Då är vi vid vägs ände för året 2015. Som alltid avslutar vi året med en summering av årets resor. Det är ju resorna vi lever för och ser fram emot! Så här blev utfallet:

Januari

Lena börjar 2015 med att förflytta sig från Vietnam till Siem Reap i Kambodja. I Siem Reap var det självklart alla tempel i Angkor som var huvudfokus och eftersom vi stannade fyra dagar så hann vi med att besöka de flesta kända tempel och favoriterna hann vi tom att besöka flera gångar.

Angkor Ta Prohm

Februari

Maxime och Lena besöker paradiset Seychellerna i Indiska Oceanen utanför Afrikas kust. De tio dagarna viks åt sol och bad på alla oslagbara stränder som finns på de två öarna Praslin och La Digue. Vi hinner också med en utflykt till jättesköldpaddornas ö samt till en nationalpark som är det enda stället i världen där det växer dubbla kokosnötter formade som en kvinnas rumpa.

Seychellerna

Mars

Lena besöker London tillsammans med tre väninnor. Shopping och restauranger är huvudfokus, men tyvärr visar London sig från en riktigt dålig sida vädermässigt. Vilket betyder att en ny framtida resa måste planeras!

Sanderson afternoon tea London

April

Resledigt! Den planerade påskresan till Transsylvanien skjuts på för att i stället renovera Maximes nyköpta lägenhet i Birkastan i Stockholm.

Maj

Efter hela april månad utan resor så får Lena panik i början av månaden, spontanbokar en resa till Belgrad och åker två dagar senare. Belgrad var en vacker överraskning och bjöd både på fina sevärdheter, trendiga stadsdelar och ett häftigt nöjesliv.

Kalemegdan – Borgen i Belgrad

Över pingst var det dags för en sen länge planerad resa till Palma de Mallorca för Lena tillsammans med tre väninnor. I Palma badar vi, äter tapas och dricker cava på alla stadens små torg och Lena hittar en ny europeisk stad att kära ner sig i. Palma tål absolut att besökas igen!

Palma de Mallorca

Juni

Juni dyker upp men det gör tyvärr inte sommaren. Dock är det dags att genomföra julklappen Maxime, syster Christiane och jag gav till min mamma året innan; en långhelg i Edinburgh. Första dagen skiner solen och vi får ta av oss hälften av kläderna vi har på oss och bära omkring på dem. Andra dagen tar vi på mindre kläder men det hela slutar med att går omkring och fryser eftersom temperaturen har sjunkit med tio grader över natten. Tredje dagen har vi köpt en heldags bussresa till skotska höglandet där vi bland annat ska besöka Loch Ness och den vackra dalen Glen Coe men det hela försvinner i tjock dimma. Det lilla vi ser är väldigt vackert och frågan är om jag måste tillbaka för att uppleva det skotska höglandet på riktigt.

Edinburgh

Juli

Sin vana trogen spenderar Lena juli månad på landstället i Norge medan Maxime har en fullspäckad resemånad. Först åker hon en helg till Visby med en väninna. Sen väntar en vecka i Lissabon, Sintra och portugisiska vingårdar med pojkvännen. Utöver sevärdheter och portvin så är det surfing som är huvudtema. Dagen efter hemkomsten från Portugal så går resan vidare till Preikestolen i Norge tillsammans med tre svenska väninnor för vandring.

Preikestolen

Augusti

Vi går över i augusti och Lena vaknar ur vara-hemma-på-sommaren-koman. Redan första dagen i månaden så sätter hon sig på planet till Florens i Italien för ännu ett lägenhetsbyte tillsammans med väninnan Viveca. I Florens viger vi tiden åt att strosa omkring, beundra kyrkan Il Duomo varje dag samt att besöka oräkneligt antal palats. De sista sex dagarna förflyttar vi oss till Cinque Terre där vi äter glass och både vandrar och åker tog mellan de fem byarna.

Vernazza Cinque terre

September

Åter igen Spanien på schemat. Denna gång Madrid, som var en oprövad stad för både Lena och de två norska väninnorna. Vi fokuserar igen på tapas och cava men besöker också en flamencoshow.

Madrid iberico

Oktober

Lena har sin stressigaste resemånad någonsin!

Första oktober åker Maxime och Lena fem dagar på bilsemester till Transsylvanien i Rumänien för att besöka slott, befästa kyrkor och uppleva det rumänska landsbylivet. Vi hade fantastiska dagar i Transsylvanien och har redan utropat denna resa till årets bästa.

Draculas slott Bran Castle

Fyra dagar efter hemkomsten från Transsylvanien var det dags att sätta sig på planet igen. Denna gång var det en veckas jobbresa till Bangalore i Indien med fyra kollegor som gällde och sin vana trogen avslutade Lena jobbresan med en vecka på Maldiverna.

IMG_12471

Två dagar efter hemkomsten från Asien var det dags för månadens sista resa till Tallinn. Totalt antal dagar hemma under oktober månad är åtta stycken!

November

Lena har självpålagt reseförbud men Maxime är först en helg i Warszawa med vänner för att helgen efter åka till Rom med pojkvännen.

Fontana di Trevi

December

Maxime börjar månaden med en långhelg i London med pojkvännen i restaurangernas tecken.

Lena har fortfarande reseförbud men bara fram till juldagen då hon tillsammans med Maxime åker till Palawan på Filippinerna för sol och bad.

Sammanfattning av året 2015

Vi börjar med lite statistik:

 • Antal resor genomförda under 2015: 17
 • Nya länder besökta under 2015: 6
 • Totalt antal länder besökta per sista december: 54

2015 års topplista

 • Årets bästa resa alla kategorier: Transsylvanien. Tre timmar med flyg och hundra år tillbaka i tid
 • Årets bästa strand: Petit Anse på Seychellerna
 • Årets överraskning: Belgrad. Åkte utan förväntningar och blev glatt överraskad.
 • Årets spontanförälskelse: Palma de Mallorca.
 • Årets långvariga kärlek: Tallinn. Det är något med den staden som alltid appellerar
 • Årets besvikelse: Vädret i London och Edinburgh. Är man på semester så vill man inte ha femgradigt och iskalla vindar och ångra att handskarna inte togs med på semestern i juni. Nej tack. Man vill se destinationen från sin bästa sida med sol och blå himmel

2016 års nyårslöfte

Och nyårslöftet för 2016? Tack som frågar. Nu är det dags att genomföra en av dessa fyra rundresor som jag har varit sugen på i över ett år, nämligen Sidenvägen, Kaukasien, Montenegro/Albanien och Iran. Nu är det slut på mycket snack och lite verkstad!

Föregående artikelPå väg till Filippinerna!
Nästa artikelSighisoara – Transsylvaniens vackraste stad

14 KOMMENTARER

 1. Men vilket ljuvligt resår! Jag och min man såg precis filmen ”Dracula – untold” vilket åter igen väckte min önskan att besöka Transylvanien. Vad coolt att ni har varit där – och även utnämner resmålet som årets bästa! Lägger resmålet på (den långa) önskelistan.

  Ha det fint!

  • Problemet är att resmålslustan bara blir längre och längre hela tiden. Jag tycker jag bockar av ganska mycket men det känns som varje resa som bockas av så dyker det upp två-tre nya…

  • Det kändes inte som så många resor när det begav sig (med undantag av oktober som faktiskt var lite körigt), men när sammanfattningen gjordes så tänkte vi själv WOW också.

   Hoppas 2016 blir lika bra och ser fram mot att följa er också

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here