Då jag var mammaledig med Maxime under tidigt 90-tal så kombinerade jag blöjbyten med att studera konstvetenskap vid Stockholms universitet. De föreläsningar där jag satt rak i ryggen och med öron stora som en elefants var de som i allmänhet rörde sig om arkitektur och i synnerhet om skyskrapor. Det var där jag lärde mig att de första skyskraporna restes i Chicago, inte i New York, och att det fortfarande är Chicago som är USA:s number one på temat skyskrapor.

När det visade sig att den mest fördelaktiga rutten till och från New Orleans erbjöd en mellanlandning i Chicago så visste jag direkt att jag skulle stanna kvar några dagar vid hemresan. Har jag drömt om en stad i 25 år så låter jag inte möjligheten försvinna, även om mina medresenärer vill åka direkt hem och mitt möte med staden skulle bli en solo-helg.

Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor

Tribune Tower, Wrigley Building, Marina City och Trump Tower

Tribune Tower uppfördes för tidningen Chicago Daily Tribune och är 141 meter hög och stod klar 1925. Stilen är gotiskinspirerad och i de översta etagerna finns tydliga kopplingar till kyrkoarkitektur. Tribune Tower ligger majestätiskt vid Chicago River och kvällstid är bygganden upplyst i olika färger.

Wrigley Building uppfördes för tuggummiföretaget med samma namn och stod klar 1924. Bygganden är 130 meter hög och ligger på andra sidan torget av Tribune Tower och i södra änden av gatan Magnificent Mile.

Marina City består av två torn om vardera 61 våningar och 179 meter. Utöver att tornen ser ut som två stående majskolvar så är det mest intressanta att den nedre delen av byggnaderna består av parkeringshus medan de övre delarna består av lägenheter, butiker och rekreationsområden. Tanken var att erbjuda allt man kan önska sig under ett och samma tak.

Man kan tycka vad man vill om Donald Trump men att resa fantastiska byggnader är något han kan.  Trump Tower har en elegant glasfasad som himlen och de närliggande husen speglar sig i. Trump Tower är Chicagos näst högsta byggnad, färdigställdes 2009 och kostade inte mindre än 847 miljoner dollar att uppföra.

Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor

Chicagos tunnelbana – The Loop

Mitt bland alls skyskrapor så ligger Chicagos centrala delar av tunnelbanan som går under namnet The Loop och som också har gett namn till stadsdelen. Det intressanta med tunnelbaneslingan är att den går ovan jord; mellan byggnaderna och över gatorna. Stålbalkarna som spåren vilar på är en perfekt accent till stadsbilden och jag blev tvungen att ta en runda med tunnelbanan bara för att känna hur det var att åka mellan skyskraporna och över gatorna.

Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor

Willis Tower

Willis Tower, ursprungligen Sears Tower, är Chicagos högsta byggnad med sina 442 meter och 108 våningar. Byggnadens utsiktsplattform är på 103 våningen, inträdet är 20 dollar och köerna kan ta evigheter men jag hade tur och köade bara en kvart. Det finns två glasbalkonger som man kan besöka och där det är omåttligt populärt att lägga sig rakt ner och låta sig fotas med gatan under.

Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikel#tbt – Europeiska favoritsevärdheter
Nästa artikel#tbt – Art deco-byggnader på South Beach

8 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here