Victoriafallen är del av floden Zambezi och ligger på gränsen mellan de två länderna Zambia och Zimbabwe. Fallen brukar räknas som världens största, med en bredd på 1,7 kilometer och en höjd på 108 meter. Under högvattensäsong i april och maj rinner det varje minut 550 miljoner liter vatten genom fallen.

De 1,7 kilometerna delas upp i fallen Devil’s Cataract, Main Falls, Rainbow Falls och Eastern Cataract, som mer eller mindre går över i varandra under högvattensäsong.

Fallen kan skådas från både zambisk och zimbabwisk sida. Gränsen mellan de båda länderna går mitt i floden men beroende på att den går i väldiga hårnålsformationer efter fallet är det inte så att det men ser från en sida, och land, är lika med att det man ser ligger i samma land. Den ravinen där fallen landar kallas First Gorge och den nästa efter hårnålskurvan kallas Second Gorge etc.

Pressbild från zambiatourism.com

Fallen från Zimbabwesidan

Från zimbabwiska sidan kan du se de tre fallen Devil´s Cataract, Main Falls och Rainbow Falls. Jag går på stenlagda breda gångvägar och varje utsiktspunkt har en tydlig markering och nummer. Promenaden slutar vid bron Victoria Falls Bridge, som går över floden en bit efter fallen och på denna är också gränspassagen mellan de två länderna. Det hela är oroligt mäktigt och jag tar god tid på mig där jag går runt.

Vid utsiktspunkterna är det staket men närmre bron är det inga skydd alls och 108 meter rakt ner. Vid ett gäng stenbumlingar sitter det redan ganska många och vilar i solen. Jag slår mig också ner, en meter från kanten, och äter ett äpple.

Vid utsiktspunkt åtta och nio kan du se de som badar i Devil´s Pool på Livingstone Island på zambiska sidan. Här stannar jag en god halvtimme och kollar fascinerat men samtisigt med hjärtat uppe i halsen.

Efter att ha gått hela vägen till bron går jag till restaurangen Rainforest och äter en god hamburgare. Sen går jag tillbaka till Main Falls för att få med mig regnbågen som dyker upp där ca klockan 14. Jag fortsätter efter det hela vägen tillbaka till utgångspunkten för att se regnbågen från alla vinklar. Antar att regnbågen också är synlig över Rainbow Falls, beroende på namnet, men det fallet var torrlagt då jag var där.

Det kostar $30 att gå in i nationalparken där fallen ligger och det går att betala med kort. Det var inte alls många besökare där och jag var ofta själv vid de olika utsiktspunkterna. Jag totalälskade upplevelsen och stannade över fyra timmar, vilket är mer än genomsnittet, jag tror man brukar säga runt två timmar. Ingången till nationalparken är en tio minuters promenad från byn Victoria Falls.

Fallen från Zambiasidan

Av de fyra fallen är det endast Eastern Cataract som ligger i Zambia och som också är enda fallet som kan ses från zambiska sidan.

Eastern Cataract är ofta tomt på vatten under den torra perioden och så var det tyvärr då jag var där. Dock fattade jag inte detta då jag var på zimbabwiska sidan, så jag tog mig i alla fall över till zambiska sidan. Det som är bra utan vatten är att det går att se ravinen tydligare, vilket också är väldigt fint.

Best utsikt mot fallen får man från ön Rainforest Island, som man når via en smal bro. Det är också väldigt många babianer och apor nära stigarna på zambiska sidan, vilket jag tyckte var kul. Älskar hela apsläktet. Missa inte heller att gå stigen som går hela vägen fram till bron.

Läs mer: Fyra afrikanska länder på nio dagar

Jag har hört flera säga att den zambiska delen av fallen är vackrast, så jag rekommenderar att besöka båda om du har tid. Det kostar $20 att gå in i nationalparken och det går att betala med kort. Amerikanska dollar accepteras också.

Med det sagt känner jag mig absolut inte snuvad på upplevelsen av Victoriafallen, även om det var mindre vatten. Det finns inte minsta lilla känsla av misslyckande. Och det var suveränt att kombinera med safari vid den tidpunkten! Safarin återkommer jag till…


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelOm du skulle vilja ge mig en överraskningsresa
Nästa artikelDorsia hotell och restaurang i Göteborg

8 KOMMENTARER

  1. Fina bilder. Kul att du gillade Victoria Falls under torrperioden Jag har varit vid fallen flera gånger (bott i Zambia), både under torrperiod och efter att regnen kommit. Är två helt olika upplevelser; vid torrperioden ser man själva fallet, efter regnen ser man ”bara” allt vatten som forsar ner. Föredrar faktiskt den torra perioden.

    • Jag valde ju medvetet den torra perioden men att det skulle vara helt uttorkat på zambiska sidan fattade jag inte. Men alla sa det var extra torrt i år. Men det var väldigt fint att se själva ravinen också. Och vad roligt att du har bott i Zambia, låter spännande.

  2. Spännande att se fallen en annan årstid än när vi var där. Vi vårt besök kunde man ju knappt se fallen pga all vattenånga. Skulle gärna åka tillbaka när det går att bada i Devils pool.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here