Jag lärde känna Tone under en skidresa till Chamonix i Frankrike då vi båda var 17 år. Något år senare flyttar jag till Stockholm medan Tone börjar studera vid Juridiska institutionen vid Oslos universitet. Mitt bland kriminologiska teorier och lagböcker lär hon känna Trond.

colombia-cartagena

Ytterligare några år senare flyttar Tone till Kuba där hon skriver sin masteruppsats inom antropologi. Med sig hem från Kuba har hon Pando; som rappar på spanska och givetvis röker cigarr. Ungefär samtidigt pluggar Trond en termin i Amsterdam där han lär känna Claudia från Colombia. Efter ett kort mellanspel hemma i Colombia, med skyhöga telefonräkningar, tar Claudia med sig allt sitt pick och pack och flyttar till Trond i Oslo. Ungefär samtidigt som Claudia flyttar till Norge så flyttar väninnan Pilar till Kanada.

Claudia och Pando har samma utmaningar med ett nytt land, kylan i Oslo, lära sig det norska språket etc. och de fyra umgås flitigt.

colombia-cartagena
Trond och Claudia respektive bruden Pilar

”Häng med till Cartagena”

Vi snabbspolar 20 år framåt och jag sitter hemma i soffan en kväll under våren 2016. Mobilen ringer och displayen visar Tones namn.

Tone: Vill du hänga på till Cartagena i Colombia? Claudia och Trond ska i bröllop.
Jag: Carta…. Vad sa du?
Tone: Cartagena. Claudias colombianska väninna ska gifta sig med en kanadensare.
Jag: Kan du bokstavera? Jag måste googla. När och hur länge?
Tone: C-A-R-T-A-G-E-N-A. Tio dagar i januari nästa år.
Jag: Det ser ju helt fantastiskt ut där. Jag älskar kolonialarkitektur och har inte varit i Sydamerika. Ligger vid havet gör det också. Jag är på!

På det sättet slutar det med att vi båda bokar flygbiljetter under pågående telefonsamtal! Vi bokar så att alla fyra träffas upp i London och flyger vidare tillsammans.

colombia-cartagena colombia-cartagena colombia-cartagena colombia-cartagena

”Häng med i bröllopet”

Tiden går och avresan börjar närma sig. Under en Skype-planering säger Claudia i en bisats någon i stil med Det gör inget att du inte pratar spanska Lena, för det kommer många kanadensare till bröllopet. Jaha, plötsligt var man inkluderad som en av bröllopsgästerna också! Claudia fattar inget när Tone och jag förklarar att vi inte alls hade förväntat oss att inkluderas i bröllopet och egentligen var glada över bara att få vara med på resan. Självklart ska ni komma i bröllopet också; det är så vi gör i Colombia är svaret. Slutdiskuterat och givetvis ser Tone och jag fram emot händelsen. Ett sydamerikanskt bröllop! WOW.

Dagen efter får vi ett mail från brudgummen med ett detaljerat program. Varje dag anordnas det gemensamma middagar, häng på en särskilt del av stranden, båtutflykter etc. för de utländska gästerna och tillresande colombianer. Så när bröllopsdagen kommer så känner vi redan flertalet av gästerna.

colombia-cartagena colombia-cartagena colombia-cartagena colombia-cartagena

En bröllopsfest med mojitos, blommor och mustascher

Vad finns att säga? Bruden Pilar är vacker i klassisk klänning och brudgummen Greg är stilig i sin blå och vitrandiga kostym. Gregs 12-åriga son är hans best man och han bär samma ränder som sin pappa. Samtliga colombianska kvinnor har färgglada långklänningar och männen är ledigt klädda i ljus lin. Samtliga kanadensiska män har mört kostym och slips i värmen. Stackarna.

Stämningen är glad och uppsluppen. Mojitos serveras både innan och långt efter maten och till min glädje så har man inga långrandiga tal vid colombianska bröllop. Höjdpunkten är definitivt när bruden har hyrt in ett mexikanskt band. Kvinnorna får utdelat blomsterdiadem och männen får mustasch och någon mexikansk fluga att ha på skjortan. Som den enda personen får brudgummen också en hatt. Riktig bra partytrick och den höga stämningen blir ännu högre!

colombia-cartagena colombia-cartagenacolombia-cartagena colombia-cartagena

Så nu har man upplevt ett äkta sydamerikanskt bröllop också. Check på min bucket list.

Föregående artikelAtt resa solo – Bra eller dåligt?
Nästa artikelAstor Hotel – Miami Beach art deco

14 KOMMENTARER

  • Bröllopet var underbart, det är ju så roligt när liknande händer. Ett latinobröllop, likson! Jag har också fått en riktig förkärlighet för långs rubriker nu. får hålla igen…

 1. Hvilken spennende opplevelse! Og så på et så fint sted, da! Jeg har ikke vært der selv, men ut fra bilder ser det veldig fint ut i byen og området rundt. Jeg likte også overskriften, det er en sånn type overskrift som virkelig gjør en nysgjerrig.

  • Takk så mye. Ser ut som jeg må satse på flera overskrifter lange som en roman! Cartagena var vikelig en dröm av en liten by i byen. Tydelig skal det finnes en lignende by nära Bogota også, kan jo väre verdt å tenke på om du skulle väre i området.

 2. Plötsligt var jag tillbaka, för ett halvår sedan, bland Cartagenas färggranna pärlor till byggnader och sprudlande torg med musik! Vilka otroligt vackra och bilder och häftig upplevelse du har varit med om! Tack för att du delar med dig.

  • Tack så mycket! Jag gillade verkligen Cartagenas gamla stadsdel och tjata så mycket om att gå omkring där att mina medresenärer blev halvtokiga. Men då var det bara att åka själv, vi bodde bara en mycket kort taxiresa därifrån.

 3. Ja visst är Cartagena en vacker kolonialstad – och bröllop är roligt, särskild utomlands när man inte vet riktigt vad man ska förvänta sig. Jag fick tacka nej till att vara bröllopsfotograf på Cypern förra året. Ledde en resa i Kaukasus just då. Irriterande att man inte kan vara på två ställen samtidigt!

 4. Kul att få uppleva ett bröllop i ett annnat land och ett stället du aldrig har besökt tidigare och ej känner brudparet. Det måste ha varit en upplevelse. Superfina bilder 🙂

  //Petra

  • Tack så mycket, jag blev väldigt nöjd med rubriken själv. Det är roligt med hela meningar (fast detta blev en halv roman) i rubrikerna. Ska satsa på mer sådant. Och bröllop på Sri Lanka låtr bra; både själv abröllopet och ön. Vi var där för åtta år sedan och gjorde en riktig bra rundresa.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here