-baku
istanbul-beyoglu
azerbajdzjan-baku
istanbul-beyoglu

Mexikanskt

All mat jag åt under min vecka i Mexiko var fantastisk. Jag åt tacos minst en gång per dag, men ofta tog jag en hel skål guacamole till antingen lunch eller middag. Utöver dessa två favoriter blev det då och då nachos till lunch eller grillad fisk till middag.

Älskade att maten var så enkel men med så goda smaker. Ofta serverades nachosen bara med lök, lime och olika salsor att välja mellan. Så gott. Jag funderar seriöst på att åka tillbaka till Mexiko endast för matens skuld, men då i kombination med Belize, Guatemala eller Nicaragua. Fast det blir ju inte bara för matens skuld, för gillade landet mycket också och vill se mer.

Läs mer: Alla inlägg från Mexiko

mexiko-isla-holbox
mexiko isla holbox bonanza
mexiko-isla-holbox

Libanesiskt

I Libanon är vi lite tillbaka till det grillade köttet jag redan har hyllat från Turkiet och Azerbajdzjan. Men så får det vara. Mina stora libanesiska favoriter är rörorna hummus och babaganosh, vilka vi alltid tog in till båda lunch och middag. Lägg till kryddstarka stekta potatisar och tabbouleh och min lycka är fullkomligen.

Även de libanesiska snabbmatskedjorna har fantastisk mat, se sista bilden.

Läs mer: Alla inlägg från Libanon

libanon-beirut-jeita-qadisha-byblos-musar
libanon-beirut-restaurang-bar
libanon-beirut-restaurang
libanon-beirut-restaurang-barbar

Bubblare som inte nådde hela vägen upp

Jag funderade på Iran, av samma orsaker som turkiskt och azerbajdzjanskt; dvs mycket grillat och kebab, men tyckte det blev för samma lika mellan de två. Och Iran kom inte med.

Sen kom det en kommentar om Vietnam och jag blev lite ja-jo-hmmm, vietnamesiskt ät ju gott men…. Grejen är att de färska vårrullarna/sommarrullarna (alltså inte friterade) är fräscha och goda. Pho, nudelsoppan, är också god. Problemet med vietnamesiskt är att de är ganska försiktiga med kryddningen. Ibland blir det på gränsen till smaklöst. Min dom är god mat men efter en vecka eller två blir det helt enkelt tråkigt med (för mig) så försiktigt kryddad mat.

Detta var mina favoritländer matmässigt. Håller du med eller har du helt andra?


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBintan Island i Indonesien – Solsemester ett stenkast från Singapore
Nästa artikelSommarplanerna 2020

5 KOMMENTARER

  1. Vilka härliga bilder! Vi är inte överens när det gäller italienskt. För oss kommer nog italienskt längst ner på listan, men det vågar man knappt säga för då blir folk så arga. Det är så underligt så jag börjar undra vad det beror på? Det är ju bara vår personliga smak, varför är det upprörande? Nåja, vi älskar det franska köket. Sedan gillar vi asiatiskt, kanske särskilt vietnamesiskt, men ibland också kinesiskt.

  2. Tycker det är kul att läsa om att du inte alls gillade den malaysiska maten som jag själv älskade. Men visst, det var lite skillnad att äta mat på Langkawi och i Kuala Lumpur. Kan tänka mig att maten på Langkawi ibland kanske är lite för turistanpassad och därför inte smakar lita bra. Jag åt visserligen också mycket indisk-malaysisk mat där.

    Men det är stor skillnad mellan malaysisk och thailändsk mat, det håller jag med dig om.

  3. Detta inlägg har jag tänkt skriva hur länge som helst. Men tänkt att jag måste bara besöka Indien och Vietnams först. Sen kommer inlägget. Av dina har jag 3 länder även på min lista.

    • Har också tänkt skriva hur länge som helst; kom äntligen till skott nu.

      Jag har ju varit i både Indien og Vietnam och ingen av länderna är ju med på listan. Men maten i Vietnam var faktisk ganska god, får kanske lägga till några bubblare.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here