När vi i somras skulle köra från Stockholm till Blekinge så tyckte jag att vi behövde ett stop på vägen för att dela upp resan. Västervik var redan taget, där skulle vi stanna till en månad tidigare, på väg till Öland. Då kom jag på Söderköping! Sommarstaden vid Göta kanal, som jag hade varit i en helg på vintern. Och som de fyra andra inte hade varit i alls.  

Så Söderköping blev det. En av fördelarna med att vara reseledare är att man också får bestämma. Med på resan är min mamma, min syster Christiane och dottern Maxime med sambo Jonas.

Vi lämnade Stockholm efter frukost och kom fram lagom för lunch. Här är våra 24 timmar i sommar-Söderköping med tidsangivningar. Detta blir ett bildreportage, mer text och bilder om staden samt hotellet Söderköpings Brunn finns i artikeln från mitt förra besök.

12.11 – Vi har parkerat bilen vid vårt pensionat Slussen rum, som namnet säger precis vid Göta kanal och slussen. Samt granne med glassbaren Smultronstället.
12.56 – Vi är på Å-cafeet och äter lunch. Maxime och min mamma samt min mat.
12.57 – Jonas har beställt Å-caféets specialitet; plankan. Min kamera tackar.
14.52 – Etter lunch blir det en lång promenad runt i stan, jag vill visa allt. Bland annat till fina St Laurentil kyrka med klockstapel. Vi behövde upparbeta apatiten igen.
16.37 – Det är nämligen dags för glass på Smultronstället, den världsberömde glassbaren i Söderköping. Det positiva med att ha kön precis utanför våra fönster är att vi kan turas om att köa. Det är bara att ropa in i bakgården när man behöver lösas av.
16.30 – Min glass är givetvis den med mest choklad på hela menyn. Men jag är ändå lite orolig att det inte skulle vara tillräckligt med choklad, så jag beställer en bägare extra chokladfudge; syns på bilden ovan.
17.42 – Glass för 704 kronor. Men alltså, ni ser ju portionerna. Sååååå gott var det, vilket syns på Joans min. Skulle göra om detta vilken dag som helst.
17.16 – Min mamma, min syster och jag går en till promenad. Det lilla turisttåget står precis utanför vårt pensionat.
17.19 – Men innan vi kommer iväg är det en slussning på gång. Detta är ju kul, så vi måste stanna och se.
17.45 – Jag vill visa dem fina hotellet Söderköpings Brunn, som jag bodde på förra gången i stan. De har renoverat matsalen och de gemensamma ytorna, så nu är det ännu finare.
18.13 – På vägen tillbaka passerar vi det gamla rådhuset. Fiiint.
20.03 – Vi äter igen. Maxime och jag delar på buffalo wings och nachos.
21.07 – Ut på en kvällspromenad, mitt i stan hittar vi denna gulliga bakgård.
21.17 – Vi har kommit fram till Drotthemskvarteren.
21.22 – Med Drotthem kyrka.
21.27 – Det mest pittoreska av det pittoreska i Söderköping.
21.55 – Vårt pensionat i kvällsskrud. God natt.
07.57 – Nästa morgon och både Maxime och jag är uppe med tuppen. De tre andra sover fortfarande.
08.13 – Vi är mittvägs i frukosten.
10.06 – Efter frukost är det fri lek. Jag går tillbaka till Drotthemskvarteren
10.07 – Solen skiner och jag fotar stockrosor.
10.08 – Och vinrankor uppefter röda husväggar.
10.09 – Hade jag bott ett ställe där turisterna går förbi hela tiden hade jag också planterat stockrosor utanför fönstret. Win-win; ingen ser in och själv ser man ut mellan bladverk och blommor.
10.10 – Längst ut vid ån hade någon parkerat sin vintage Harley Davidson. Den stod inte där kvällen innan.
10.13 – Och på bryggan står konstverket ”Tre människor” i mässing, brons och aluminium. Förlåt du tredje mässinghuvud, du fick inte vara med.
10.25 – En sista pittoresk bild innan jag går.
10.26 – Och passerar stegen på väggen, fyra fågelholkar bredvid.
Ett parallellt liv någon annanstans i Söderköping – Maxime, min syster Christiane och Maximes pojkvän Jonas går upp de 318 trappstegen till utkikspunkten på Ramunderberget.

Klockan 11 är det utcheckning från Slussen rum. Fem minuter senare rullar bilen söderut mot Blekinge och 16.30 är vi framme på fin-fina Eriksberg safaripark.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVåra septemberresor 2015 till 2021
Nästa artikelBildbomb från Svalbard – Pyramiden, glaciären och isbjörnen

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here