Något av det första jag hörde från andra när jag sa att jag hade bokat en resa till Kenya är att det är förbjudet med plastpåsar i landet. Vaddå förbjudet, undrade jag genast. Får man böta för att bära en plastkasse på gatan? Fängelse? Gäller det stora påsar? Små påsar? Enliterspåsar med flytande från flygresan?

Frågorna var fler än svaren.

Min goda vän Google gav mig inte heller de bra svaren jag hoppades på. När jag googlade är det förbjudet med plastpåsar i Kenya så var första träffen Världens tuffaste lag mot plastpåsar sedan 2017. Böter på 38 000 dollar eller upp mot fyra år i fängelse för de som bryter mot lagen. Det gäller tillverkning, försäljning eller användning av plastpåsar.

Hårda bud. Och inte hela sanningen.

Så nu ska jag reda ut hur det fungerar i praktiken.

kenya tsavo safari salt lick lodge

Hur är det egentligen med förbudet mot plastpåsar?

Det stämmer att Kenya i 2017 kom med en ny och mycket hård lag för användning av plastpåsar, som i en bärkasse. Som är applicerbar om man köper något i en affär. Detta gäller alla sorters affärer; lilla hyddan på stranden eller i stora shoppingmallen i stan.

Oavsett var man är i landet och hur stor affären är så är det strängt förbjudet att ge ut varorna kunden har köpt i en plastpåse. Som Google säger Böter på 38 000 dollar eller upp mot fyra år i fängelse för de som bryter mot lagen och ger/säljer sin kund en plastpåse att bära hem varan i.

Kan jag som turist ta med plastpåsar in i Kenya?

Jag hade flera zip-plastpåsar och en och annan vanlig bärkasse i min resväska. På flygplatsen i Mombasa röntgade de först alla resväskor på vägen ut, sedan fick alla öppna väskorna framför en anställd.

Eftersom det på inget sätt gick att dölja mina plastpåsar när jag öppnade resväskan tänkte jag att det var lika bra att erkänna innan kontrollanten sa något. Ja sa något i stil med att jag hade många plastpåsar med mig, men att jag lovade ta med dem tillbaka till Sverige (vilket var sant) och hon viftade bort det och svarade något i stil med Oh, that´s no problem.

kenya nyali bahari beach

På safarilodgen jag bodde på lärde jag känna Hayden, en kvinna från Seattle som driver ett barnhem i Nairobi. Hon är i Kenya fyra månader per år, så jag ställde samma fråga till henne när vi låg vid poolen. Hon bekräftade det jag hade hört, men som är svårt att hitta när man googlar; att det är affärerna som inte får ge ut bärkassar. Hon har också med delar av sitt bagage i små plastpåsar i resväskan varje gång hon reser till Kenya.

En second opinion är bra, men varför inte lika bra få en third också. Lodgen jag bodde på hade en paviljong nersänk i jorden precis vid djurens vattenhål, som du kan läsa mer om i länken under, och i den träffade jag varje kväll den kenyanska morfaren som var på safari med tre döttrar med män och en skock barnbarn. Morfaren och jag pratade långt och länge om dagens safariupplevelser, varje kväll innan middag. Ena kvällen hade han och ena barnbarnet köpt souvenirer på stranden och de hade fem-sex små kassar gjorda av något grönt naturvänligt material.

Läs mer: Safari på Salt Lick Lodge i Tsavo Nationalpark

kenya tsavo safari salt lick lodge

Vi kom då in på ämnet plastpåsar, som han tyckte var en styggelse, och bekräftade också att det numera inte går att få en plastpåse när man köper något eller på annat sätt köpa plastpåsar i affären, som en rulle soppåsar etc. Han sa också att det inte är förbjudet att ta in plastpåsar i landet, i alla fall inte för turister. Han var dock lite osäker på hur det är för kenyaner att ta in plastpåsar när de har varit utomlands, men jag antar att de inte läser en svensk blogg för att få svaret och lämnar den frågan obesvarat.

Så kontentan är; du kan ta med dig ditt bagage i små plastpåsar i resväskan om du är en sådan. Utan att riskera 400 000 kr i bot eller fyra år i fängelse. Men det minsta du kan göra är ju att ta med dig plastpåsarna hem igen; lite hyfs och respekt får man ju visa.

kenya diani beach sands at nomad hotel

Andra länder då?

När jag var på Aruba år 2017 fick jag lära mig att också där är plastpåsar avskaffade i affärerna. Har du inte med egen tygpåse eller annat så får du gå till affärens lager och fråga efter en kartong som tvättmedlet eller bananerna ankom butiken i.

Läs mer: Våra bästa tips för Aruba

Jag har också plockat upp att det om Tanzania också säga att plastpåsar är förbjudna. Om det är samma regelverk som i Kenya eller inte kan jag dock tyvärr inte svara på, jag har tyvärr inte varit i Tanzania. Än.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelHur går det för detta med alla världens länder?
Nästa artikelIntervju i tidningen Vagabond

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here