Släktforskningen i familjen pågår för fullt. Min pappa Tom fick ett DNA-test i julklapp från Maxime och mig och nu håller han på att nysta i sin del av släkten. 

Mest spännande är min pappas mormor Marie Antonie Krogh och morfar Johan Halvard Gulbrandsen. De gifter sig och får sitt första barn år 1899, fem år senare föds min farmor Gulborg. Det råder lite delade meningar om huruvida Johan Halvard stack av till Amerika och lämnade fru och två barn, eller om tanken var att han skulle åker före och etablera sig over there och fru och barn ska ansluta senare. Det första enligt vad min pappa har fått berättat för sig och det senare enligt vad min mamma minns hon har hört.

Men faktum är att Marie Antonie redan två år efter att min farmor föddes är omgift och föder sitt tredje barn.

Min gammelfarfar skyskrapsarkitekten

Johan Halvard var murare och byggmästare i Oslo. I Amerika har han svårt att bli antagen i murarskrået och får därför inga jobb som byggmästare. Han provar på lite olika jobb innan han utbildar sig till arkitekt och börjar bygga skyskrapor i Memphis i Tennessee. Johan Halvard Gulbrandsen blir till Harry John Gilbertson och firman H J Gilbertson Construction Company startas.  

Jag älskar ju skyskrapor! För några år sen åkte jag till Chicago, huvudsakligen för att spana in värdens första skyskrapor. Hur coolt är det inte att jag har en gammelfarfar som faktiskt byggde skyskrapor i USA.  

Läs mer: Chicagos skyskrapor

Jag vill givetvis åka till Memphis och hitta Harrys skyskrapor! Tyvärr har jag inte lyckats hitta de genom att googla varken namn eller företag. Och i tidningsklippet står inget namn på byggnaden. Hör gärna av dig om du hittar en liknade byggnad eller om du är bättre än vad jag är på att googla.

Hur gick det för Marie Antonie?

Marie Antonie fick tillsammans sex barn; varav tre med make nummer två. Min pappa har hos norska Riksarkivet forskat sig fram till att hon dog med sin andra mans efternamn men födde en ytterligare son som fick efternamnet Furuseth. Här kan man bara gissa vad som hände, kanske herr Furuseth redan var gift? Min pappa räknar ner dagar till norska Riksarkivet offentliggör folkräkningen från 1920, efter 100 års sekretess, och han kan hitta fler uppgifter. Hon dog som 82-åring, vilket jag antar var ganska ovanligt för en person född 1875.

Marie Antonie var en kvinna som visste att ta för sig, utöver att ha tre pappor till sina barn. Hon köpte två hyresfastigheter i stadsdelen St Hanshaugen i Oslos innerstad, varav min pappa växte upp i den ena och i den andra bodde 100 nästan år senare Maximes barndomsväninna.  

Och hur gick det för arkitekten Harry?

Min pappa har hittat att Harry Gilbertson återvände till Oslo med Amerikabåten år 1926, samma år som hans pappa dog. Det som finns kvar av dokumentation rörande Harry är tidningsurklippet ovan samt bilden på honom och en person utanför en villa, där någon på baksidan har skrivit Johan Halvard och hans betjänt i Amerika med sirliga bokstäver. Det verkar som Harry gjorde det ganska skapligt ekonomiskt i det nya landet…

Harry dog i Memphis som 64-åring, vad vi kan se fick aldrig han några barn i USA eller gifte om sig där. Det hade ju varit kul med amerikanska släktingar. Om min farmor och hennes bror ärvde något då han dog är det ingen som vet…

Gully Gilbertson

Tänk om allt hade blivit annorlunda och min farmor med mamma och bror också hade utvandrat till USA. Farmor Gulborg Gulbrandsen hade kanske blivit Gully Gilbertson? Och i Memphis; kanske hängt med Elvis? Det hade varit något, helt klart.

Vad tycker ni; ska jag bara chansa och åka till Memphis och hoppas hitta Harrys skyskrapor när på plats? Är ganska sugen…

Tidigare artiklar om DNA-test och släktforskning:
Jag har gjort ett DNA-test och hittat mitt påbrå
Jag har hittat min anor i Sundsvall
Nej, det finns inga släktingar i Sundsvall


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSafari i Chobe nationalpark i Botswana
Nästa artikelTransnistrien – En livs levande Sovjetstat

4 KOMMENTARER

  1. Så utrolig spennende! Jeg elsker virkelig slektsforskning! Så utrolig gøy å søke tilbake gjennom århundrene og finne ut hvor man stammer fra. Jeg som elsker Skottland, fant for eksempel ut at jeg har slekts som utvandret derfra til Norge. Nå må jeg reise tilbake og se området de bodde og slottet de hadde! Kjempegøy. Håper du kommer deg til Memphis og finner ut av alle de ubesvarte spørsmålene. Lykke til!

  2. Åh så spännande! Min morfars kusin byggde en massa hus i Chicago som jag har varit och tittat på. Nu hade jag sån tur att hans son fortfarande levde så han kunde guida mig runt och peka ut de olika husen. Tyvärr inga skyskrapor (älskar också skyskrapor) utan mer vanliga hyreshus och enfamiljshus.
    Jag brukar vara ganska bra på att googla när det gäller släktforskning, men kan inte hitta något om Harry vid en snabb googling. Mina bästa tips är att du söker upp biblioteket i Memphis och kollar om de möjligtvis har böcker om vem som byggt vad i staden. Du kan också prova att kontakta lokala släktforskarföreningar (Tennessee Genealogical Society och West Tennessee Historical Society, du hittar lite olika länkar här https://www.tngs.org/TNLinks) för att se om de vet något. Hittade också något som heter Memphis Heritage, http://www.memphisheritage.org/, samt den här sidan med länkar till historia om Memphis, http://historic-memphis.com/links.html. Lycka till! Och boka en flygbiljett till Memphis! 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here