Når jag förra året skulle åka på för safari i Kenya så var det en självklarhet med några dagar sol och bad också. Diani Beach är den mest kända stranden i landet, och det framkom snabbt att här finns allt vad jag söker för en strandsemester. Turkost vatten och vit sand är det bästa jag kan få i strandväg.

Jag kommer tillbaka till Mombasa tågstation efter min safari, utanför stationen väntar en bil från mitt hotell på mig med en skylt med mitt namn. Knappt tre timmar senare är jag framme på mitt boende The Sands at Nomad. Diani Beach är lång och min resort ligger på den södra och lugnare delen.

Jag har bokat et dubbelrum mot trädgården och får ett stort och rymligt rum på andra våningen med trä, snygga turkosa detaljer och stor balkong. Jag älskar rummet från första sekund.

The Sands at Nomad

The Sands at Nomad är et femstjärningt hotell och det märks på detaljerna. Servicen är oklanderlig både i reception, i restaurangerna och vid poolen. På rummet fylls det på obegränsat med gratis vattenflaskor, viket är mycket bra för mig som dricker väldigt mycket vatten när det är varmt.

Poolområdet, som ligger snett nedanför min balkong, är mycket vackert. Mitt i ligger en ö med ett bord, runt poolen finns både solsängar och sittgrupper. Det finns givetvis en strandbar, som också serverar mat, och kvällstid byggs tapanyakirestaurangen Riva´s upp bredvid poolen.

Framför poolen ligger stranden för oss som bor i hotellrummen. Lyxiga cabanas på gräsmattan; ja tack till sandfritt runt sängen, och en trappa ner till den vita stranden. Vattnet är stärkt turkost och kristallklart och mycket varmare än vad jag trodde det skulle vara i mars. Jag är dåligt på att gissa temperaturer, men skulle anta 23-24 grader.

Apor och bush babies

Apor leker i träden nära stranden och plundrar sopkorgarna för matrester. Jag tillhör de som älskar apor och tycker de är supersöta, jag kan ligga i timmar och kika på dem.

På kvällen kommer det bush babies till poolbaren, som matas med uppskuren frukt. Personalen har märkt hur förtjust jag är i aporna, och berättar att de kommer fram varje kväll för att få mat. Jag ska lyssna efter något som låter som bebishyl i 19-tiden, då är det dags att gå ner. Det går inte att missa deras läten när jag först är uppmärksam. Jättesöta varelser med stora öron.

Jag försöker verkligen att fota de små djuren, men det är för mörkt och de är för snabba där de ilar fram och tar faten för att sticka igen, så jag får tyvärr inte en enda bra bild.

Bush babies heter egentligen galgoer, eller öronmakier på svenska, och är i släkt med lemuren.

Nomad Beach Bar och Indulge Fine Dining

Till vänster vid poolen går stigen till strandrestaurangen, en trevlig promenad förbi bungalowerna med egen uteplats och privat del av stranden.

Strandrestaurangen öppnar för frukost och stänger efter middag. Här finns flera olika avdelningar, med höga stolar vid barbord, vanliga enkla bord och sittgrupper med färgglada kuddar mot vattnet. Mitt i restaurangen ligger ett rum med ett enda stort bord, som är fine dining-restaurangen Indulge.

Det finns också ett utomhusrum där det ställs ut konstverk skapade av lokala konstnärer; så otroliga häftiga grejer men som tyvärr inte passar hemma hos mig. Mest imponerande är porträtten på kända personer som har skapats av LP-skivor.  

Läs mer: Safari i Tsavo nationalpark nära Mombasa

Frukosten beställs från a la cartemenyn och redan första dagen hittar jag mina favoriter. Pannkakor, fruktsallad, och ägg och bacon utan ägg samt apelsinjuice. Frukosten brukar jag äta vid de vanliga borden, medan middagen äter jag antingen i sofforna mot stranden eller vid de höga barborden som också har utsikt över stranden.

Praktisk information om Diani Beach

Diani Beach är en lång strand söder om Mombasa. Ju längre norr, ju mer exploaterad. The Sands at Nomad ligger långt söderut, på Google Maps ser jag att det står Baobab Beach här, men hotellet sa själv Diani Beach.

Det tog i underkant av tre timmar att köra från tågstationen i Mombasa, inklusive färja från Mombasa Island till fastlandet. Under sommaren 2022 öppnade en ny bro och motorväg, vilket betyder att resan nu ska gå på under halva tiden.

Det går shared taxis/minibussar från Mombasa till Diani Beach men jag lyckades inte ta reda på när de gick och från var, så det slutade med att jag bokade en dyr hotelltaxi. När jag letade efter denna vid Mombasa tågstation såg jag att minibussarna gick också därifrån. Dock har jag ingen aning om hur ofta de går, vad det kostar och vad de stannar på stranden.

Jag tyckte väldigt mycket om The Sands by Nomad. Känslan var lyxig och fräsch, men det kändes ändå litet och personligt. Jag kikade också på systerhotellet The Sands att Chale Island, men valde bort det för att det ligger på en ö, och jag var rädd att det skulle kännas ödsligt, samt att det ligger längre söderut och jag vill minimera transportsträcken.

Jag hade varit på safari innan jag kom till Diani Beach, men för den som bara ska dit så går det att göra dagsutflykter till bland annat närliggande Shimba Hills Nature Reserve för safari där.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelRestaurang Tranan – En klassiker sedan 1929
Nästa artikelRiche Fenix på Götgatan på Söder

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here