Det är fullt av restauranger och caféer i Gamla stan i Stockholm. Stadsdelen de flesta turister tar sig till och som är bland det finaste som finns att se i stan. Turisttät område och många restauranger är sällan en bra kombination. Brukar vara lika med dyr och dålig mat.

Så har det också varit under mååååååånga år i Gamla stan, men under de senare åren har det faktiskt ploppat upp flera bra restauranger och vinbarer.

Här är fem som jag rekommenderar och brukar återkomma till.

Agaton – Italiensk restaurang

Agaton ligger på Västerlånggatan och har gjort så sedan 1999. Rödrutiga dukar och levande ljus i stearintäckta vinflaskor. Enligt två av mina väninnor finns stadens godaste scampipasta här, och de har provat en och annan. Jag kan intyga att både pasta och pizza är mycket goda.

Om det skulle vara fullt på Agaton så ska Pagianini på andra sidan gatan också ha god mat, men här har jag inte varit själv.

Oummi – libanesisk restaurang

På Lilla Nygatan ligger Oummi, som serverar vällagad och god libanesisk mat. Jag brukar ta in halva menyn där, vilket givetvis är för mycket, men jag vill verkligen ha allt. Rörorna är att dö för och i synnerhet chili och valnötsröran samt kycklingröran med sesampasta och granatäppelsirap. Mums.

Läs mer: Manoshe – Libanesiskt i Vasastan

Corvina Enoteca – italiensk vinbar

Corvina håller till i en långsmal lokal på Stora Nygatan. Min favorit är att sitta i fönstret ut mot gatan. Baren går längsmed nästan hela restaurangen och att sitta i den är inte heller fy skam. Längst in i lokalen finns restaurangdelen med några bord.

Cork – portugisisk vinbar

Vi förflyttar oss tillbaka till Stora Nygatan och Cork vinbar, som fokuserar på portugisiska viner. Här är lokalen i två halvvåningar, med ett fåtal bord på varje ställe. Överallt i lokalen har det dekorerats med vinflaskor, men ändå stilrent. Jag älskar trädet i byttan med korkar. Det är nästan alltid fullbokat här, så vill du ha ett bord på helgen gäller det att vara mycket tidigt ute.

Geronimo´s – Mexikansk restaurang

Geronimos ligger också på Stora Nygatan, och detta stället har fått en alldeles egen artikel.

Läs mer: Mexikanskt på Geronimo´s i Gamla stan

sverige stockholm geronimo
sverige stockholm geronimos

Läs också: Fyra bra restauranger nära Drottninggatan i Stockholm


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVåra januariresor 2012 till 2023
Nästa artikelRestaurang Omino by Ingrosso

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here