Maxime, min syster Christiane och jag fick en resa till Gotland i julklapp från min mamma. Alltså resa för oss alla fyra. I juli var det dags att åka dit och vi har samlat finaste sevärdheterna, häftigaste raukarna, bästa fikat och godaste maten i guiden nedan.

Vi har fyra dagar och tre nätter. Första natten bor vi vid Fårösund, andra natten nära Ljugarn och tredje natten i Visby. En äkta roadtrip för tre generationer Löfblad.

Min mamma Brit och Christiane påbörjar resan i Oslo och mellanlandar på Arlanda. För att spara tid och få så mycket tid som möjligt tillsammans flyger också Maxime och jag, dvs vi träffas upp på Arlanda. Vi landar strax efter klockan 11 och hämtar upp lilla hyrbilen direkt.

På kartan nedan har restauranger och fik grön plupp och sevärdheter och annat att göra blå plupp. På Gotland behöver man aldrig vara hungrig…

Rute stenungsbageri

Vi beger oss direkt norrut och första stopp kommer efter ca 45 minuter, på Rute stenungsbageri. Lunch måste man ju ha. Christiane skapar redan här sin Gotlandstradistion med en kanelbulle varje gång det erbjuds.

Underbar miljö och goda mackor. Många bord och inte alls svårt att få plats. Vi fattar verkligen populariteten. Fantastiskt orangeri, så här är det helt OK att stanna till också om det regnar. Missa inte att besöka Rute magazinet, som ligger i ladan precis bredvid. Christiane startar sitt Gotlandsfyndande av grejer redan här.

Digerhuvud

Sen fortsätter vi till Fårö, där temat är raukar. Vi åker först till Digerhuvud, som är Sveriges största raukområde. Helt OK raukar men bättre ska det bli!

Helgumannens fiskeläge

Vid Digerhuvuds norra avslut ligger Helgumannens fiskeläge, bestående av 15 bodar från 1800- och 1900-talet. Renoverade och välbevarade men fortfarande genuina med spetsgardiner och fotogenlampor i fönstret. Några nytjärade båtar ligger också här, samt fiskemojänger. Mycket trevligt.  

Langhammars raukområde

Nu pratar vi raukar! Höga, ståtliga och magnifika. Kan inte bli bättre. Tyvärr är det 899 andra turister här men vad annat kan man förvänta sig i juli. Ska du se bara en rauk på Fårö är det Langhammars du ska bege dig till.

Kutens bensin & Creperie Tati

Så är det dags att fika igen! Både Maxime och jag har Kutens bensin & Creperie Tati på våra listor, så hit vill vi. Vi förstår aldrig skillnaden på de två, men Kutens bensin är en gammal nerlagd mack och överallt på gården är det rostiga bilvrak. Inomhus finns Creperie Tati, som föga förvånade serverar crêpes. Vi delar på en matgalette och en crêpe med saffransglass och salmbärssylt. Vi måste ju introducera det typiskt gotländska för de utländska gästerna.  

Bredvid ligger också Elsies café, som också har några rum att hyra ut, och caféet Albatross i liknande stil. Ser ut att vara samma ägare till alla när jag läser på Facebook.

Fårösunds fästning

Plötsligt tycker vi att klockan börjar bli mycket, så vi skippar resterande planer för Fårö och beger oss tillbaka. Vi ska bo i rum i gamla valv i Fårösunds fästning och här är det så fint att hotellet förtjänar ett eget reportage. Kommer snart. Vilket toppenställe för ca 1800 kr för ett dubbelrum! Vi äter middag på hotellet; när vi först har kommit dit vill vi inte lämna igen.

Läs mer: Hotellet Fårösunds fästning – En ny favorit

Blå lagunen

Vi vill bada i ett kalkbrott och efter att ha stannat alldeles för länge i hotellets trevliga solstolar ger vi oss av. Vi kör till Blå lagunen och stannar några timmar. Väldigt fint vatten men också väldigt många andra besökare. De tre andra badar men jag nöjer mig med att dokumentera när de gör så.

När vi blir lunchhungriga är det dags att ge oss av. Varmkorv i kiorren är tyvärr inget för mig.

Villkorligt galleri

Vi åker tillbaka till mot Fårösund, jag har nämligen en plan. Men på vägen ser Christiane en skylt med öppet galleri och vernissage i en lada och vi svänger in. Tar bilden med glasvaserna och gotländskt landskap och är mycket nöjd.

Gallerier finns överallt, välj bara ett och stanna. Missnöjd med valet? Stanna också vid nästa.

Café Maffen

Vi svänger in vid Café Maffen vid Fårösunds färja och beställer bakad potatis och paj. En och annan kanelbulle införskaffas också… Vi sätter oss utomhus, på baksidan och kvällens underhållning har generalrep. Ypperligt.

Fint o fult

Sen stannar vi till vid butiken Fint och fult, som har väldigt fina grejer. Christiane köper en bild med en pressad blomma och en handskriven lapp med namn på blomman. Hela resterade del av resan sitter hon i baksätet med den pappersinslagna bilden och håller den i handen, som en juvel.

Det vi inte hann med på norra Gotland

Planen är att åka förbi Fabriken Furillen och fika på fina hotellet. I närheten ligger de troligtvis finare kalkbrottet i Smöjen och Kyllaj, alltså finare än Blå lagunen. Men vi känner att vi vill checka in på vårt boende i skogen, så vi beger oss mot Hejde.

Hästgården i Hejde

Vi har hyrt ett litet kalkstenshus nära Hejde, som ligger som del av en hästgård! Det finns två mindre flyglar till huvudhuset som hyrs ut och bara ett stenkast bort ligger ladan och hästhagarna. Vi hänger i solen och matar hästarna. Mitt i skogen! Igen ett kap för endast 1000 kr för hela huset, plus för den förhandsbeställda frullen som levererades i korg kvällen innan.

Pighuset Tapas

Vi åker in till Ljugarn för middag, ca en halvtimme att köra. Valet faller på trevliga Pighuset, där vi sitter utomhus och äter riktigt goda tapas. En kanna rosésangria slinker också ner. Det är Maximes väninna Elin, som har landställe i närheten, som rekommenderar. Tack till Elin.

Katthammarsaviks rökeri

Nästa morgon beger vi oss till Katthammarsvik. Planen är att bara spana in rökeriet men när vi är där känner både Maxime och jag att vi måste äta där. Det blir en fisksoppa och färska räkor, som vi båda delar på, samt en kanelbulle för de två andra. Surprise, detta med kanelbullen. Det blåser lite, så vi sitter inomhus. Gör inget, för det är finaste miljön. Sen går vi ut på piren i Katthammarsvik. 

Bruna dörren i Ljugarn

Vi passerar Ljugarn igen mot nästa punkt på vår att-se-lista. Eftersom de andra inte har ätit lunch än och vi inte vet när vi träffar på en restaurang, så stannar vi lika bra till vid restaurang Bruna dörren. Som också var ett av alternativen för middag kvällen innan. Bruna dörren är flera ställen i samma trädgård, med strand precis utanför.

Potatis-restaurangen serverar potatis i alla sorter, den karibiska utomhusbaren spelar reggae och det finns en hamburgerbar och en glassbar. Vissa dagar finns livemusik och andra quiz. Det var riktigt skönt häng då vi var där och hade jag bott i närheten hade detta varit mitt stammisställe. Brit och Christiane delade den berömda potatispizzan och jag smakade. Supergod. Passar också på att testa en Rocky Rauk-is från Gute glass. Älskar namnet på glassen; att göra om Rocky Road till Rocky Rauk är precis min sorts humor.

Närsholmens fyr

Vi fortsätter mot fyren i När. Vägen blir smalare och smalare och till slut bara en grusväg. Precis när vi kommer fram börjar det regna men det är fint i alla fall. Det går jättebra att fota från under paraplyet.

Det vi inte hann med på södra Gotland

Planen är att stanna till vid Chokladeriet i När efter att ha sett fyren men vi orkar inte lämna bilen i regnvädret. Ångrar i efterhand.

Fast jag visste det skulle bli tight hade jag någon plan om att hinna med mer av sydligaste Gotland med restaurangen Kapten Grogg i Ronehamn, byn Burgsvik samt rauken Hoburgsgubben vid Gotlands sydligaste udde. Väl, så blev det inte. Nästa gång…

S:t Hans café & orangeri i Visby

Från När kör vi direkt till Viby, där vi släpper av Brit, Christiane och resväskorna innan Maxime och jag åker och lämnar bilen. Det regnar fortfarande och tyvärr har dörrhandtaget till vårt hotellrum på Visby Börs gått sönder, så vi har tvångsombokats om till annat standardhotell. Verkligen tråkigt och jag hade sen jag bokade annandag jul sett fram mot att bo i en av de anrika sviterna på Visby Börs. Var fanns jourhavande låssmed i Visby när han behövdes?

Vi visar Visby för Brit och Christiane och äter lunch på S:t Hans café & orangeri, som ligger i St Hans kyrkoruin. Jag tar chevrepizzan och den är magisk-fantastisk god.

Har jag sagt att jag älskar Visby? Känner att tiden blev för kort; måste tillbaka in om kort.

Läs mer: Visby och närområden – En favorit i repris

Och Gotlands godaste kanelbulle, enligt Christiane? Lustigt nog den första som startade det hela, nämligen hos Rute stenugnsbageri.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSjöar och fjordar som länge varit på min bucket list – Nu äntligen
Nästa artikelÖvertäckta broar och tunnlar

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here