Vi landar klockan 05 på morgonen på Bakus flygplats. Vi reser med endast handbagage och eftersom det går snabbt genom passkontrollen så är vi utanför flygplatsen på en halvtimme. Alla taxichaufförer försöker locka oss att åka med just deras bil och det uppstår nästan slagsmål när vi försöker undvika att bli lurade. Vi väljer den tystare killen lite bakom som tillhör kedjan med mörklila brittisk-inspirerade bilar, som går under namnet London Taxi.

azerbajdzjan-baku azerbajdzjan-baku azerbajdzjan-baku

En halvtimme senare stannar han på motorvägen utanför Bakus gamla stadsdel och berättar att nu får han inte köra längre. Han hoppar ut, och bär väskorna den korta sträckan till vårt hotell Sultan Inn. På vägen passerar vi det medeltida tornet Maiden Tower och han pekar. Mellan de traditionella byggnaderna ser vi Flame Tower, de tre ikoniska skyskraporna, och jag publicerar en tidig morgonstämningsbild på Instagram.

Ytterligare en kvart senare ligger vi båda i våra sängar på hotellet och sussar. Även om det kostar lite extra så har vi bokat hotellnatt också denna natten, vi ville vara säkra på att få rummet på en gång när vi kom fram.

Vi går och går och under dagen har vi gått varje gata i Baku

När vi vaknar några timmar senare så bestämmer vi oss för att det är den gamla stadsdelen som står på dagens schema. Området har överkomlig storlek och det är benen som gäller som framkomstmedel. I den gamla stadsdelen är stämningen och byggnaderna tydligt österländska. På bakgatorna ser vi tydligt hur baku-invånarna lever sitt vardagsliv.

azerbajdzjan-bakuazerbajdzjan-baku azerbajdzjan-bakuazerbajdzjan-baku azerbajdzjan-baku

Som i så många andra städer omges den gamla stadsdelen av en medeltida skyddsmur. I Baku är muren så gott som intakt, med alla torn och portar, och är en imponerande syn. Vi hittar ett hamam, som har öppet för kvinnor på fredagar och tisdagar, och eftersom det är fredag bestämmer vi oss för att gå tillbaka innan middag. Några timmar senare får vi en underbar skrubbning och massage för cirka 150 kronor. Enda nackdelen är att det inte är tillåtet att fotografera inne den vackra byggnaden, men så är det i alla hamam.

azerbajdzjan-baku azerbajdzjan-bakuazerbajdzjan-baku azerbajdzjan-baku azerbajdzjan-baku azerbajdzjan-baku

Ett tråkigt och sönderrenoverat palats

Vi fortsätter till fots i Bakus gamla stadsdel. Längs stadsmurens västra sida betalar vi och går in i Shirvanshah palatset, som uppfördes under 1400-talet. Även om palatset är högt rankad hos TripAdvisor så blir vi föga imponerade då det mesta är alldeles sönder-renoverat. Det mest intressanta palatset har att erbjuda är foto-möjligheterna mot skyskraporna som utgör Flame Towers.

azerbajdzjan-bakuazerbajdzjan-baku azerbajdzjan-bakuazerbajdzjan-baku

En underbar kebab

Längs murens östra sida ligger ett stort antal gamla karavanserajer, uppförda som övernattningsmöjligheter för handelsresande längs Sidenvägen under fornas tider. Numera har många karavanserajer byggts om till restauranger och just här ligger ett kluster av dem. Vi spanar in den som ser godast ut och bestämmer oss för middag där. När vi kommer dit, renskrubbade från hamamet, så får vi sista fönsterbordet och bara en kvart senare är det helt fullsatt vid alla bord.

azerbajdzjan-baku azerbajdzjan-baku azerbajdzjan-baku

Nästa dag ska vi utforska områdena utanför Baku. Vi har hyrt in en privat chaufför och guide och ska plockas upp tidigt. Med andra ord; dags att bege sig tillbaka till hotellet.

Föregående artikelBlue Eye – Den kristallklara och lockande källan
Nästa artikelSandhamn – Idyll i Stockholms skärgård

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here