Jag älskar sen tidigare kolonialarkitektur generellt. Ofta färgglatt men med ganska enkelt och stramt formspråk. De brittiska kolonialstäderna är kanske lite mindre färgglada än de spanska, men jag gillar båda sorter.

Victoria Falls Hotel

Men det är något särskilt med just kolonialtidens hotell. Victoria Falls Hotel är helt underbart, med varje detalj bevarad från när det uppfördes. Receptionen har bruna trädetaljer med guldiga bokstäver. Efter att ha spenderat överdriven lång tid där går jag ner den vackra trappen till innergården. Här finns en damm med näckrosor och palmer som speglar sig i vattnet.

Läs mer: Våra favorit kolonialstäder

I salongen spelar pianisten och i andra ändan av rummet rullas drinkvagnen in för beställningar. I ena hörnet står en byst-staty i form av en vit grekisk gud och i andra hörnet en byst av en svart man. Vid mitt andra besöka på hotellet (av tre!) är jag där med ett par från Zimbabwes huvudstad Herare, som jag lärde känna på en båttur samma dag. Det är killen som visar mig bysterna och säger att de är hans favoriter, så jag får utgå från att de inte anses rasistiska.  

Jag fortsätter in i Stanley´s Room och undrar vem Stanley var. Uppstoppade djurhuvuden på väggen och djupa soffor framför den öppna spisen. På terrassen mot trädgården finns en restaurang, som är populär både för middag och afternoon tea. Jag väljer i stället att äta min middag, tillsammans med paret från Herare, på restaurangen Jungle Junction, som ligger en kort promenad genom trädgården.

Läs mer: Victoriafallen från både Zambia och Zimbabwe

Trädgården är ett kapitel i sig. Här finns fantastisk utsikt mot Victoria Falls Bridge och aporna leker i träden, springer på muren och klättrar i lamporna. Jag sitter och ser på dem i evighet den kvällen jag är där själv. Men plötsligt dyker flockledaren upp från ingenstans och tar sig ut genom en öppning i staketet. Inom några minuter har alla följt efter.

Hotellet uppfördes av britterna under 1904, som ett boende för arbetarna som jobbade med den planerade Cape-to-Cairotåglinjen, som skulle förbinda norra och södra Afrika. Fram till 1970-talet drevs hotellet i järnvägens regi, innan det hyrdes ut. Under 1990-talet påbörjades renoveringen till ett femstjärnigt lyxhotell, som fortfarande ägs 50/50 mellan National Railways of Zimbabwe och en ledande hotellmagnat i landet.

Självklart kollade jag upp Victoria Falls Hotell innan jag åkte men då billigaste dubbelrummet går loss på $400 per natt tyckte jag att det blev lite dyrt. Hade det kostat hälften hade jag nog checkat in.

Bushtracks Express

Det tar en minut att gå från Victoria Falls Hotel till tågstationen. Två dagar i veckan avgår ångtåget Bushtracks Express. Då rullas röda mattan ut mellan hotellet och stationen och resenärerna välkomnas på perrongen med en drink.

Tågsättet består av en restaurangvagn och en observation car med panoramautsikt bakåt och ett ånglokomotiv. Allt original från 1930, och med tidtypiska detaljer.

Bushtracks Express avgår tisdagar och fredagar, klockan 17:00 under vinterhalvåret och en halvtimme senare under sommaren. Tåget gör en sväng genom bushen innan det åker ut på Victoria Falls Bridge och stannar där för solnergången, samtidigt som en trerätters middag serveras. Tre timmar senare rullar det in igen på Victoria Falls station. I Zambia heter tåget Royal Livingstone Express och avgår måndagar, onsdagar och lördagar. Upplägget är detsamma för båda länder och kostar ca 1500 kr per person.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelResebloggarna som oftast inspirerar mig att trycka på boka-knappen
Nästa artikelOslo – Hotel Christiania Teater och restaurang Teatro

2 KOMMENTARER

  1. Håller med dig, det vilar en alldeles speciell atmosfär över de gamla kolonialhotellen och inte minst över Victoria Falls Hotel. Vi spenderade en eftermiddag och kväll där för ca ett år sedan, efter vår roadtrip genom Namibia och Botswana. Vi, läs jag, vandrade runt för att fota och alla dörrar öppnades, vänligheten och stoltheten var påtaglig och precis som du skriver, så hade det varit en fröjd att även bo där en natt…men, priset förskräcker och man kan ju inte mer än sova? Middag åt vi dock och där fanns allt, tom Krokodil, vilket jag till slut, men med tvekan smakade…och tja, grodlår, bläckfisk eller nåt anat segt kan man kanske jämföra det med, men gott var det inte.

    • Vad roligt att du också tyckte Victoria Falls Hotel var fantastiskt. Det stämmer precis hur du skriver om stämningen och servicen. Nu när jag vet hur fint det är det hade jag kanske bokat in mig en natt om jag ska tillbaka, men då skulle jag komma tidigt dag ett (innan incheckning) och lämna sent dag två. Och heller bo på billigare hotell de andra nätterna. Men mer än en natt skulle jag aldrig kosta på mig. Jag har ätit krokodil två gångar; ena gången i Sydafrika och andra gången i Kambodja. I Sydafrika var på en lyxkrog och det smakade lite som bacon och var väldigt gott. I Kambodja var det en grill med massa konstigt kött, där också orm, känguru och haj fanns med. https://www.ladiesabroad.se/2015/03/orm-krokodil-och-kanguru-pa-menyn.html

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here