Vår andra dag på Svalbard börjar med sovmorgon; riktigt skönt eftersom vi i alla andra dagar har haft eller kommer ha tidiga utflykter. Vi har delat upp oss i dag. Hanne och jag ska åka hundspann på hjul och Peder ska åka ATV, dvs fyrhjuling.

Första gången jag var på Svalbard tyckte jag hundspann med släde på snö var riktigt kul, det skulle bara varit en längre tur än den vi tog. Så nu ville jag givetvis testa sommarvarianten på hjul.

norge svalbard dag2

Hundspann på hjul

Det är bara Hanne och jag samt ett par som ska åka hundspann i dag. Precis som på vintern körs vi ut till anläggningen och får hjälpa till att sätta fast hundarna i släden. Hundarna är precis lika taggade, ivriga och högljudda som de var senast. Jag är ju lite hundrädd, så jag nöjer mig också nu med att försiktigt bekanta mig dem i stället för att hjälpa till att spänna fast dem.

norge svalbard dag2
norge svalbard dag2
norge svalbard dag2

Till skillnad från vintersläden, där det är två personer per släde, är det tre personer på den på hjul. Guiden väljer att joina vår släde och de andra får köra själv. Redan där blir jag lite sur då jag vill att vi ska köra utan hjälp. Kan själv!

Guiden kör till en början, när hundarna är som ivrigast, och vi är på bilvägen. Efter att tag får Hanne ta över körandet och efter ytterligare ett tag lämnar vi huvudvägen och kör in på en mindre och smalare väg. Nu är det bumpigt och ganska roligt; absolut att föredra framför en bilväg. Vi stannar också till så hundarna får dricka i ett litet vattendrag.

norge svalbard dag2
norge svalbard dag2
norge svalbard dag2
norge svalbard dag2

När vi kommer tillbaka till huvudvägen får jag styra sista sträckan tillbaka. Tyvärr är hundarna nu så trötta att det går med snigelfart och guiden får bitvis springa vid sidan om och locka dem för att höja tempot. Paret bakom oss, som bara är två, har inte lika utmattade hundar och ropar hela tiden åt mig bakifrån att sluta bromsa. Tyvärr kan jag inte göra så då jag inte bromsar alls. Nu är jag ganska så sur.

norge svalbard dag2
norge svalbard dag2
norge svalbard dag2
norge svalbard dag2
norge svalbard dag2

Väl tillbaka fikar vi i lilla stugan men när jag plötsligt ser en betande ren utanför fönstret springer jag ut. Sedan får vi vara med och mata hundarna innan vi skjutsas in till stan igen.

Läs mer: Isgrottan och hundspann på vintern

norge svalbard dag2
norge svalbard dag2
Jag fotar hundarna
norge svalbard dag2
Och Hanne fotar mig som fotar hundarna

Fyrhjuling

Inte heller på fyrhjulingsturen är det jättemånga denna dag; det är Peder och en till man. Jag fattar inte helt rutten de åkte, men de var också i Adventsdalen där de bland annat besökte en hundfarm, men inte den Hanne och jag var på.

Peder kommer hem med riktigt oskarpa foton på en prick av en isbjörn de hade sett. Hanne och jag blir självklart gröna av avund över att Peder har sett en isbjörn; detta är ju den ultimata upplevelsen på Svalbard. Föga visste vi då att vi skulle se vårt exemplar av arten redan dagen efter.

norge svalbard dag2
norge svalbard dag2
norge svalbard dag2

Sammanfattning av dagens två aktiviteter är att vi tyckte alla tre det hade varit en OK dag. Hade vi stannat en dag kortare hade hundspannet på hjul varit den jag valde bort.

Middag på restaurang Polfareren

I vårt paket från Svalbard Adventures ingår trerätters middag på hotellet. Och söndag var lika bra dag som någon annan att äta denna. Till förrätt äter alla tre scampi och till huvudrätt tar Peder kött och Hanne och jag risotto. Precis som förra gången på samma restaurang var allt väldigt gott. Hanne är inte så mycket för efterrätt och då fixade de fram ost i stället; gillar ställen som bara fixar det gästerna vill ha. Till allt detta Svalbard bryggeris öl i olika tappningar.

norge svalbard dag2
norge svalbard dag2
norge svalbard dag2
norge svalbard dag2

När vi är nöjda efter maten gör vi som alla andra dagar; går till Kroas uteservering, denna gång 20 steg, och sätter oss i midnattssolen fram till de stänger klockan två på natten. Alldeles omöjligt att gå och lägga sig innan stället stänger när det är fullt solsken.    

norge svalbard dag2

Våra artiklar om vinter på Svalbard

Våra 12 bästa tips för Svalbard
Välkommen till Longyearbyen
Snöskoter och rundtur i kolgruvan


Flertalet foton i artikeln är tagna av mig men en och annan bild är det mitt resesällskap Hanne eller Peder som står för.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelKalmar – Våra 10 bästa tips för vad att se och göra
Nästa artikelSödra Öland – 28 tips för vad att se, göra, bo och äta

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here