I detta reportage presenterar vi sevärdheter högt och lågt i Chicago samt gott för gom och mage. Vad säges om en gigantisk skinande blank böna som du kan spegla dig i? Eller utsikt från 94 våningen?

360 Chicago

360 Chicago är namnet på utsiktsplattformen i byggnaden vid namn John Hancock Building. Plattformen ligger på imponerande 94 våningen och jag behöver knappast nämna att utsikten är fantastisk. Eftersom jag hade besökt Willis Tower dagtid så valde jag att satsa på Chicago 360 vid solnergång. Ett beslut som jag absolut inte ångrade!

Om inte ett besök på 94 våningen känns tillräckligt spännande så kan spänningen ökas genom att köpa en biljett till de framåtlutande tilt-fönstren. Ställ dig vid fönstret och följ med när fönstret börjar röra på sig och lutar neråt!

Chicago 360
Chicago 360

Skulle du känna att du klarar dig lika bra utan tilt och alla köer så finns också möjligheten att ta gratishissen upp till Signature Lounge på 96 våningen och köpa en öl för $10.

The Bean

Det officiella namnet är Cloud Gate men alla kallar konstverket för The Bean. Det förställer något som lätt kan associeras med en bönväxt och ligger i Millennium Park i centrala Chicago. The Bean färdigställdes 2006. Den är 20 meter lång och 13 meter hög och väger imponerande 100 ton. Konstverket är belagd med hopsvetsade rostfria plattor som är polerade till spegelblank yta och utan synliga skarvar.

Redan innan jag åkte till Chicago så var jag väldig fascinerad av denna skapelse och jag blev absolut inte besviken. Jag går runt bönan flera varv och ser hur himmeln och solen bakom mig speglades. Om jag flyttar mig till andra sidan speglas i stället skyskraporna på andra sidan gatan. Om jag rör ännu lite mer på mig så kan jag få till en häftig kombination av både skyskrapor i riktiga livet och de som speglar sig. Och om jag går ett varv åt andra hållet i stället så kanske allt upplevs annorlunda… Eller är det verkligen så? Kanske ett till varv åt första hållet måste till igen? Så höll jag på i evigheter.

Chicago The Bean
Chicago The Bean

Och när kvällen kom dagen efter så var jag tvungen att ta en sväng tillbaka. Härligheten behövde också njutas med mörkblå himmel och storstadens ljus.

Chicago The Bean
Chicago The Bean

Mat i Chicago

Det sägs att Deep Dish Pizza uppfanns i Chicago under 1940-talet och det finns ett antal restauranger som påstår sig ha uppfunnit rätten. Vad som är säkert är att Lou Malnati´s, som är restaurangen jag har valt för att testa underverket, sägs vara en av uppfinnarna och den är också en av de pizzaställen som rangeras högst på TripAdvisor. Det gäller att inte vara hungrig när man kommer till restaurangen för det tar cirka 45 minuter från man beställer till pizzan serveras.

Chicago Deep Dish Pizza
Chicago Deep Dish Pizza

En amerikansk klassiker som jag gillar sen tidigare och har provat bland annat i Miami är Cheesecake Factory. När jag hittade en restaurang i bottenvåningen på Willis Tower så var det självklart med ett besök. Favoriten är Adam´s Peanut Butter Cup Fudge Riple Cheesecake och jag blev inte besviken denna gång heller. Fast väääldigt mätt.

Chicago

En Chicago-klassiker är Lou Mitchell´s som har omelett och mackor till frukost och lunch som specialitet. Öppettiderna är klockan 05:30 till 16:00. Stället har funnits sen 1923 och inte bara kan du äta original mat här, utan den ursprungliga rutten för Route 66 började på gatan utanför. Givetvis finns det en Route 66-skylt utanför restaurangen.

Chicago

Besöket hos 360 Chicago genomfördes i samarbete med Montpernasse 56 Group.

Föregående artikelSex länder under 18 dagar – Balkan rundresa
Nästa artikelZona Velha – Gatukonst i Funchal

8 KOMMENTARER

  1. Jag är absolut sugen på Chicago, ännu mer efter ditt lockande inlägg! Har dock bokat en resa till New York. Igen …

    Ha en fin dag!

  2. Härligt inlägg! Inte varit i Chicago och inte haft tankarna på att åka dit, men varför inte? Cheesecake factory är förresten något som jag inte fattar att jag inte provat ännu… Härligt att se den där godbiten precis innan frukost, blev extra hungrig nu 😉

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here