Har du inte hört talas om Tsavo nationalpark? Det hade inte heller jag innan jag började leta efter safaripark i Kenya. Parken är inte bland de mest kända i östra Afrika, men Tsavo och Salt Lick Safari Lodge har många höjdpunkter att bjuda på.

Häng med till våra bästa tips för en billig och bra safari som det är lätt att nå med tåg.

När jag letade safari i östra Afrika var det viktigt för mig att safariparken låg nära en internationell flygplats. Jag önskade nå den utan att behöva göra en flygning med lodgens privata flygplan, eller för den sakens skuld spendera sex till åtta timmar i dito bil. Både lösningar är mycket kostsamma, ja marktransport i Afrika är generellt dyrt för turister, och jag ville inte heller lägga så mycket tid på transport.

En tredje, men lika viktig förutsättning, var att det också var nära till havet. Att inkludera några dagar till sol och bad var avgörande. Kort sagt; jag ville ha en enkel och avslappande semester och jag hade bara tio dagar inklusive resdagar samt både safari och solsemester.

Att hitta och välja Tsavo nationaklpark

Jag visste att alla de största nationalparkerna i Afrika, som Krüger, Masai Mara och Serengeti, ligger långt från närmaste internationella flygplats, så dessa var bara att glömma. Jag behövde hitta mindre, och mer okända, safariparker som var mer lättillgängliga.

Jag började helt enkelt läsa på safariarrangörernas hemsidor för att hämta inspiration. En kombination som uppfyllde alla mina krav var Chobe nationalpark i Botswana, men där hade jag redan varit. Jag gillar ju att besöka nya länder, så Botswana utgick.

Läs mer: Chobe nationalpark i Botswana

Ganska snabbt hittade jag Tsavo nationalpark i Kenya, nära Mombasas flygplats, samt Arusha nationalpark i Tanzania, nära Kilimanjaro flygplats. Jag hittade en lodge i Tsavo som jag tyckte verkade bra, men klickade mig också runt på grannlodgerna i området.

När jag av en händelse såg de små husen på pelare, som cupcakes mitt bland elefanterna, hos Salt Lick Safari Lodge så visste jag att det var dit jag skulle!

Salt Lick Safari Lodge

Efter att jag hade letat mig in på lodgens hemsida så hittade jag att de sålde ett paket med två nätter, helpension, två safaris, tåg från Mombasa till Voi och transport vidare därifrån. Allt detta för 3200 kr för ett enkelrum och 2500 kr per person i dubbelrum. Som hittat!

Salt Lick Safari Lodge uppfördes faktiskt redan under 1970-talet men har underhållits väl. Lodgens största behållning är definitivt det vattenhål som restaurang och rum är oppförda runt. Hit kommer de vilda djuren för att dricka, oftast runt soluppgång och solnedgång. Bara några meter från receptionens öppna ytor trängs djuren, dagligen kommer både elefanter och buffaloer till rännan precis utanför räcket. Zebrorna håller sig bakom i dammen och då och då badar en buffalo där. På övervåningen ligger baren, som har en stor terrass för ett ovanifrånperspektiv och mer utsikt över landskapet. Från mitt rum har jag ungefär samma utsikt som från altanen.

Precis vid vattenhålet ligger en paviljong nersänkt i marken, som går att nå genom en trappa och tunnel från receptionen. Här kommer vi riktigt nära de små djuren som föredrar vattenhålet, på nära håll studerar jag aporna, marabou-storkarna och zebrorna.  

Elefanterna som dricker vatten några meter från mig är det gulligaste och mest fascinerande jag har upplevd. Jag älskar elefanter. Då och då kommer en flock med ungar eller en mamma och pappa med sin elefantbaby. Ena kvällen tränger en vuxen elefant sig så babyn kommer i kläm mellan denna och mamman, babyn ramlar ner i vattenrännan de dricker från. Mamman lyfter snabbt upp igen den med snabeln, sen ger hon sig på den andra elefanten. Slagsmålet är ett faktum och hela flocken vänder sig från den stackarn som pressade babyn ner i rännan.

Nästa dag berättar jag det hela för min chaufför, han säger detta händer hela tiden och senast förra veckan kom inte elefantungen upp igen och fick hissas upp av veterinären.

Djuren och safariturerna

Salt Lick Lodge erbjuder, som så många andra safarilodger, två safaris varje dag på drygt två timmar. Den första börjar klockan 06.30 på morgonen och den andra klockan 16.30. Det ingår två safariturer i paket jag har köpt, men när jag först är på safari så vill jag ut och se djuren så jag köper till ytterligare tre.

Läs mer: Jaha, då har jag blivit fågelintresserad

Många som bor på Salt Lick Lodge är där med egna safariarrangörer, som de också åker ut på safariturena med. Det är mao inte många som själv bokar direkt från lodgen och är med på deras safariturer.  Detta resulterar i att mina tre första turer är jag själv i bilen, vilket är skönt för jag får bestämma allt men också lite tråkigt då jag reser själv och gärna hade umgåtts lite med någon. Fjärde turen är det både en amerikansk kvinna med samt tre britter och den sista är också den mycket trevliga amerikanska kvinnan med på. Ja tack för sällskap.

Jag har samma chaufför alla fem turer, vilket jag tycker är lite tråkigt då olika chaufförer ofta har andra favoritväger att åka och olika trix för att hitta djuren. Jag tyckte också att chauffören verkade lite trött och oengagerad, men han hittade djuren. På de fem safariturerna såg jag lejon sex gånger, så jag ska absolut inte klaga.

Övriga djur var givetvis en hög olika hjortdjur, mycket zebror, massor av buffalos, ett gäng elefanter och massa fåglar i alla storlekar. Vi såg en giraff, vilket jag borde vara nöjd med då det bara finns två eller tre i reservatet. Det finns inga flodhästar och inga noshörningar, vilket inte gör mig det minsta då inga av dem är mina favoriter. Vad som finns är två eller tre leoparder, vilka jag tyvärr inte såg och som är tråkigt eftersom detta är enda big five-djuret jag inte har sett. Än.

Det ska också läggas till att landskapet i Tsavo nationalpark är fantastiskt. I bakgrunden tornar bergen upp och en riktig klar dag kan man se Kilmanjaro. Marken är röd och parken är känt för de röda elefanterna; de färjas av dammet och jorden under regnperioden. Jag var där i mars, när växtligheten är som frodigast; kombinationen av de blå bergen, de gröna växterna och den röda jorden var magisk.  

Nu bokade jag ganska snabbt extra safaris, så jag hade två per dag, men egentligen hade inte detta varit helt nödvändigt. Det är så många djur att se vid lodgen och vattenhålet att det hade fungerat med bara morgonsafari några dagar.

Rummen och maten på Salt Lick Safari Lodge

Salt Lick är en mycket billig safarilodge jämfört med många andra. Vattenhålet och närheten till djuren där är oslagbar, samt att det är väldigt roligt att bo i runda hus på pelare och med hängbroar mellan. Dock är detta ingen lyxresort, rummen är fina men de har inte det lilla extra och de saknar balkong. En nackdel med att ha vilda djur strykande omkring lodgen är att det inte är tillåtet att gå utomhus, vi får endast röra oss mellan huvuådhuset och rummen.

Det serveras frukost och middag på Salt Lick, både i bufféform. Maten är OK, varken dålig eller bra, men det serveras ungefär det samma varje dag och efter tre dagar är jag riktigt trött på allt.  

Lunchen serveras på grann- och systerlodgen Taita Hills Safari Resort. Här är det låga byggnader med balkonger och lummig trädgård som gäller, det är också här poolen ligger för oss som bor på Salt Lick Lodge. Maten är generellt mer vällagad på Tahita Hills och utbudet mer varierande.

Läs mer: Flera bilder från Tsavo nationalpark och Salt Lick Lodge

Det tar ca tio minuter att köra mellan de två lodgera och personalen kör en när man önskar. För den som önskar är det också möjligt att skjutsas till Taita Hills både för frukost och middag men jag gjorde aldrig detta. I stället åkte jag dit varje dag efter frukost och läste, solade och badade tills det var dags för att åka tillbaka för att hinna med eftermiddagssafarin.

Allt i allt så uppskattade jag Salt Lick Safari Lodge mycket, mest för närheten till djuren när de kom för att dricka vatten. Jag trodde heller aldrig att jag skulle tröttna på att se lejon, men när vi under sista safarin såg lejon för andra gången så var det OK att inte stanna bilen där i evigheter.

Läs mer: En svensk safarilodge – Eriksberg i Blekinge

För en enkel, billig och lättillgänglig safariupplevelse så rekommenderar jag Salt Lick mycket. Men förvänta dig inte samma lyx eller lika bra chaufförer som om du skulle bo på en lodge som kostar tio gånger så mycket.

Tips och att hitta till Tsavo nationalpark och Salt Lick Safari Lodge

  • Tåglinen Madaraka Express SGR går mellan Mombasa och Nairobi och öppnade år 2017. Voi är närmaste station till Tsavo nationalpark och resan dit tar två timmar från Mombasa. Tåget mellan de två stationerna avgår en gång per dag, kl 8 från Mombasa mot Voi och klockan 12 från Voi till Mombasa. Mellan Nairobi och Voi tar resan tre timmar. Min tågbiljett var i första klass, vilket jag skulle säga motsvarade en SJ andra klass, och den kostar ca 200 kr att boka själv.
  • Jag köpte ett tvådagarspaket hos Salt Lick Safari Lodge, men valde att lägga till en tredje natt. Generellt gillar jag att ha gott om tid på varje lodge, så jag också kan ta det lugnt och inte bara slänga vidare till nästa park. I paketet ingår transport från Voi station till lodgen, vilket tar en timme. Den som väljer bort första klass på tåget och rum med utsikt mot vattenhålet kan också spara en hundralapp eller två, men vattenhålsutsikt rekommenderas mycket.
  • Varje extra safaritur kostar $25.
  • Den närliggande och enkla starandsemestern då? Den hittade jag i Diani Beach, som jag återkommer till.
  • Eftersom tåget går klockan 8 på morgonen måste man sova första natten i Mombasa. Jag valde bort Mombasa stad för Bahari Beach Hotel vid stranden Nyali och bara en halvtimmes taxiresa från flygplatsen. Väldigt charmigt hotell, dock lite slitet.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelOstuni – Den idylliska vita staden på höjden
Nästa artikelChania på Kreta – Gränder, venetiansk hamn och snygga barer

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here