Gamla kustvägen på Öland är ca 36 kilometer lång och går längs öns västra kust, mellan Äleklinta i söder och Byrum i norr. Enligt Google ska det ta 90 minuter att köra sträckan men det är det nog ingen som får till. För hela nöjet med denna vackra väg är allt som finns att se och stanna längsmed vägen.

Gamla kustvägen är, som namnet säger, den gamla vägen som går längs kusten. Och den går på riktigt längs kusten, så att vi kan se vattnet hela tiden, och det är en hög stenkust där vi kör ett tiotal meter över vattenytan. Till råga på allt är sträcken fortfarande en grusväg, så det känns som att det alltid har sett likadant ut här.

Gamla kustvägen från Äleklintan i söder till Byrum i norr

Lotta, Niklas, Viveca och jag åker gamla kustvägen både i norrgående och i södergående riktning, med tre dagars mellanrum. Vi bor vid Hornsjön, som ligger nära Byrum och ena dagen promenerar jag till Byrums raukar, där de andra plockar upp mig med bilen. Nästa dag promenerar jag fyra kilometer längs grusvägen i södergående riktning till Fornbo stenras.

Jag tycker att jag har läst hur många ställen som helst om att gamla kustvägen är så populär att den känns som E4-an, med många husbilar både på vägen och som parkerar längs denna och övernattar. Vi åker som sagt hela sträckan två gånger och jag är förvånad över det låga antalet andra bilar vi möter mitt i juli. Kanske det är jag som lägger något annat i att vägen sägs vara övertrafikerad än vad andra gör?

1. Buddesta fiskeläge

Första intressanta stopp efter Äleklintan är Buddesta fiskeläge med sina nio sjöbodar. Dessa ligger osynligt från vägen och man måste åka in på en ännu mindre grusväg, så vi missade avfarten första gången.

Väl på plats är detta ett litet gäng mycket fina sjöbodar, uppförda under 1800-talet. Bodarna tillhörde de närliggande gårdarna och användes både som förråd och till övernattning om vädret krävde så. Vissa av dem har små och gulliga spetsgardiner i fönstren och ger absolut intryck av att fortfarande användas. En liten bit bort ligger resterna efter en gammal pålpråm, använd för att fiska ål när det begav sig.

2. Stenbrott och stenrösen

Tillbaka på vägen kommer vi efter ett tag till vad jag antar är ett gammalt stenbrott där det också har byggts en drös stenrösen. Detta är kul och vi behöver givetvis stanna. Inget som jag hittar utmärkt på kartan men går inte att missa.

3. Sandvik

Lunchmagen börjar kurra och jag ser på kartan att i Sandvik ligger Sandviks fisk och hamnkök. Så vi svänger in och parkerar. Här hittar vi först en gullig hamn, som måste förevigas med kamerorna, och efter det glasstället Gelato & Biscuits, glasställen måste alltid undersökas, så det tar lite tid innan vi är framme vid fiskköket.

Sandviks fisk och hamnkök har en fiskdisk där man beställer i kassan och får en nummerlapp och hämtar i luckan. Vi är absolut inte ensamma om att vilja äta här och får köa en stund innan vi får beställa.

Men sittplatser finns och maten är supergud. Och som det brukar vara på ställen som detta; nästan gratis. Det blir ingen glass efter lunchen men på väg ner igen några dagar senare stannar vi till för glass.

4. Jordhamn skurkvarn

I skurkvarnarna slipades kalkstenarna från de närliggande brotten innan de skeppades i väg. Det fanns tidigare många skurkvarnar längs Ölands nordvästkust men den enda kvarvarande är den i Jordhamn.

5. Gillberga stenbrott

Gillberga stenbrott är fortfarande ett aktivt stenbrott. Under sommaren arrangeras det konserter i brottet och det finns en massa informationsskyltar att läsa om verksamheten. Men det jag tyckte var roligast vara alla uppradade stenskivor, värt ett kort stopp för miljöns skuld.

6. Sjöbod väster om Hagelstad

Överallt längs gamla kustvägen är det vackert och lite då och då dyker det upp sjöbodar längsmed vägen. Det går inte att stanna vid alla, man måste välja ut någon. Och just den väster om Hagelstad appellerade lite extra för att den låg ensam.

7. Fornbo strand och bergras

Fornbo är en fin strand med klappersten, väl värt ett besök för sol och bad om det är vad du söker. På stranden ligger några sjöbodar, som höjer autensiteten också.

Men det Fornbo är mest känt för är att en del av den höga klintkusten har rasat ner och delvis ut i vattnet. Raset kan antingen ses från norra delen av stranden eller längs vägen norr om Fornbo. Detta var den sträckan jag promenerade, så jag såg raset från vägen.

Raset är mitt i bilden och stranden till höger för det detta
Raset till vänster om sjöboden

8. Ålkistan och Hornsbäckens utlopp

I området runt Ålkistan och förbi Hornsbäckens utlopp är landskapet väldigt vackert, med vilda blommor och små stenbyggen. Jag fattade aldrig vad dessa stenbyggen är till för, men jag ser en familj från ett närliggande hus komma ner med en bricka med kaffemuggar och slå sig ner i en. Kan det vara så enkelt att det är vindskydd?

I horisonten; ön Blå jungfrun

Den pyttelilla bron över Hornsbäcken, en bäck från Hornsjön, är från 1950-talet, efter att den förra bron rasade.   

Det var en toppenupplevelse att promenera en bit längsmed gamla kustvägen, jag rekommenderar verkligen. Även om vi körde sakta var det något helt annat att promenera. Cykla är säkert också trevligt, för den som har fallenhet för detta.

9. Byrums raukar

Sista intressanta destinationen innan gamla kustvägen slutar är Byrums raukar. Det är parkering längs vägen som gäller, sen någon liten stig mellan bostadshusen innan vi är framme vid vattnet. Raukarna är jättefina och vi stannar ganska länge här, vilket är bra för ju längre vi stannar ju färre andra turister finns kvar.

Läs mer: Våra bästa tips till Gotland från norr till söder

Sen slutar gamla kustvägen i Byrum och man tvingas svänga upp i byn. Men det går att svänga ner mot kusten igen efter byn och fortsätta vidare till Ölands norra udde längs vattnet. Men detta tillhör inte gamla kustvägen. Missa inte att stanna till i Byxelkrok, vi gillade denna by mycket.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelEriksberg safaripark i Blekinge
Nästa artikelVåra 7 mest lästa artiklar mars 2022

6 KOMMENTARER

    • Ja jo alltså, jag var ju också faktiskt på Öland förra sommaren. Men ibland är denna redaktionen så trög att jag måste vänta in rätt säsong igen för publicering. 🐌

      Håller med om väldigt vacker väg!

  1. Tack för den infon, vi har åkte en bit på den gamla vägen med husbilen, upp mot Byrums Raukar och ser nu att det finns ytterligare platser att besöka.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here