Colonia de Sacramento i Uruguay, i dagligt tal bara Colonia, ligger en dryg timme med båt från Argentinas huvudstad Buenos Aires. För en som räknar länder var det en självklarhet att göra en dagsutflykt dit.

Jag är i Buenos Aires med min syster Christiane. Hon äger en piercingstudio i Oslo och har gjort sig ett namn på världsbasis för sina piercingar. Vilket betyder att när hon åker någonstans så är hon ofta bokad också för jobb. Så när hon är lagom intresserad av att åka till Colonia så löser vi det genom att hon jobbar och umgås med kollegorna och jag åker själv till Uruguay.

Över floden Rio de la Plata – Från Argentina till Uruguay

Jag har köpt en biljett dagen innan och båten avgår klockan 11. Efter att ha checkat in så är det först en kö för emigration från Argentina, sen vidare till kön bredvid för immigration till Uruguay. Två extra stämplar i passet! Sen går jag på båten, som är i storlek en större skärgårdsbåt i Stockholm, och hittar en plats på övervåningen.

En timme och en kvart senare lägger vi till i Uruguay och efter tio minuters promenad står jag framför porten som tar mig in i den UNESCO-listade staden Colonia.

Kort om Colonias historia

Colonia grundlades som portugisisk koloni år 1680, vilket gör den till Uruguays äldsta stad. Colonia utvecklade sig tidigt till en viktig hamn för smuggelgods och utkonkurrerade den befintliga hamnen i Buenos Aires, vilket inte sågs på med blida ögon av Spanien. Detta löste spanjorerna genom att få kontroll över Colonia år 1750, genom ett byte med området Sete Povos das Missões som gick till portugiserna och Colonia tillföll Spanien. För den som undrar, jag gjorde det själv och fick undersöka lite, så är Sete Povos das Missões nuvarande namn Rio Grande do Sul och är Brasiliens sydligaste delstat.

Colonias historiska kärna

Colonias historiska kärna är absolut inte stor, knappt 500 gånger 500 meter. Jag går in i staden genom porten Portón de Campo och beslutar mig omedelbums att köpa en glass i trevliga glassbutiken precis innanför. Transaktionen går inte genom för mitt kort men det hela löser sig genom att de accepterar argentinska pengar. Vilket de gör i hela Colonia.

Jag plockar upp en karta utanför glasstället och fortsätter in i staden. Jag går och går och går och allting är sådär kolonipittoreskt som jag gillar. Jag går längs smala kullerstenslagda gator, bredare palmprydda gator och längs strandpromenaden. Förbi restauranger som har sin servering under stora träd och färgglatt på trottoaren. Överallt blommar bougainvillean. Jag dricker ett glas vin vid torget Plaza Mayor och klättrar sen upp i fyren. Tyvärr är inte utsikten som jag hoppades på; den är ganska tråkig. Ner igen två minuter senare. Jag går strandpromenaden och kommer fram till en bastion där jag lapar sol en kvart. Irrar omkring lite mer och knäpper som en galning med kameran.

Jag är långt förbi lunchdags och inser att nu måste jag äta innan jag svimmar. Jag går till trevliga stället jag för flera timmar såg mig ut, med mjuka loungestolar vid vattnet. Tyvärr ingen matservering mellan lunch och middag. Jag går vidare till näst trevligaste stället jag har sett; också bara dricka på menyn just nu. Till slut äter jag en god macka och dricker en ännu bättre juice vid torget Plaza de Armas. När jag tar fram kartan och dubbelkollar sevärdheterna så har jag redan avvecklat varje gata och sevärdhet.

Sen ytterligare några rundor runt i Colonia, innan det är dags att bege sig till färjan tillbaka igen.

Våra bästa tips för en dagstur till Colonia

Här kommer våra topp tips för en dag i Uruguays vackraste kolonialstad.

  • Jag åkte med båt klockan 11:00 och gick genom porten till Colonia cirka klockan 12:30. Båten tillbaka gick cirka klockan 18:30. Fem timmar var perfekt då jag var själv, hade jag haft sällskap så hade vi kanske ätit en längre lunch och fikat flera gångar.
  • Det finns två stora båtbolag Buquebus och Colonia Express. Jag åkte Colonia Express, mest för att tidpunkterna passade mig bäst. Colonia Express har mindre båtar och Buquebus mycket större. Kostanden är dock samma; runt 400 kronor tur och retur.
  • Colonia Express terminal ligger precis söder om Puerto Madero.
  • Till båten hem från Colonia var det ofattbart långa köar till både incheckning, emigration från Uruguay och immigration till Argentina. Jag skulle inte chansa på att vara där kortare än en timme innan båten går.
  • Colonia är mycket populärt utflyktsmål för argentinare, jag tyckte dock inte att det var plågsamt många andra turister och dagsbesökare där.
Föregående artikelOm jag vann en miljard på lotto
Nästa artikelRundresa i Transsylvanien i Rumänien

2 KOMMENTARER

  1. Colonia del Sacramento er en supersøt liten by! Jeg var der rundt årsskiftet 2008/2009, og det var før jeg begynte å ta en million bilder på reisene mine. Når jeg ser alle de fine bildene dine, ergrer jeg meg over at jeg ikke har flere bilder derfra selv. Det er jammen godt jeg har lært meg at jeg bare må knipse i vei 😀

    • Jeg har også flere steder jeg føler kem må dra tilbake til, bare for at jeg ikke er fornøyd med bildene derifra. Jeg vet det er galskap, men kan ikke stoppe idéen om å dra tilbake.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here