Firenze! Staden jag har drömt om att besöka sen jag gick på min första föreläsning i konstvetenskap på Stockholms universitet som 21-åring och som jag älskar att uttala med överdriven italiensk accent. Fireeeeenze. Staden som är den italienska renässansens vagga och som står för allt inom konsten som jag älskar.

Jag har igen gjort ett lägenhetsbyte under semestern och denna gång ska min väninna Viveca och jag spendera tio dagar i Florens innan vi avslutar semestern med en vecka i Cinque Terre. Lägenheten som ska vara vårt tillfälliga hem ligger tio minuters promenad väster om Il Duomo, i vad som våra värdar omtalar som ett multicultural neighbourhood. Som självklart uttalas med stärk italiensk brytning.

Florens Fienze Florence Florens Fienze Florence Florens Fienze Florence

Värmebölja och bad

Alla vet att det är varmt i Italien i augusti och eftersom Florens inte ligger vid kusten så var det första vi gjorde att kolla upp om vi kunde hitta några offentliga utomhusbad. Vi hittar två stycken och det ena visar sig att ligga bara tio minuters promenad åt från vår lägenhet. Eftersom det inte bara är varmt utan värmebölja med upp till 43 grader under våra tio dagar i Florens så spenderas mer tid än planerat i horisontalen bredvid poolen.

Florens Fienze Florence Florens Fienze Florence

Arkitekturen i Florens

Men det är självklart konsten i allmänhet och arkitekturen i synnerhet som vi är i Florens för. I staden där renässansen växte fram under 1500 och 1600-talen och som skulle komma att påverka konsten och arkitekturen för alltid. Il Duomo är Florens mest kända byggnad och den är faaaantastisk. Florens är en ganska liten stad med knappt 400 000 invånare och vi passerar Il Duomo flera gångar varje dag, både i fullt solljus och upplyst av lampor på kvällen. Varje gång måste vi stanna till och njuta av den fantastiska synen. För Il Duomo är så ofattbart vacker och magnifik med perfekta proportioner att det är omöjligt att låta sig påverka.

Florens Fienze Florence Florens Fienze FlorenceFlorens Fienze Florence Florens Fienze Florence

Vi besöker också palats, kyrkor och piazzor varje dag. Jag vill se allt i Florens som fanns med i de läroböcker jag kunde utantill för 25 år sedan. Jag gillar att gå upp tidigt och Viveca gillar att sova längre än jag, så varje dag började jag med en timma eller två sightseeing på egen hand.

Familjen Medici kom till makten i Florens året 1434 då Cosimo de Medici blev utnämnd till gran maestro och behöll denna fram till släkten dog ut år 1737. Familjen Medici knöt till sig Florens stora konstnärer som Michelangelo, Brunelleschi och Raphael och var således finansiärerna som gjorde att renässansen fick sitt genombrott.

Florens Fienze Florence Florens Fienze Florence

Konsten i Florens

Är man i Florens å måste museet Uffizierna besökas. Även fast jag är mindre road av muséer och målningar an av utomhus sevärdheter och natur så måste världens främsta och äldsta konstmuseum besökas när vi är i staden. Kön är alltid flera hundra meter så det rekommenderas verkligen att köpa biljetter online innan och var ute i tid eftersom de snabbt säljer slut.

En av målningarna som finns i Uffizierna är Botticellis Venus födelse och Botticelli är en av få konstnärer som har fått ett eget rum där också andra av hans målningar hänger. Min besvikelse når en hög nivå när Botticelli-rummet är under renovering. Venus födelse hänger i en skrubb runt ett hörn i korridoren där samtliga museibesökare verkar ha samlats och de övriga tavlorna är magasinerade. Ajajaj.

Florens Fienze Florence Florens Fienze Florence

Men vet ni vad? Viveca och jag överlevde Botticelli-besvikelsen också. Direkt när vi snubblade ut dörren från museet så hittade vi en gelateria och efter att ha flanerat omkring lite så var det dags för lunch. Jag minns fortfarande den spaghetti vongole som jag tog in eftersom det var en av de godaste måltiderna jag hade i Florens.

Föregående artikelLadies Abroads topp fem paradisstränder
Nästa artikelLadies Abroad gästbloggar hos HomeExchange

6 KOMMENTARER

  1. Samma här. Förra året gick min dröm i uppfyllelse. En så underbar stad som jag mer än gärna återvänder till. Vi åkte tåg, från Monaco med stopp i Cinque Terre och väldigt hastigt fotostopp i Pisa innan vi åkte vidare till Florens.

    • Vi gjorde nästan samma resa! Flög till Florens, åkte tåg till Cinque Terre, igen tåg till Pisa där vi sov över en natt och sist flyg hem från Pisa.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here