Har du funderat på att resa till alperna utanför skidsäsongen? Även om alperna är mycket vackra i vinterskrud så tycker vi att det faktiskt är en ännu vackrare kombination med snöklädda berg i horisonten, grönt gräs och klarblå himmel.

Fästningen Hohensalzburg

När jag innan avresa nämner för vänner och bekanta att jag ska till Salzburg i maj så varierar svaren mellan Men i maj kan du inte åka skidor, varför ska du dit? och Missa inte fästningen Hohensalzburg. Så ett besök till Hohensalzburg var en given aktivitet.

Vi åker bergbanan upp från staden och på 30 sekunder har vi tagit oss 550 meter upp. Fästningen uppfördes under 1400- och 1500, eftersom man fruktade en invasion från ottomanerna. Tydligen fungerade befästningen bra som ett avskräckande exempel, för det enda försöket till intrång som gjordes var i 1525 av lokala gruvarbetare, bönder och ortsbor som önskade störta hertigen.

Fästningen är ganska stor och det finns ett flertal kyrkor, museer och serveringar. Utsikten över Salzburg åt ena hållet och bergen åt andra hållet är formidabel. Men vi sliter oss loss från fästningen och fortsätter; vi har nämligen en plan.

Utkikspunkten Richterhöhe

Vår plan är att promenera från Hohensalzburg till Museum der Moderna Mönchberg. Vår guide säger det ska ta 20 minuter men vi hör också 40 minuter. Oavsett så vet vi att det kommer att ta oss dubbelt så lång tid som det tar alla andra, vi ska ju ha våra fotostopp också.

Vi får fråga efter rätt utgång från fästningen men när vi först har hittat den så är det tydligt skyltat till Museum der Moderna Mönchberg. Vi går genom valv och mellan torn, hela tiden på en asfalterad stig utan större höjdskillnader, längst upp på bergskammens topp.

Jag är nära att fortsätta rakt fram förbi den lilla stigen till vänster och skylten som säger utsiktspunkten Richterhöhe, men lyckligtvis så är Maxime mer vaken än vad jag är. Tur är det; för den lilla avstickaren visar sig att bli den korta vandringens höjdpunkt. Vi har nu utsikt mot andra sidan kammen; långt där nere ligger slottet Leopoldskron vid en insjö och i bakgrunden finns snötäckte bergstoppar.

Vi har hittat det idylliska Österrike; orsaken till att vi besöker alperna under senvåren och målet med resan. Vi är mitt i Sound of Music! Filmen som spelades in just i området runt Salzburg.

Äpfel Strudel på caféet Stadt Alm

Vi lyckas slita oss från utsikten och fortsätter vandringen. Plötsligt snubblar vi över det idylliska caféet Stadt Alm. När vi ser att hälften av gästerna har någon lockande efterrätt på sina tallrikar så är det en given aktivitet att stanna. Deras signaturrätt är friterade äpplen med mascarpone-ost och vi beställer självklart in denna, men tar lika bra en Äpfel Strudel med vaniljsås också. Är man i Österrike, så ska man äta strudel, så är det bara.

Stadt Alm är också ett hostel och jag skulle älska att bo där uppe på höjden och leka Rapunzel. De har 22 sängar och fem rum, jag minns inte exakt men ett eller två av rummen var tvåmannarum.

Hissen ner i berget, plötsligt är vi mitt i stan igen

Mätta och belåtna beger vi oss ut på den sista delen, nu visar det sig att vi bara är två minuter från Museum der Moderna Mönchberg. Vi hittar hissen inne i berget och kliver ut mitt i centrala Salzburg.

Vi tog inte tiden på hur lång tid det tig från vi lämnade Hohensalzburg till vi var framme vid museet, men vi kan lova att det var mer än både 20 och 40 minuter. Om du skulle ha vägarna förbi Salzburg, så är detta vandringen som du absolut inte får missa.

Resan gjordes i samarbete med Österrikes turistbyrå och VisitSalzburg.
Ord, foton och synpunkter är som alltid våra egna.

Föregående artikelBAO Modern Chinese Cusine i Kiev
Nästa artikelSalsa och mojito på Café Havana

16 KOMMENTARER

  1. Salzburg är en underbar stad. Var ni även på Kapuzinerberget på andra sidan floden? Där är det också fantastiskt vackert att promenera.

  2. Salzburg som sommardestination är verkligen toppen. Har varit två gånger där – som ung när vi bilade ner med vårt skruttiga saab, bodde med andra backpackers på pensionat och vandrade, och många år senare när jag besökte musikfestivalen med min mamma. En underbar stad! Kan varmt rekommendera musikfestivalen som varje sommar hölls där.

  3. Alperna sommartid är något som jag skulle vilja uppleva igen, har bara gjort dem när jag var liten. Var i Salzburg när jag var tio och minns deras saltgruva och att vi campade på en sluttande plats precis nedanför örnnästet. Det här får mig att vilja åka tillbaka. I morgon! Härliga bilder!

    • Vi var supersugna på örnnäster men tyvärr ligger ju detta i Tyskland. De var helt enkelt inte så pigga på att vi skulle åka dit. Vilket man ju förstår, så det får bli nästa gång.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here