Orheiul Vechi är ett klosterkomplex från 1200-talet och Moldaviens mest kända sevärdhet. Klostret ligger under jorden i en klippa och bebos av en ensam munk. En perfekt bonus är byn klostret ligger i; med färgglada porter och gemensam brunn vid gatan.

Grottklostret i Orheiul Vechi

Det som har gjort Orheiul Vechi berömt är dels att det ligger under jorden och inuti en klippa, dels att det fortfarande bor en munk här.

Min chaufför och guide pratar inte engelska alls och jag är faktiskt osäker på om vi ens är vid Orheiul Vechi när han parkerar och schasar mig ut ur bilen. För min nål på Google Maps visar att klostret ska ligga en bit norr om där vi nu är. Han har redan visat mig två kyrkor i andra byar och jag är sur och avig över att han ska visa mig ännu en kyrka som inte är Orheiul Vechi. Så när han mer eller mindre får trycka mig in genom dörren under den vita klockstapeln suckar jag högt och irriterad.

Men efter en kort korridor möts jag av en grotta med tända stearinljus och ikoner och jag fattar att jag är på rätt ställe. Mina mungipor dras genast upp en meter. I de två små rummen finns altare överallt. Och ikonerna! Jag tror inte ni vet, men jag älskar ryska religiösa ikoner och har en hemma som jag köpte i Tallinn för många år sen. Ju fler ikoner på ett och samma ställe; ju bättre!   

Läs mer: Visum, valuta, “är det tryggt” och allt annat praktiskt om Moldavien

Bakom en pulpet står munken och han skriver något till någon. Tyvärr är han väldigt upptagen med detta under lång tid och kön är lång. Jag som vill ta en ordentlig bild på honom ger upp och orkar inte vänta mer. Jag går förbi det kala rum som tidigare var sovceller för många munkar, men där endast en person sover nu. Sen går jag ut på andra sidan och utsikten över dalen nedanför är magnifik.

Kyrkan

En kort promenad från grottklostret, fortfarande uppe på klippkanten, ligger en 1900-talskyrka. Min chaufför säger med teckenspråk att han behöver gå tillbaka till den olagligt parkerade bilen, vilket passar oss båda bra. Då kan jag gå omkring själv och han kan röka och snacka skit med sina kompisar. Ja, det är fortfarande samma chaufför som dagen innan körde mig runt och som röker i bilen.

Kyrkan är imponerande, med en liten trädgård innanför muren och vackra räcken och gångbroar över till vad jag antar är prästbostaden. Jag går flera varv kring kyrkan och gladast blir jag när busslasten med andra turister åker och jag är nästan själv. 

Läs mer: Våra bästa tips för huvudstaden Chisunau

Byn Butuceni

Orheiul Vechi ligger i byn Butuceni; en äkta by på moldaviska landsbygden. Jag tror nästan östeuropeiska byar är mina favoritområden i Europa. Min chaufför parkerar genom att bara stannar bilen på den smala vägen utanför det lilla blåa etnografiska museet, och tvingar med detta alla andra bilar att på riktigt köra med halva bilen i diket för att passera. Sen går vi en trappa upp till Orheiul Vechi.

Läs mer: Transnistrien – En livs levande Sovjetstat

På vägen ner igen hittar jag en perfekt fin kyrkogård med blåmålade monument. En tredje grej jag tycker mycket om är ortodoxa kyrkogårdar, så Orheiul Vechi blir som ett Kinderägg för mig med tre överrakningar i ett! Både landsbygd, ikoner och ortodox kyrkogård. När jag kommer hela vägen ner igen har etnografiska museet öppnat och jag går in en snabb sväng.

Butucenis huvudgata går från där byn startar till etnografiska museet och jag väljer att gå på vägen tillbaka. Chauffören och bilen kör bredvid mig i krypfart. Här finns gemensamma brunnar som skvallrar om att husen inte har indraget vatten och här finns färgglada hus och portar. Men bäst är gumman med schal som sitter i skuggan vid en brunn och poserar så fint. Verkar uppriktigt glad när jag frågar om jag får fota henne och poserar lite extra.

Läs mer: Vingården Chateau Vartely i Moldavien

Sen är mitt besök över och det är dags att bege sig till Chisinau.

Tips för att besök till Orheiul Vechi

  • Jag kombinerade mitt besök till Orheiul Vechi med vingården Chateau Vartely. De två ligger bara någon halvtimme bilresa från varandra.
  • Jag hyrde som sagt chaufför för min resa men det går att åka buss från Chisinau. Dock går denna bara två till tre gångar per dag, så kolla upp på busstationen innan när den går. Från vad jag har läst andra ställen verkar det gå en buss efter frukost, en efter lunch och en runt middagstid. Ett tips är att ha en lapp med Orheiul Vechi samt datum och ca klockslag du önskar åka skrivet på ryska att visa i biljettluckan. Funkade utmärkt för mig då jag reste runt med lokalbuss i Vitryssland. Resan tar cirka en timme med buss och lite kortare tid med bil.
  • Om organiserad utflykt i grupp är din kopp te kan detta bokas t ex via Viator för ca 1200 kr per person.
  • Jag bokade min chaufför via mitt hotell och de flesta hotell erbjuder rysktalande chaufför eller engelsktalande chaufför och guide.
  • Jag läser i Lonely Planet att inträdet är 15 lei, vilket är ca 30 kronor, men jag kan inte minnas att jag betalade något. Kanske trappan upp från museet var bakingången…
  • Klosterkomplexet är öppet klockan 9 till 18 men stängt måndagar.
  • Orheiul Vechi finns med på UNESCO:s tentativa världsarvslista.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBrunch i Stockholm – Hotell Kung Karls bakficka
Nästa artikelAtt bo som på ett hotell

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here