Aruba är ett karibiskt paradis, absolut ingen tvivel om detta. Men Aruba är också en destination som passar gott för den som inte önskar spendera dagarna enbart vikta åt sol och bad.

Inget illa sagt om att njuta dagarna i horisontalläget, det är verkligen något jag uppskattar. Men efter att ha gjort objektiv forskning av strand vs aktiviteter på semestern under många år så rekommenderar jag stärkt två dagar strand, en dag aktivitet/utflykt, två dagar strand etc. Ja, ni fattar.

Här kommer våra nio bästa tips på Aruba för den rastlöse eller äventyrssugna. Perfekt för den som gillar en aktiv semester.

1. Stand up paddeling – SUP

Från ingenstans började alla för några år sen stå upp på sina brädor och paddla. Jag har alltid fascinerats av sporten men det har inte blivit så att jag har provat. Förrän nu. På Aruba gick jag en kurs i regi av Aruba Surf & Paddle School. Vi var fyra som delade på en instruktör. Efter en teknikkurs på land så var det bara att kasta sig i. Efter att ha paddlat omkring fem minuter på knäna så var det dags att stå upp och sen höll jag det gående där. Utan att ramla….

2. Oranjestad

Arubas huvudstad Oranjestad har färgglada hus i kolonialstil, en spårvagn, ett klocktorn från 1796 samt givetvis lyxbutikerna som gästerna på kryssningsfartygen ofta älskar. Mycket av shoppingen har senare tid flyttats till Palm Beach men om det är stämning du önskar så är det Oranjestad du ska besöka.

3. Fjärilsfarm

Aruba har en helt underbar fjärilsfarm vid namn The Butterfly Farm Aruba som du absolut inte får missa om du är där. Vi tilldelades en guide som brann för sitt arbete och fick se en mängd olika fjärilar som flyger omkring. Mest fascinerande var den stora och färgglada malfjärilen som lever bara tre dagar, då den inte kan ta till sig föda. Under dessa tre dagar sitter den hela tiden på sin kokong men lyckas i alla fall reproducera sig.

Läs mer: Fjärilsfarm och aloe verafabrik

4. Aloe vera-fabrik

På aloe vera-fabriken Aruba Aloe får man se hur de framställer sina produkter, men också deras odlingar utanför. De tillverkar en mängd olika produkter; jag testade bara deras after sun lotion, men den föll jag rejält för. Den fungerar, faktiskt. Andra dagen på stranden smorde jag in mig omsorgsfullt med solskydd 30, det var bara det att jag glömde hela området dekolletage och axlar. Resultat; fortfarande vit över hela kroppen med undantag av området jag hade missat. Jag rusade till Aruba Aloes shop på hotellet och köpte after sun-lotion efter rekommendation från vår reseledare. Jag lovar att jag visuellt kunde följa hur min hud ändrades från hummerröd till svagt rosa.

5. Hawaiian Canoe

Hawaiian canoe är en stor, men väldigt smal, flermannakajak med en extra stödgrej på ena sidan. Vi fick en instruktör från Hawaiian Canoe som lärde oss tekniken; väldigt roligt att testa. Hawaiian Canoe håller till samma ställe som restaurangen The West Deck, så missa inte att äta efter paddlandet. Mysig karibisk stämning, lokala maträtter i små portioner; flera små portioner är ju något jag älskar. Mest stämningsfulla restaurangen vi besökte och godaste maten på ön av det enklare slaget.

6. Utforska norra kusten

De längsta stränderna ligger på Arubas södra kust; på den norra kusten är det vildare och kargare. Vi utforskade norra kusten genom en halvdagssafari med ABC Jeep Tours, sittande sex stycken på en öppen jeep. Vi besökte grottor, naturformationer, gamla kvarnar etc., och höjdpunkten var en stenomsluten lagun där vi badade. Alla ställen var riktigt fina; men varför startar alla företagen samtidigt och kör samma rutt? För en skandinav vore det trevligare att vara själv på ett ställe i stället för i sällskap med 60 amerikanare, för att stället igen ska vara tomt 30 minuter senare. Är du inte sugen på jeeptur så finns det flera öppna minibilar/fyrhjulingar att hyra i stället. Eller varför inte mountainbike eller häst?

7. Ät god mat

Vi åt riktigt god mat vid flera tillfällen på Aruba. Utöver The West Deck, se punkten 5, så var det stämningsfulla Que Pasa, med alla roliga inredningsdetaljerna, Pinchos Grill & Bar, som hade ett vackert läge på en brygga i vattnet, kött som smälte i munnen och goda drinkar samt Screaming Eagle som är fine dining på sitt bästa, som blev mina favoriter och rekommendationer. På sistnämnda valde vi att sitta utomhus men det finns också madrasser med draperier där sällskapet kan roa sig utan att störa andra gäster.

8. Yoga

På vårt underbara hotell Manchebo så erbjöds varje morgon och kväll yoga- eller pilatespass i paviljongen på stranden. Fantastiskt inspirerande sätt att göra yoga på! Om du skulle välja ett hotell utan egen yoga så ligger yogastudion Island Yoga, som ägs av Yoga Girl, femton minuters promenad från Palm Beach. Utöver två yogarum så har anläggningen ett café och chansen att du där träffar Yoga Girl med baby Lea i famnen är stor.

aruba-basta-strand

9. Strand

Stränderna på Aruba är så vackra att jag kan inte låta bli att lista bada i denna himmel som en aktivitet. Även om du inte gillar strandhäng så är ett bad eller fyra i det kristallklara vattnet obligatoriskt.

Läs mer: Arubas bästa stränder – viktigt att välja rätt

Resan till Aruba genomfördes i samarbete med Aruba Tourism Authority.
Text, foton och åsikter är som vanligt mina egna

Föregående artikelStällen som jag gärna återvänder till
Nästa artikelVad jag alltid undrar över under mina flygningar – Flygvärdinnan svarar

3 KOMMENTARER

  1. […] I veckan var jag på en presslunch med Antor för att samla lite inspiration för kommande resor, över 20 destinationer fanns representerade på plats. Under morgonen delades det även ut ett pris till årets bästa bloggpost efter nominering från de respektive destinationerna. Förra året vann Adaras, den här gången gick priset till Lena Löfblad/Ladies Abroad som är en av Sveriges skickligaste resebloggare. Hurra och stort grattis till Lena! Här kan ni läsa Lenas vinnande bloggpost om Aruba: Nio aktiviteter på Aruba – En aktiv semester. […]

  2. Så bra inlägg, hit måste jag ju åka. Och alltså, ska jag tolka bilden på Rachel som att du fick träffa THE Yogagirl IRL? Drömmen ju! Hon (och Luna) är mina favorit-instagrammare!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here