Jag åt nyligen middag med några grannar i min bostadsrättsförening. Vi gör detta årligen och brukar ofta gå för klassiska ställen, denna gång föll valet på Tranan vid Odenplan i Vasastan.

Numera består Tranan av tre fristående delar; Tranan café och restaurang, Grusgrus vinbar samt Tranans bar belägen i källaren. Vi var i restaurangdelen, med rutiga dukar och konst målad på väggarna.

Tranans historia

Tranan café och restaurang öppnade redan år 1929 och har alltid legat på samma adress på Karlbergsvägen. Här serveras husmanskost och den stekta strömningen har funnits med på menyn sedan öppningen. Detsamma har vissa av bryggerimöblerna som fortfarande står i matsalen.

När Tranan öppnade var det ett ölcafé, med generösa öppettiden från 05 till 24. De anställda var kvinnor och gästerna var män. De stora fönstren mot gatan, som de flesta nutida gäster älskar för luftigheten, var ett generellt krav från polisen då ölcaféer inte fick ha gardinerna fördragna, så att ordningsmakten lätt skulle kunna kika in.

Tranan fick snabbt många stamgäster, en av dessa var poeten och Klarabohemen Nils Ferlin, som ofta satt vid ett bord och skrev på baksidan av kvitton.

Förrätter på Tranan

Maten är som sagt klassisk och husman. Vi tar alla fem toast skagen till förrätt, som kommer in vilande på en toastrundel, och med en klick sikrom ovanpå. Mycket gott och en ganska stor portion för att vara förrätt. Som fördrink har vi tagit in en flaska mousserande vitt från Bairradaregionen i Portugal, och vi tar lika bra in en till likadan flaska till förrätten.

Huvudrätter

Som varmrätt går vi för lite olika val; det blir lax med gräddstuvad potatis, klassisk biff rydberg och svensk entrecote.

Laxen är egentligen gravad, men när jag har lite svårt för detta så erbjuder servitrisen raskt att de kan steka på den. Den kommer in i fyra skivor med mycket fin stekyta, precis som jag gillar min fisk. Jag gillar senapssås mycket och har behållit tillbehöret till originalrätten. Till min mat fortsätter jag med det vita mousserande vinet.

De tre tallrikarna med entrecote kommer in med en rejäl klick smör med rostad vitlök ovanpå, samt med varsin lilla bytta med potatisgratäng, tomatsallad och rödvinssås. Perfekt tillagad och väldigt gott, enligt de som valde köttbiten.

Minst lyckat var Tranans version av biff Rydberg. Köttet var segt och av smakerna var det inget som stack ut. Stor besvikelse hos grannen som stod mellan Rydberg och entrecoten, eftersom de andra var helnöjda med sitt val.

Till köttet tar de andra in en flaska rött från Laurent Miguel, en blandning av cabernet sauvignon och syrah, som alla upplevde att gifte sig fint med rätterna.

Efterrätter på Tranan

Jag har egentligen bestämt mig för att inte ta efterrätt, men när majoriteten önskar detta så faller vi två andra för grupptrycket. Det serveras två creme brulée med knäckig yta och fin smak, enligt de som tog denna.

Vi tre andra tar alla chokladfondant, som serveras med vaniljglass, hallon och hasselnötter. Detta är lika gott som det är vackert; den smakrika och fylliga choklad passar mycket bra ihop med de syrliga hallonen och det hela rundas fint av med den gräddiga vaniljglassen.

Glada och nöjda promenerar vi den knappa kvarten från Tranan hem till vår fastighet. Magen är ganska så full och uppskattar lite lätt massage.

Notan går på ganska så exakt 6000 kronor. Då ingår fem för-, huvud- och efterrätter, tre flaskor vin och två glas, samt kaffe till desserten. En mycket lyckad kväll, om vi bortser från incidenten med biff Rydberg.

Läs mer: Fem bra restauranger i Gamla stan
Läs mer: Fyra bra restauranger nära Drottninggatan


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVåra februariresor 2013 till 2023
Nästa artikelDiani Beach – Paradisstrand i Kenya

2 KOMMENTARER

  1. Visst var även Tranen ett så kallat taxihak med tanke på deras öppettiderna, lika som Röd Rummet var nere vid Norrabantorget, på den tiden när det fanns.
    Tänk det var länge sedan vi besökte Tranan, man ser ju alltid skylten när man står på Odenplan men har oftast ett annat ärende då. Nu får det bli till att planera gå dit. Ser riktigt gott, synd med biff Rydberg som annars brukar vara en bra rätt.

    • Jag kände inte till att Tranan var ett taxifik, men de generösa öppettiderna passar ju detta.

      Precis så vi tänkte också då vi valde restaurang, länge sedan någon av oss var där och vi passerar ju stället och skylten hela tiden. Så kul att prova.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here