Visst är det imponerande och roligt att det finns en safaripark i Sverige? Sedan jag första gången läste om Eriksberg safaripark så visste jag att jag ville hit. Det gällde bara att hitta rätt tillfälle och planera i tid.

För vi är inte de enda som vill till Eriksberg och de finaste rummen försvinner snabbt. Men i slutet av juli 2021 gav vi oss av; dvs jag, Maxime och hennes man Jonas samt min mamma Brit och min syster Christiane. I en och samma bil; tur Maxime och Jonas har en stor SUV.

Rummet Zebran i Safarivillan

Rummen

Det finns en mängd olika rumstyper på Eriksberg; allt från glampingtält och torpet utan el och med utedass till sviter i Säteriet och spektakulära Synvillan.

Glampingtält och torpet utgår för oss pga icke-komforten, Säteriet och övriga sviter väljer vi bort pga kostanden. Synvillan, nybyggd på höga ben med fantastisk utsikt och med glasgolv och utfodringsplats under huset, rymmer bara fyra personer och utgår pga detta. Tråkigt, för här hade det varit underbart att bo.

Ett jättegulligt badande vildsvin
Restaurang Visentens uteservering

Kvar finns Safarivillan och Mahravillan, båda för runt 4500 kr för ett dubbelrum, eller Dammvillan och Jägarvillan, som båda är något billigare. Eftersom vi firar tre runda födelsedagar önskar vi bo fint men pga redan ganska fullbokat blir det två rum i Mahravillan och ett i Safarivillan. Alla rummen är olikt inredda men gemensamt är det rymliga och exklusiva uttrycket och den äkta safarikänslan.

Det är svårt att rekommendera den ena framför den andra av Safarivillan och Mahravillan. Safarivillan, där min mamma och syster bor, har en enorm takhöjd och uteplatser med utsikt till savannen. Vi andra har två rum i Mahravillan, som har uteplatsen på en stor terrass mot dammen och det är verkligen fint på denna. Maxime och Jonas bor i röda rummet Visenten och har finare utsikt over dammen än jag som bor i Näckrosen, ett litet tips där.

Maxime i safaribilen
Från turen i safaribilen

Safari på Eriksberg

Eriksberg safaripark omfattar 925 hektar och mer än 1500 djur. Här pratar vi nordisk safari, så det finns givetvis inga elefanter och giraffer. Djuren som finns är:

  • Visenter, en stor europeisk bison som kan bli nästen två meter i mankhöjd och väga 900 kilo
  • Kronvilt, i hjortsläktet och brukar bli 130 till 160 cm hög och kan väga upp mot 200 kilo
  • Davidshjort, en kinesiskättad hjort i likande storlek som kronvilt, det är lättast att se skillnad på de två på hornen
  • Dovvilt, dessa är lätta att känna igen pga ser ut som Bambi med vita fläckar och är vanligen ca en meter höga. Det bästa med dovvilt är att de inte är skygga och lättskrämda, dvs springer inte i väg när vi kommer körande.
  • Mufflonfår, som är får med jättefina horn som en vädur. Tyvärr mycket skygga och vi såg dem bara på håll.
  • Vildsvin, där galten kan bli upp till 180 lång och väga 250 kilo. Det roligaste är de nyfödda ungarna som är randiga de första veckorna, vilket vi såg flera gånger på nära håll längs vägen men vildsvinet är snabba att sticka om de känner sig hotade.
  • Havsörn, denna imponerande fågel kan ha upp till 250 meter vingbredd. Vi såg denna över vattnet vid Synvillan.
Frukosten i restaurang Visenten
Maxime och Jonas framför safaribilen, viktigt med rätt klädsel när på safari

Egen bil

På Eriksberg är det flera sätt att uppleva djuren. Det enklaste och vanligaste sättet är egen bil, det ingår tillträde till safariparken för övernattande gäster om man kör själv. Parken är öppen från 12 till 20, med sista insläpp klockan 18.

Vi tog flera runder med vår egen bil, väldigt skönt att bara kunde slänga sig i bilen när vi fick feeling. Vi råkade dessutom ha en bil med taklucka som kunde öppnas helt och som vi kunde ställa oss upp genom, vilket var guld värt.

Det finns en kortare och en längre slinga, så det var lätt att anpassa efter önskemål och tycke.

Mahravillan i mitten, där jag bodde i rummet Näckrosen till vänster bakom stenen och där Maxime och Jonas bodde i rummet Visenten helt till höger. Röda huset till vänster är Jägarvillan och röda till höger är Dammvillan.
Vildsvin med ungar på savannen

Eriksbergs safaribil

Eriksberg har en safaribil med chaufför/guide som kan hyras för 3500 för två timmar. Vi önskade extra safarikänsla och valde vi att göra detta, vilket var en helt annan upplevelse än att köra i egen bil. Vi rekommenderar verkligen detta.

Safarikänslan var på topp, det ger något extra med en guide som har mer skärpta ögon än vad vi har och dessutom fick vi köra på vägar som är stängda för vanliga besökare.

I safaribilen
Middagen första kvällen, glada innan vi fattade att vi skulle få sitta hungriga och vänta i evigheter

Safari till fots och cykelsafari

Avresedagen bokade jag in mig på en walking safari klockan 07 till 09 på morgonen, jag var enda deltagare denna morgon vilket passade mig perfekt. Guiden instruerade mig att gå så tyst som möjligt och vi gick in i skogen. Vi såg alla parkens djur och det var en helt magisk upplevelse att vara bara guiden och jag där. Vi kom riktigt nära djuren vid flera tillfällen, absolut bäst var det mot slutet då vi hittade halva visenthjorden om ca 25 djur samlade. Alla tre årskalvarna var med, så gulliga, och flockledaren var enorm.

Visenterna var inte alls skygga eller rädda utan vi stod i lång tid och kollade på varandra. Även guiden fotade som en galning och det är ju bästa betyget. Jag måste erkänna att jag då och då tänkte på hur många ton vilda djur det var som stod framför mig men de verkade samtidigt så lugna och fredliga, så jag hann aldrig bli rädd.

Efterrätten i restaurang Visenten

Maxime, Christiane och Jonas valde i stället cykelsafari, de orkade inte gå upp lika tidigt som jag. De cyklade på vägarna som vi tidigare hade åkt på med bil och safaribil, de kom mao inte alls lika nära djuren och var inte lika lyriska över sin upplevelse.

Uteplatserna i Safarivillan. Visst är safarikänslan närvarande?

Det är självklart bra att köra runt i den egna bilen men för att verkligen maximera upplevelsen så rekommenderar vi både safaribilen och att göra en safari till fots.

Mitt möte med visentflocken under min walking safari

Mat på Eriksberg safaripark

Eriksbeg har två olika middagsrestauranger; a la carte i Visenten, som av White Guide har utnämnts till Blekinges bästa restaurang, och gourmet avsmakningsmeny i eleganta Havsörnen. Frukost och lunch serveras i Visenten.

I båda restauranger och till alla måltider är viltkött i fokus.

Maxime vid utedasset som tillhör torparstugan man kan bo i

Kul bild på min syster Christiane och mig

Middagen

I vårt paket ingår båda kvällar trerätters middag i Visenten, serverad som en fast meny. Maten i sig är vällagad, vacker och god men maten hamnar tyvärr i skuggan av den dåliga logistiken och det vi antar är underbemanning både i kök och matsal.

Vi bokas till middag båda dagar ca klockan 19, många sällskap sitter då redan vid borden men det är också många som kommer samtidigt som oss och senare. Första dagen placeras vi vid bordet, sen tar det 20 minuter innan någon kommer till vårt bord för att ta dryckesbeställningar och presenterar menyn. Det är lång väntetid mellan rätterna och det blir tomt i glasen.

Sööööt dovvilthona som låg precis vid vägen och vilade, rörde sig inte en millimeter när vi kom körande
sverige eriksberg safari
Maxime och Jonas rum Visenten

Andra kvällen är det hela tyvärr ännu sämre, från vi sätter oss till vi får huvudrätten tar det 90 minuter. Vid grannbordet sitter en gravid kvinna och gråter för att hon är så hungrig, det är inte bara vi som får vänta. När vi får vår efterrätt serverade är vi enda bordet kvar i hela restaurangen.

Jag frågar när jag signerar notan om servisen själv tycker att det är OK att det tar 90 minuter innan maten är på bordet. Det ena svaret leder till nästa fråga och snart vet jag att problemet var att vi valde att äta samtidigt som alla andra och att det är svårt för köket att hänga med då. Nästa svar avslöjar att det har varit samma under ”hela högsäsongen”, vilket jag antar betyder hela sommaren.

Boendet Synvillan, ser helt magiskt ut. Nästa gång…

Inte godtagbart alls, särskilt inte när jag antar att mer än halva matsalen åt från samma fasta meny. Jag hoppas Eriksberg städer upp i kapaciteten på köket och matsal inför nästa ”hela högsäsong” och att de är mer selektiva med att låta alla boka tid för middag samtidigt om de då har svårt att hänga med.

Det måste tilläggas att de bjöd på vår dricka till maten dag två som kompensation, men jag hade alla gånger heller betalat för den och sluppit vara vrålhungrig och arg som ett bi de tre timmarna middagen tog.

Visenter och vildsvin med ungar, fotat när jag stod upp genom takluckan i vår egna bil
sverige eriksberg safari
Jättegod skagenröra till förrätt

Frukosten

Som vanligt är Maxime och jag först till frukost, när jag kommer klockan 08 är det hon och ett par vid ett annat bord på plats.

Utbudet av korvar, patéer och skinkor är imponerande men det finns också delikata ägghalvor, flera sorters ost, lax, sill och en mängd gurkor och såser. Utöver detta givetvis frukt och yoghurt med müsli samt bakverk och plättar.

Här borde finnas något som faller alla på läppen, frukosten får högsta betyg. Jag ser på hemsidan att denna kostar 145 kronor för icke-boende, vilket är ett kap.

Miljön i parken

Lunch

Varje dag serveras dagens viltbaserade husman med kaffe och kakbitsbuffé för ringa 145 kronor. Mycket prisvärt och gott. För den som inte önskar husman eller vilt finns en mindre meny att beställa från.

Läs mer: Safari i Chobe nationalpark i Botswana

Vi hade beställt både ost och chark som väntade i ena rummet i Mahravillan då vi checkade in
Maxime och Jonas vid utsiktsplatsen det gick att promenera till från boendet, här finns också ett utsiktstorn att kliva upp i

Tips och att hitta till Eriksberg safaripark

Eriksberg safaripark ligger i Blekinge, fem mil väster om Karlskrona. Det tar sex timmar att köra från Stockholm, så för att korta ner tiden i bilen så stannade vi till en natt i Söderköping på vägen ner.

Det finns en mängd aktiviteter att göra på Eriksberg, många erbjuds av externa leverantörer. Vi rekommenderar både safaribilen och walking safari.

Vi bokade paket med middag i parken, vilket var helt rätt även om vi inte var helt nöjd med middagarna. Vi visste att när vi väl var på plats önskade vi inte att åka ut för att åka middag, och så var det.

Det kändes helt perfekt med två nätter. Visst kostar det, men det hade blivit kort och jäktigt med bara en natt.

Det finns en relaxavdelning med några solsängar och tre-fyra utomhus jacuzzis, så ta med badkläderna.

Eriksberg har också en butik som säljer klassiska jakt- och friluftskläder samt fina assessorer till hemmet. Både min mamma, min syster och jag köper med oss fina saker hem. Det finns också en byggnad med ett litet museum i.

Den fridlysta röda näckrosen finns egentligen bara i Tiveden nationalpark i hela Sverige, men för att säkra beståendet har den också planterats i Färsksjön på Eriksberg

Läs mer: Bildbomb från Eriksberg


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelAndorra under sommaren – Vad att se, göra och äta
Nästa artikel15 tips till smällvackra gamla kustvägen på Öland

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here