Under de senaste åren har jag verkligen fått upp ögonen för kolonialstäder. Och i synnerhet de spanska. Kolonisering är inget att förespråka i sig men att spanjorerna lämnade efter sig arkitektur, som tom är finare än den i Spanien, är något jag uppskattar.

New Orleans – USA

New Orleans, eller NOLA (New Orleans, LA för i Louisiana) som invånarna själv gillar att kalla staden, måste vara USA:s minst amerikanska stad till utseendet. I alla fall i stadsdelen French Quarters, som är ganska så stor. Det roliga med French Quarters är att den gamla franska stadsdelen brann ner under två stora bränder 1788 och 1794. Staden byggdes upp igen i spansk kolonialstil, eftersom det då var Spanien som styrde i New Orleans. Men det gamla namnet fick hänga kvar.

Läs mer: Vårt New Orleans-arkiv

Nog historielektion; French Quarters, och ifs också stadens andra höjdpunkt gatan Frenchmen Street, har både vackra, färgglada och välvårdade byggnader med gjutjärnsbalkonger och blommor. Stämningen är svängig, glad och välkomnade och på torg och gatan spelar jazzband oavbrutet.

New Orleans French Quarters
new-orleans-nola-frenchmen-street

Havanna – Cuba

Havanna är en klassiker när man pratar spansk kolonialarkitektur. Och med rätta. Här är det inte alls lika renoverat och perfekt som många andra ställen. Havanna är flagnande färg, slitna byggnader och små lägenhet som gör att vardagslivet flyttas ut på gatan.

Läs mer: Underbara Havanna och våra bästa tips

Många ogillar Havanna för smutsen och närgångenheten men jag älskade den för känslan och och autenticiteten. Och för de vänliga invånarna och den glada stämningen.

cuba-havanna-restauranger
havanna-cuba-stadsdelar

Cartagena – Colombia

Jag hade inte hört talas om Cartagena innan min väninna Tone ringde och frågade om jag ville hänga på. Det slutade med att vi bokade flyg under pågående samtal och att jag var gäst i ett bröllop där jag varken kände bruden eller brudgummen.

Läs mer: Hur jag hamnade i en stad som jag aldrig hade hört talas om innan och i ett bröllop där jag varken kände bruden eller brudgummen

Jag hade inte kollat upp Cartagena så mycket innan jag åkte. Men bröllopsparet hade gjort ett program med aktiviteter varje dag för sina utländska gäster, så det löste sig. Jag blev blown away av Cartagenas skönhet och flera kvällar åkte jag in själv eller tidigare än de andra bara för att strosa runt och njuta av det hela.

Läs mer: Urvackra Cartagena i Colombia

cartagena-colombia
cartagena-colombia

Valladolid – Mexiko

Jag gjorde bara ett kortare stopp i Valladolid då jag var vid Chichén Itzá men detta är en stad mitt i min smak. Som vanligt en park framför kyrkan och färgglada byggnader. Jag gillade också att tempot verkade vara lagom högt i staden. Bra vibe, helt enkelt.

Läs mer: Min utflykt till Chichén Itzá, Valladolid och en canote

mexiko-chichen-itza-velladolid
mexiko-chichen-itza-velladolid

Colonia de Sacramento – Uruguay

Colonia de Sacramento ligger bara en timme med båt från Buenos Aires i Argentina. Självklart vill jag göra en dagsutflykt både till nytt land och kolonialstad. Colonia var i portugisisk ägo fram till 1750, för att så övertas av spanjorerna. Jag har svårt att fatta om det som finns kvar i dag är ett resultat av portugisiskt eller spanskt styre men det är inte så viktigt.

Det viktiga är att Colonia är en fin liten pärla. Dock inte lika stämningsfull och präglad av musik och gatuliv som många andra städer på denna lista. Men jag gillade verkligheten staden och rekommenderar den för alla som är i krokarna.

Läs mer: Colonia de Sacramento i Uruguay

Som vanligt; tipsa gärna om kolonialstäder vi har missat.
Gärna i Asien och Afrika.


Följ oss på Facebook och Bloglovin för att inte missa någon ny artikel!

Föregående artikelOch nu släpper vi en bildbomb från Vilnius
Nästa artikelHotell Pigalle i Göteborg – En maximalistisk tofs- och sammetsdröm

2 KOMMENTARER

  1. Vakre bilder av flotte byer! Jeg er enig i at mange av disse kolonibyene har en helt spesiell skjønnhet. Selv likte jeg Granada i Nicaragua, Luang Prabang i Laos og Antigua i Guatemala godt. Selv om de alle er ganske turistifiserte (kanskje ikke så rart slik de ser ut). Cartagena står på reiseønskelisten!

    • Grenada står langt opp på listen min allerede, og antigua er også med. Men Luang Prabang hadde jeg ikke hört om, men noterer siden jeg framdeles ikke har värt i Laos i det hele tatt og gjerne vil dit. litt ekstra morsomt med de kolonibyene som ligegr utenfor Söramerika også.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here