St Ives må vara en liten stad i Cornwall men det finns verkligen en uppsjö av restauranger att välja mellan. Självklart av varierande kvalitet men det är många av dem som är riktigt bra. Innan vi åkte hade jag sammanställt en lista över St Ives bästa restauranger baserad på andra resebloggar, restaurangappen Four Square och tips från Lonely Planet.

När jag checkade in på mitt guest house Tregony fanns också en lista över restauranger de rekommenderade och till min glädje var det ungefär samma lista som jag redan hade som anteckning i mobilen.

Som vanligt: gröna pluppar är mat och dryck och blåa är att se och göra

Här kommer listan med de restauranger och barer vi gillade, de vi inte hann med men tror vi skulle gillat samt tips på boende.

1. Rum & Crab Shack

Första kvällen åt vi på Rum & Crab Shack. På andra våningen helt nere vid hamnen. Som namnet säger är det fokus på skaldjur. Ingen uteservering men några bord vid fönstren. Vi tog in flera smårätter och delade. Inte möjligt att boka men det går ganska snabbt att få bord.

uk cornwall st ives restauranger boende
uk cornwall st ives restauranger boende

2. Porthmeor Beach Café

Fantastisk läge på St Ives finaste strand Porthmeor Beach och perfekt solnergångsutsikt. Vi hade inte bokat och eftersom vi inte var utsvultna valde vi att vänta gott över en timme i baren på det perfekta bordet. I baren tog vi in en kanna Pimm´s och livet var perfekt. Det är mellanrätter som gäller och allt vi beställde in var supergott, du ser ju själv. Boka i tid är mitt bästa tips, och fråga efter ett av de fyra borden utomhus som inte har tak.

uk cornwall st ives restauranger boende
uk cornwall st ives restauranger boende
uk cornwall st ives restauranger boende
uk cornwall st ives restauranger boende

3. Firehouse Bar & Grill

Firehouse bokade vi tidigare samma dag, så det var fullt på övervåningen. Men vi trivdes väldigt bra i baren, så det var ingen fara. Båda tog hummerpasta och delade en softshell crab-bao till förrätt. Pastan var godaste jag har ätit på länge, detta till trots för att det var mest grillrätter på menyn i övrigt. Ligger på huvudgatan, så ingen utsikt.

uk cornwall st ives restauranger boende
uk cornwall st ives restauranger boende
uk cornwall st ives restauranger boende

4. Porthminster Kitchen

Vi hade gått förbi flera gångar tidigare, och även försökt boka för middag men det var fullt. Porthminster Kitchen har det perfekta läget i hamnen; på övervåningen och med några bord på uteserveringen. Och till lunch sista dagen fanns det flera bord lediga på uteserveringen och vi la snabbt vantarna på ett. Min friterade fisk var gudomlig och en miljon stilpoäng för presentationen.

uk cornwall st ives restauranger boende
uk cornwall st ives restauranger boende

5. Olive´s Café

Är jag i the UK så vill jag ha creamed tea, dvs te och scones med sylt och clotted cream. Det var Viveca som googlade fram St Ives godaste variant på Olive´s Café och det ska jag säga att den var, om inte den godaste scones jag har ätit hela mitt liv. Vi tog båda sconsen med körsbär och valnötter och jag lovar det var rätt val.

I Cornwall äter man sconsen med sylt under och clotted cream över. Varför????? Jag låtsades som jag inte kände till detta och la på grädde och sylt på vanligt sätt, dvs först grädde och sen sylt. Jag var helt inne på ett återbesök sista dagen men det blev Porthminister Kitchen i stället då vi var lite för hungriga för bara scones.

uk cornwall st ives restauranger boende
uk cornwall st ives restauranger boende

6. Moomaid of Zennor

St Ives godaste glass enligt Lonely Planet och jag är tillböjlig att hålla med. Testade ifs ingen annan men åt från Moomaid tre gångar (!) och var väldigt nöjd med alla fem smaker.

Läs mer: Bath – Våra bästa tips för det klassiskt pittoreska England

uk cornwall st ives restauranger boende

7. Sloop In Pub

St Ives är inget nattlivsmecka och det finns bara ett ställe med lite feststämning och det är puben Sloop In. Vi var faktiskt här fyra av fyra kvällar och satt på uteserveringen alla dagar. Stämningen var riktigt hög två av dagarna, dvs måndag och tisdag. Hur kan bästa partydagarna vara då?? När vi kom dit runt 21 var stämningen redan på topp och det dansades och sjöng egna sångar eftersom det inte spelades någon musik på uteserveringen.  

cornwall st ives restauranger boende

Två sekunder efter att jag slutade filma skulle lockiga killen göra en spark med foten. Hans flip-flop flög av och rakt in i en annan killes ansikte, för att landa i hans öl som exploderade i marken. Lika glada var de båda och fortsatte sjunga och dansa.

8. Roly´s Fudge Pantry

Fudge är Cornwalls stora stolthet och det finns en miljon smaker och tillverkare att välja mellan. Också här gjorde Viveca en grundlig research och hittade godaste stället Roly´s Fudge Pantry. Och ja, de två varianter med citronpajsmak respektive havssalt var såååå mycket godare än det skräpet jag spontanköpte vid Land´s End.

uk cornwall st ives restauranger boende

9. Ställen vi hade på listan men inte hann med

Beer & Bird

Ligger också på huvudgatan och serverar som namnet säger fågel och öl. Otaliga varianter av båda på menyn.

Talay Thai Kitchen

Ligger i hamnen och vi passerade manga gångar och funderade på att gå in. Men slutade alltid med att vi tänkte ”thai kan vi äta hemma; nu vill vi ha skaldjur.”

Porthminster Beach Café

Storasystern till Porthminster Kitchen, som vi testade och var väldigt nöjd med. Men Porthminster Beach ligger en pytteliten promenad från central St Ives, så det blev liksom inte av att vi tog oss dit på kvällen. Och när vi solade valde vi Porthmeor Beach i stället.

Porthgwidden Café

Porthgwidden är en mindre strand i centrala St Ives, som vi solade på några timmar en eftermiddag men vi hann tyvärr inte med att äta här.

Seafood Café

Seafood Café är en popular restaurang på huvudgatan, precis bakom hamnen. Vi hade faktiskt bokning här två kvällar klockan 21:30 men vi blev för hungriga och fick välja andra ställen. Extremt populärt och ena kvällen, när vi köade på gatan inför öppnandet kl 17:30 för att reservera samma kväll, kom vi i snack med en familj som bodde i Cornwalls huvudstad Newquay och som kom till St Ives endast för att äta på Seafood Café.

uk cornwall st ives restauranger boende

Cellar Bistro

Tips från mitt guest house och ska vara en hidden gem på huvudgatan. Hann tyvärr inte testa denna heller.

The Allotment Deli

Nu hade jag frukost som ingick på mitt guest house. Men hade jag inte haft det hade jag velat äta på The Allotment Deli. Ett ställe precis i min smak.

uk cornwall st ives restauranger boende

Läs mer: Cardiff i Wales

10. Boende i St Ives

Jag bodde på ett enkelrum på Tregony Guest House, som var helt fantastiskt ställe. Det har fem rum och ägs av Charlotte och Gavin som var bästa värdarna. De ringde mig tom innan när jag hade en fråga om buss för en utflykt! Frukosten var också perfekt och så mysigt frukostrum. Dock är St Ives en mycket liten stad och åtta minuter att gå till hamnen gjorde faktiskt att jag befann mig i ett bostadsområde utanför. Lägg till uppförsbackar och trappor… Perfekt för den som har bil, då de har egen parkeringsplats.

cornwall st ives restauranger boende
cornwall st ives restauranger boende

Viveca hänge på resan i sista sekund och fick skaffa annat boende då Tregony var fullt. Hon bodde dyrare och sämre än mig på Grey Mullet Guest House, men mitt i hamnen. Och var redan i säng på kvällarna när jag klev uppför trapporna på väg till mitt guest house. Skulle jag välja om så hade jag också bott i hamnen men försökt hitta något trevligare än Grey Mullet, som ifs är OK men inte perfekt.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelEuropa – Behövs pass för att resa till…
Nästa artikelSommaren 2019 – En summering

4 KOMMENTARER

    • Blas Burgerworks missade jag helt. Annars blev jag väldigt imponerad över restaurangerna. Men hur är det egentligen i Cornwall vid nyår? Lika gulligt i snö? Snöar det ens?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here