Korfu är sista anhalt på vår Balkan roadtrip 2016. Vi har innan avresa planerat vad ska göra och se i de övriga fem länder som ingår i resan. Men Korfu har vi behandlat lite styvmoderligt.

Den första av två dagar spenderar vi strosande omkring i Korfu stad. Dag två är planen att åka till en strand men då Viveca kvällen innan visar en bild på Achilleions palats så vet jag att det är dit jag ska.

Kreta - Achilleion Palace - Grekland

Att ta sig till Achilleions palats

Lägenheten vi hyr ligger nära busshållplatsen i Korfu stad, så vi satsar på bussen klockan 10 och frukost innan på ett av alla caféer som finns i området. I backspegeln så borde vi ha tagit bussen som gick klockan 09 för att undvika värsta grupperna med andra turister. För ja, Acilleions palats är ett populär utflyktsmål på Korfu. Och det är absolut inte svårt att förstå varför.

Direkt när vi går av bussen så möts vi av 200 tutande bilar och hetsiga chaufförer. Palatset ligger på en höjd och det finns cirka 20 parkeringsplatser där. Ta heller en buss och låt dig imponeras av hur chauffören lyckas ta sig upp och ner på slingrande vägar så smala att det bara finns centimeter över på sidorna.

Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - GreklandKreta - Achilleion Palace - Grekland

Historia

Palatset uppfördes år 1890 för kejsarinnan Elisabeth av Österrike-Ungern och köpes efter hennes död av kejsare Wilhelm II av Tyskland. Palatset restes som en hyllets till guden Akilles. Detta är synligt främst i trädgården men också i palatsets trapphus och hall. Palatset, med klassiska grekiska pelare, ritades dock av en italienare och statyerna i trädgården, i tydlig grekisk stil, skapades av en tysk skulptör. Stilen är inspirerad av antik grekisk mytologi och utgrävningarna i Pompej. Personligen tycker jag Achilleions palats påminner mycket om Axel Munthes Villa San Michel på Capri, vilket var ett ställe som jag älskade.

Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland

Achilleions trädgård

Viveca och jag väljer att börja med trädgården och avsluta med palatset, vi vet att det är trädgården som är viktigast och där vi kommer spendera mest tid. Efter att ha tagit oss upp för trappan med balustrad, statyer och stora trappavsatser så kommer vi till palatsets terrass.

Terrassen, vid namn The Peristyle of the Muses, är utan tvekan den delen av palatset som jag tycker är mest spännande. Temat är monumentala joniska pelare med statyer av de nio muserna, samt av Hermes och Apollo, framför pelarna. Varje staty är skickligt utmejslat med spännande detaljer. Jag stannar till framför flera av dem för att njuta och studera i detalj.

Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland

Statyn Dying Achilles, som visar när Akilles försöker dra pilen ut akillessenan, är museets mest kända verk. Denna bildar övergången mellan terrassen och den grönskade trädgården, ovanför en vacker dubbeltrappa.

Nere i trädgården möts vi av två parallella pergolor nedanför de båda trapploppen. Båda leder fram till platsen där den enorma statyn Victorious Achilles står, ditsatt av kejsare William II under hans period som ägare av palatset. Från den lilla platsen är utsikten över staden och ön magnifik.

Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland

Achilleions palats

Vi tar oss upp igen från trädgården och det är dags att ta sig in i palatset. De tre våningarna består av många vackra rum men det är trapphuset som fascinerar oss mest. Mänskliga konsoler i övergången mellan vägg och tak, små statyer inbäddade i trappans räcken och stora selfie-vänliga speglar för att föreviga sig själv tillsammans med härligheten.

Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland Kreta - Achilleion Palace - Grekland

Att tänka på:

  • Det är snudd på omöjligt att få en parkeringsplats vid palatset och en utmaning att köra upp den smala och slingrande vägen. Skippa bilen och följ med en paketerad utflykt eller välj lokalbuss nummer 10 från Korfu stad.
  • Palatset är ett populärt utflyktsmål. Var där innan klockan nio eller sen eftermiddag om du önskar uppleva palatset utan alla andra turister.
  • Efter första världskriget tillföll palatset den grekiska staten som en del av Versaillesfreden. Det drivs i dag som ett museum där inträdet är sju euro.
  • Vi spenderade en och en halv timme på trädgård och palats, då hann vi se allt utan att stressa.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelGod jul!
Nästa artikelÅrssammanfattning av reseåret 2016

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here