Det händer inte ofta men ibland går mina resor till ställen som verkligen fyller mig med häpnad. Det brukar vara för att de är vackrare och mer intressanta än vad jag har fattat innan. Eller att de är, vad jag tycker, beskrivet på ett sätt i guider, tidningar och bloggar som inte ger dem den rättvisa som de förtjänar.

Kiev är en sådan stad. Här finns flera kupoler än i Moskva, vacker arkitektur, god mat och en vänlig befolkning. Nedan listar vi våra nio favoriter från staden.

ukraina-bästa-tips-kiev

1. Njuta av den klassiskt vackra tunnelbanan

Som samtliga tunnelbanesystem i forna Sovjet så är tunnelbanestationerna i Kiev en fröjd för ögat. Första linjen öppnades år 1960 och byggnationen pågår fortfarande. En enkel biljett kostar motsvarande tre kronor, så du har råd att åka en kortare sträcka bara för nöjets skuld.

ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev

2. Bo på ett gammalt kommunistiskt hotell

Efter att ha rådfrågat våra kontakter som har varit i Kiev och läst andra resebloggar så fanns det inget tvivel; vi ska bo på Hotell Ukraina, som är Kievs mest kända hotell från kommunisttiden.

Uppfört 1961, fyra stjärnor (men inte riktigt motsvarande svenska stjärnor) 14 våningar, 371 rum, heltäckningsmatta i alla rum och strippbar på bottenvåningen. Sistnämnda är något alla hotell i Kiev har; det finns också en lobbybar där alla har kläderna på. €40 för ett dubbelrum; be om utsikt över torget Maidan.

ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev

3. Beundra alla guldkupoler

Det finns ett flertal kyrkor med vackra kupoler i centrala Kiev. Den mest kända är Sankta Sophias kyrka, som byggdes under 1000-talet för att överglänsa Hagia Sofia i Istanbul. Vi klättrade hela vägen upp i klockstapeln för bästa utsikt. Kyrkan har mycket vackra muralmålningar invändigt och togs år 1990 upp på UNESCO:s världsarvslista.

ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev

Andra kupolprydda kyrkor i centrala Kiev är Sankt Michael och Sankt Andrew, samt Kiev-Pechersk Lavra en kort resa med tunnelbanan.

Läs mer: Kyrkorna Sankt Michael och Sankt Andrew
Läs mer: Kosterkomplexet Kiev-Pechersk Lavra – Guldkopoler i plural

4. Shoppa under jorden

I Kiev finns det en parallell värld under ytan och den består av shopping! Ni läser rätt. Man tar sig till andra sidan gatan genom att gå i under gatan i undergångar och samtliga undergångar, samt tunnelbana stationer, har byggts ut till shoppinggallerior. Ofta i flera våningar! Ett högst fascinerande och intressant fenomen att de har biltrafiken uppe på gatan och leder de gående och shoppande människorna under jorden.

Galleriorna kan vara enorma, med gångar som leder så långt ögat räcker. Många av dem innehåller butiker som inte föll oss på läppen, men Globus1 och Globus2 under torget Maidan var riktig trevlig.

ukraina-bästa-tips-kiev

5. Gå förbi Golden Gate efter middag

Golden Gate står som en fin men något udda byggnad i en park nära Sophiakyrkan. Vacker, javisst, men udda och vad är detta? Google gav oss svaret. Under medeltiden var Kiev omgiven av en försvarsmur och Golden Gate, eller Zoloti vorota, var huvudporten in till staden.

Definitivt mest intressant kvällstid, tyckte vi.

ukraina-bästa-tips-kiev

6. Spana in självständighetstorget Maidan

Torget Maidan är stället vi alla läste om kring årsskiftet 2013/2014; det var här upproret startade och demonstrationerna pågick. Det var också här den Orangea revolutionen utspelades under 2004.

Torgets fulla namn är Majdan Nezalezjnosti, vilket betyder självständighetstorget. Det delas i två av paradgatan Khreschatyk. Östra delen är en öppen plats med den höga Berehynjakolonnen, uppförd på platsen där det tidigare stod en Lenin-staty. Västra delen har träd, buskar och bänkar och omges av pampiga fasader.

ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev

7. Njuta av kommunistarkitekturen på paradgatan Khreschatyk

Det hela kan uttryckas enkelt; Khreschatyk är mäktig med sina massiva och höga byggnader i klassisk kommunistarkitektur. Dagtid syns detaljerna och kvällstid badar den i ett mjukt ljus. Kolla då och då framför dig för att inte krocka med andra som också spejar upp.

Om inte den underjordiska shoppingen lockar så hittas klassisk märkesshopping på snygga TsUM på Khreschatyk 38.

ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev

8. Äta på en av Kievs trevliga asiatiska restauranger

Kiev är en stad som är riktig bra på modern asiatisk mat. Vi firande nyår på KOYA, som är en nattklubb och restaurang i tre våningar. Skön känsla med fåtöljer kring borden och smårätter på menyn.

ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev ukraina-bästa-tips-kiev

På restaurang BAO serverades vi den godaste maten jag har ätit på länge. Vi var också sugna på att testa Tolsty i Tonkiy, men något hade gått fel under online-bokningen och vi meddelades inte att de hade stängt på nyårsdagen.

Läs mer: Restaurang BAO – Fantastisk asiatisk mat i Kiev

9. Äta rolig mat på kitchiga restaurang Spotykach

Restaurang Spotykasy fick vi rekommenderade från tre olika personer. Lokalen i sig är väldigt kitchig men roligast var maten. Jag tok in två olika rödbetssoppor till förrätt; en varm i tandkrämstub som jag själv fick trycka ut i skålen samt en frusen som en isglass med grädde på toppen.

ukraina-kiev-spotykach

ukraina-kiev-spotykach

Läs mer: Restaurang Spotykach

Att resa till Kiev:

Det tar två och en halv timme att flyga från Arlanda till Kiev med Ukrainian Airlines. Vi betalade cirka 1600 kronor, utan incheckad bagage.

En annan stad som har slagit mig med liknade häpnad är Belgrad i Serbien. Testa båda, vet jag.

Föregående artikelSt Pauli med Reeperbahn i Hamburg
Nästa artikelAtt resa solo – Bra eller dåligt?

9 KOMMENTARER

 1. Hej! Nu vet jag inte om du fortsatt är aktiv och kan svara. Vi är 4 st tjejer som funderar på Kiev nu i mars månad. När ni var där, ni känner er aldrig otrygga? har ju läst om korrupta poliser och att man som svensk skulle skriva upp sig på ”svensklistan” hos ambassaden.
  Men när man läser ditt inlägg här blir man ju vara sugen!

  Ha det bra!
  /sandra

  • Nej, jag kände mig inte otrygg alls i Kiev. Kiev är en storstad med många människor i rörelse på gatorna och vi var ute efter midnatt alla kväller. Utan att ha undersökt det närmare antar jag att polisen inte är mer korrupt i Ukraina än vad den är i vanligare svenska resmål som Thailand, Mexiko, Italien etc. Tyvärr finns korrupta poliser alldeles för många ställen. På Sweden Abroad rekommenderas det för väldigt många länder att registrera sig hos svenska ambassaden vid inresa i landet, jag lägger aldrig vikt vid detta då det är ganska vanligt.

   Man ska självklart inte åka till länder/områden i länder som UD avråder att åka till. Men att åka till Kiev är inget jag skulle dra mig för att göra.

 2. Ukraina har jag varit nyfiken på men inte riktigt vetat varför eller vad jag ska göra i detta land men nu vet jag. För en sån som mig som gillar stora fina byggnader verkar den här staden vara perfekt 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here