Jag vill slå ett slag för Chicago som nästa amerikanska storstadsdestination. Här finns allt från en enorm blankputsad böna till båda 100 år gamla skyskrapor och sprillans nya, samt flera klassiska diners som har legat på samma ställe sen 1950-talet.

Detta är våra nio bästa tips för vad att se och göra i Chicago. 

1. Klassiska skyskrapor från 1900-talets början

Det var i Chicago de första skyskraporna byggdes under 1900-talets första decennier, Chicago var då USA:s mest moderna stad.

Flertalet av dessa skyskrapor står kvar och de kan spanas in från gatan. Roliga kombinationer med skyskrapor byggda i historiska stilarter och de moderna i stål och glas. Dåtidens skyskrapor byggdes för att husa företag och endast ett fåtal är öppna för besökare.

Chicago Illinois Skykrapor

Tribune Tower

Tribune Tower uppfördes som kontor för tidningen Chicago Tribune, som fortfarande håller till i byggningen. Byggnaden stod klar i 1925 och har 36 våningar. Den ligger vackert vid huvudgatan Magnificent Mile och lite in från Chicago River.

Wrigley Building

Wrigley Buildning är 30 våningar och uppfördes för tuggummiföretaget, du vet det med Juicy Fruit. Byggnaden ligger ungefär mitt emot Tribune Tower, på andra sidan av gatan Magnificent Mile. Jag älskar den fina klockan.

Läs mer: Chicagos skyskrapor och The Loop

Marina City

Marina City ligger ett stenkast från de två andra och också nära floden. Detta är två torn om 61 våningar vardera och stod klar 1969. Tanken bakom arkitekturen var väldigt nyskapande, idéen var ”en stad i staden” med allt man behöver i husen.

De 19 lägsta våningarna är parkeringshus, och på 20 våningen finns träningscenter, tvättfaciliteter och gemensamma ytor. Från våning 21 och upp är det lägenheter, där inte en enda lägenhet har någon rak vinkel.  

2. Deep dish pan pizza på Lou Malnati´s

Rätten deep dish pizza, dvs pan pizza, ska ha uppfunnits i Chicago under 1940-talet. Ett av ställen som marknadsför sig som uppfinnaren är Lou Malnati´s. Eftersom det var pizzastället som rankades högst av de alla så valde jag just detta.

Deras signaturpizza är Deep Dish Chicago Classic, men då jag inte äter rött kött fick jag gå för vegatarvarianten. Som jag tyvärr tyckte var ganska medioker och inte smakade så mycket. Antar klassikern är godare. Bra att veta att det tar tid att göra pizzorna, jag fick vänta 45 minuter på min.

Chicago Deep Dish Pizza

3. Moderna skyskrapor med och utan utsiktmöjligheter

De moderna skyskraporna är ju också kul. Höga som bara den och ofta med mycket glas som himmeln kan spegla sig i.

Trump Tower

Jag ser inga positiva aspekt ved Donald Trumps personlighet och presidentskap. Men han har lyckats bygga en imponerande skyskrapa i Chicago. Den ligger vid Chicago River, nära Wrigley Building, och är helt i glas. Byggnaden stod klar 2009 och kostade inte mindre än 850 miljoner dollar att uppföra. Det är hotell i hela byggnaden, som omfattar 98 våningar.

Willis Tower

Willis Tower är Chicagos högsta byggnad, med 108 våningar. På 103 våningen finns ett skydeck, dvs en utsiktsplattform. På skydeck finns också The Ledge, som är glasboxar hängande utanför fasaden, där man ser rakt ner på gatan. Jag är lite höjdrädd, så det fanns inte på världskartan att jag gick ut på The Ledge.

Köerna kan vara enorma, att förhandsköpa biljetter rekommenderas. Willis Tower het tidigare Sears Tower och ibland används det gamla namnet.

Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor

John Hancock Center – 360 Chicago

John Hancock Center är 100 våningar hög och har sin utsiktsplattform vid namn 360 Chicago på 94 våningen. Också här gäller det att förhandsköpa biljetter. 360 Chicago har ett tilt room, där man lutar sig mot en glasruta och hela rutan rör sig ut från byggnaden och man får en känsla av att hänga i lösa luften. Behöver jag säga att jag inte heller vågade detta? Det är separata biljetter för tilt och dessa förhandsköps också med fördel.

För den som önskar njuta av utsikten men få en annorlunda upplevelse går det att ta hissen upp till baren Signature Lounge på 96 våningen och ta en drink där i stället.

4. Lou Mitchell´s klassiska diner

Route 66 går från Chicago till Los Angeles och där den börjar i Chicago ligger också dinern Lou Mitchell´s. Här har den legat sen 1923 och både interiören och rätterna är samma som då. Öppettiderna är 05.30 till 16, dvs fokus ligger på frukost och lunch.

Läs mer: Willis Tower, The Bean, Lou Mitchell´s och Lou Malnati´s

Chicago

5. Tunnelbanan The Loop

Det är två grejer som gör tunnelbanan i Chicago speciell. Det första är att den i går ovan jord, på de finaste gamla järnställningar från förra sekelskiftet. Ett konstverk i sig. Det andra är att i de centrala delarna går tunnelbanan i en cirkelformation kallad The Loop, vilket också har gett området sitt namn.

The Loop-delen av tunnelbanan är knappt tre kilometer och det finns åtta stationer allt i allt. Det tar längre tid än det man tror att åka hela vägen runt, så jag hoppade av ungefär halvvägs. Men en kul upplevelse, särskilt över ”hörnen” där linjer ansluter och lämnar. Passa bara på att inte vara på fel tåg så du lämnar The Loop i något hörn.

Chicago Illinois Skykrapor
Chicago Illinois Skykrapor

6. Skulpturen The Bean

Skulpturen The Bean är nog Chicagos mest fotade bild. De påminner lite om en enorm böna, därav namnet, och ligger i Millenium Park i området The Loop. Den är 20 meter lång och gjort helt i spegelblanka rostfria plattor. The Bean är en väldigt imponerande sak som jag blev over genomsnittligt fascinerad av och jag återvände vid två tillfällen.

Det formella namnet är Cloud Gate men det är det få eller ingen som använder.

Chicago The Bean

7. Billy Goat´s Tavern & Grill

Den första Billy Goat´s Tavern & Grill från 1934 är självklart den jag ville åt. Den ligger längs Maginificent Mile, med adress Michigan Avenue. Ingång en trappa ner från gatan, närmre bestämt från parkeringen. Jag trodde först jag hade läst fel, men nej. Interiören är kvar från när restaurangen flyttade till nuvarande adress 1969. Signaturrätten är en cheezeborger med NO lettuce. NO tomato. The goat ate them all. Numera finns Billy Goat´s på inte mindre än åtta ställen i Chicagoområdet, maten är säkert den samma men jag ville åt den klassiska interiören.

Läs mer: 21 fina foton från Chicago

8. Wicker Park

Jag gillade Chicago mycket för skyskraporna och den moderna storstadskänslan men jag önskade också se en annan del av staden. I New York gillar jag Greenwich Village och East Village mycket och jag hade läst att Chicagos motsvarenhet är Wicker Park. Så jag satte mig 18 minuter på tunnelbanan och åkte dit en förmiddag.

Jag vet inte om jag hade otur eller om Wicker Park är roligast på kvällen. Jag blev i alla fall inte blown away. Visst fanns det hippa restauranger, jag åt en hamburgare till lunch på ett av dessa ställen, och jag hittade en och annan skivaffär etc. Men det kändes som att det var det. Jag läser nu att hetaste området är Six Corners, där gatorna North Milwaukee och North Damen Avenues mötes. Dvs nära tunnelbanan Damen.

9. Nöjesparken Navy Pier

Navy Pier är nog mest berömt för sitt pariserhjul. Och jag tänkte att ett besök i en nöjespark, dock ganska liten, kan ju vara trevligt kvällstid. Jag tänkte inte på att kolla öppettiderna och dumt var det, för då jag kom dit var det stängt.

Men jag fick väldigt fina foton av Chicagos skyline by night, så helt bortkastat var inte besöket.

Chicago Illinois Skykrapor

Bonustips: Kombinera Chicago med annan stad i USA

Innan pandemin och allt denna innebär för flygbranchen så hade SAS direktflighter till Chicago. Dvs att första sträckan till en stad i USA omfattar ibland en mellanlandning i Chicago. Vilket var precis vad som hände mig. Jag skulle till New Orleans och när det i rutten ingick en mellanlandning passade jag på att stanna till i tre dagar.

Läs mer: Mina bästa tips för New Orleans


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelLängst öst, väst, syd och norr på vårt jordklot
Nästa artikelSommaren 2021 är bokad!

6 KOMMENTARER

  1. Takk for nok et flott og informativt innkegg, Lena. Håper veldig, veldig, veldig at det snart blir mulig å reise igjen!!

    • Jag längtar också till USA. Fast om jag ska vara ärlig längtar jag de flesta ställen nu. Route 66 står givetvis högt på önskelistan, men det går också att göra ungefär samma rutt med tåg, vilket också låter spännande.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here