Salsa och mojito är något som flertalet här i Skandinavien förknippar med ön Kuba men det är bara halva sanningen. Mojito uppfanns visserligen på Kuba men salsa är en dans som har sitt ursprung i olika latinamerikanska folkdanser och inte förknippas med något särskilt land.

Det finns en uppsjö av salsastilar och ingen stil är mer äkta och autentisk än en annan. Salsa är i utgångspunkten en improviserad pardans men det finns både vedertagna stegkombinationer samt rullande rörelser med höfter, axlar och bröst.

cartagena-colombia cartagena-colombia

Café Havana

Cartagenas mest kände salsaställe heter Café Havana och ligger i stadsdelen Getsemani i gamla stan. Som jag har skrivit om tidigare så besökte jag Colombia som en gäst i ett bröllop med många internationella gäster och det fanns ett gemensamt program med middagar och andra aktiviteter. Självklart var ett besök på Café Havana med i brudgummens program.

Vi är ett 20-tal gäster som ramlar in efter middag. Vi kommer dit någon halvtimme innan bandet börjar spela och får plats för hela gänget vid ganska bra bord. Dock är det helt omöjligt att se bandet från borden när de börjar spela eftersom alla dansar framför scenen. Men då är det bara att resa på sig och ta sig mot scenen som gäller.

cafe-havana-cartagena-colombia cartagena-colombia cafe-havana-cartagena-colombia cartagena-colombia cafe-havana-cartagena-colombia cafe-havana-cartagena-colombia cartagena-colombia cafe-havana-cartagena-colombia

En colombiansk kändis!

Det dansas och det rullas och det skakas; både på scenen och framför den. Plötsligt kliver en man i röd t-shirt upp på scenen och börjar sjunga med bandet. Det hojtas och jublas på spanska och alla rullar lite extra med höfterna. Bandet är mer upptagna av att filma nytillskottet på scenen än att själv spela och sjunga; det hela ser aningen konstigt ut. Men jag förstår, även efter alla mojitos, att något stort händer.

Till slut får jag tag på Claudia, min väninnas väninna som jag reser med och som är uppvuxen i Colombia. Hon berättar att den för mig okända på scenen är vokalisten i ett av Colombias mest kända salsaband Nische, som bara hoppade upp på scenen under ett privat besök. Stort!

cafe-havana-cartagena-colombia cartagena-colombia cafe-havana-cartagena-colombia cartagena-colombia cafe-havana-cartagena-colombia cartagena-colombia cartagena-colombia

Jaha, jag åkte till Colombia och mötte salsa-Lassie. Inte dåligt för en som inte gillar att dansa och därför är måttligt intresserad av salsa. Dock rekommenderas ett besök på Café Havana även för den som inte gillar att dansa salsa. Stämningen är en höjdare och mojitosarna är extra goda här.

Föregående artikelEn vandring på höjden över Salzburg – Från fästningen Hohensalzburg till Museum der Moderna Mönchberg
Nästa artikelMina reseplaner för den (givetvis) underbart solfyllda sommaren 2017

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here