Öland är min nya favoritdestination i Sverige! Både för att det är så fint men också för att det är så mycket att se och göra där. Faktiskt är det så mycket att göra att vi fick dela upp vår guide till ön i två delar.

Vi har tidigare publicerat våra bästa tips till norra ön, nu kommer de bästa tipsen för söder om Borgholm till södra spetsen.

Läs mer: Vår guide med 19 tips till norra Öland

1. Mellan Borgholm och Färjestaden

Längsmed den västra kusten ligger det många restauranger och fik mellan Borgholm och Färjestaden, flertalet mycket praktiskt placerad vid stora vägen.

Mormors stenugnsbageri

Väldigt trevligt bageri med servering i röd stuga vid vattnet, så en liten avstickare från vägen. Väldigt goda kardemummabullar, vi tog alla fyra detta. Och jag gillar egentligen inte bullar, så detta är bra betyg. Räkna med att köa men det är det värt.

Fireside Brewery

Bryggeri med matservering både inomhus och utomhus. Vi hann inte hit.

Rällapaviljongen

Amerikansk diner med bord både inomhus och utomhus, jag gillar inredningen mycket. Vi hann tyvärr inte hit.

Restaurang Öland

Restaurang med höga ambitioner samt en enklare bistro. Vi hann inte hit.

Kackelstugan

Restaurang inhyst i en gammal gård med eget bryggeri och bord både inomhus och utomhus. Ofta konserter, och det ska vara väldigt bra här då. Vi lyckades tyvärr pricka in en kväll utan evenemang. Maten var inte jättespännande, så det är kanske bäst att satsa på konsert och dricka.

Sankta Britas kapell och Himmelberga

På östra sidan av ön finns Sankta Britas kapell, som ska ha väldigt fin utsikt, och Himmelberga, där Ölands museum ligger och som är en radby. Vi hann inte hit.

2. Färjestaden till Mörbylånga

Färjestaden

I Färjestaden finns ett gäng serveringar vid det gamla färjeläget. Vi stannade här för lunch efter att vi hade kommit till ön. Seasalt Kitchen och Ölands choklad ligger i samma byggnad och såg för mig ut att servera likande mat. Ölands choklad har mao inte bara choklad. Vi valde Seasalt och åt goda räkmackor samt fish´n´chips. Bredvid ligger Fredriks bröd och bakverk och det finns en och annan foodtruck här också.

Arontorps kroppkakor

Detta är enligt alla källor Ölands mesta kroppkaksställe och ligger öster om Färjestaden. Nu är det ingen av oss som gör vågen för kroppkakor, så vi hade nog inte åkt dit i alla fall. Men vi blev inte direkt mer sugna efter att ha läst om kollegorna på 4000 mils besök.

Capellagården

Capellagården startades 1960 av Carl Malmsten som en skola för gestaltadne arbete. Utöver skola och kursverksamhet finns också ett café och mysig trädgård.

Hotell StrandNära

Detta finfina hotell bodde vi på i tre nätter. Det rekommenderas att åka till Gotland bara för att bo och äta här. Så fint och så trevlig stämning, jag ville inte åka därifrån. Jag tyckte så mycket om StrandNära att det har fått en egen artikel.

Läs mer: StrandNära hotell vid Mörbylånga

strandnara oland sverige

Radbyn Lilla Frö

En öländsk radby var sättet husen uppfördes from 1300-talet, på rad längs vägen. Varje tomt hade olik brädd mot vägen, efter gårdens storlek. Längst ut mot vägen låg fägården för djuren, bakom denna låg bostadshuset och bakom det igen ekonomibyggnaderna.

Många radbyer försvann med det skiftesreformerna för jordbruket under 1700- och 1800-talen. Jordbruksskiften nådda inte riktigt fram till Öland och än i dag finns det flera radbyer bevarade. En av de bäst bevarade är Lilla Frö, som ligger ett stenkast från vårt hotell. I en lada hittar vi en gårdsbutik som säljer både keramik och honung, ja tack.  

Mörbylånga

Mörbylånga är en by, som vi först och främst uppsökte för restaurangutbudet. Vi försökte äta på Lilla bistron av Bröderna Hallén men det var fullbokat. Andra ställen på vår lista var Café Söderbönor, Lindas restaurang samt Magasin1, men vi besökte inga av dessa.

Resmo väderkvarnar

Det finns gamla väderkvarnar lite här och var på Öland, men vid Resmo finns tre fina och välbevarade på rad. Den ena är också öppen så det går att komma in i den och se själva kvarnen.

Mysinge hög

Mysinge hög är en kulle av en gammal gravplats, alltså bara en höjd. Ärligt talat inte så kul i sig men utsikten är fin.

Eksgården restaurang och Gårdby kafe och lanthandel

På östra sidan ligger båda dessa restauranger. Vi fick Eksgården rekommenderat från vårt hotell StrandNära som ett lite snofsigare ställe med trerätters. Gårdby är en enklare restaurang och café. Vi besökte inga av dessa.

3. Efter Mörbylånga till Långe Jan

Vi gjorde en alldeles förträfflig runda på södra Öland under en heldag. Vi utgick från vårt hotell StrandNära och åkte söderut längs västra sidan och upp igen längs östra sidan, för att sen köra över ön tvärs genom odlingslandskapet och Alvaret.

Ljusstöperi i Kastlösa

I Kastlösa hittade vi ljusstöperiet Stick och brinn, som ifs hade stängt då vi var där, men som har en självbetjäningsbod längs vägen där man själv plockar varorna och svischar. Jag köpte ett stjärnljus och jättefina julljus. Självklart ska man köpa julljus i juli!

Smedby prästgård

Smedby prästgård har främst ett väldigt trevligt café med underbar trädgård och kyrkan som fond men här finns också rum att hyra och en byggandsvårdsbutik! Jag gillade detta ställe mycket, den korta tid vi var här.

Gettlinge gravfält

Gettlinge är ett roligt gravfält med stensättningar från bronsåldern och järnåldern. Finast är de formade som fyrkanter eller cirklar. Väldigt fint och känns som en mindre version av Ales stenar i Skåne.

Norrgårdens gårdsbutik

Gårdbutiker är alltid kul, vi spontanstannade vid Norrgården och köpte rosmarinchips och jättegods jordgubbar som vi senare åt på stranden med kossorna.

Bada i kalkbrottet Grönhagen

Jag älskar att bada i kalkbrott och hade gärna stannat till i Grönhagen men vi hann tyvärr inte då det kurrade i magen.

Café och galleri Båthuset

Jättefint gammalt båthus precis vid vattnet och med perfekt mat för lunch. Fullt utomhus när vi kom, så fick sitta precis innanför dörrarna. Rolig konst över hela inomhuslokalen.

Fyren Långe Jan

Långe Jan ligger på Ölands sydliga udde. Förutom själva fyren finns en restaurang och några andra byggnader. Det är också väldigt fint längst ute på udden och en promenad ditt kändes obligatoriskt. Det går att gå upp i fyren, vilket hade varit kul, men det var en timmes väntetid och det hade vi inte tid med.

Carlas café

Nu har vi rundat udden och är på väg uppför östra sidan. Carlas café i Närby är ett annat lunchtips vi fick. Vi hade redan ätit lunch och testade inte Carlas.

Eketorps fornborg

Tidigare fanns det flera fornborgar på Öland, som nu är i ruiner. Eketorps fornborg har återuppbyggds så som den såg ut under medeltiden.

Gräsgårds hamn

Gräsgårds hamn ska vara en av de mest pittoreska fiskehamnar på Öland, och här finns också Annys fiske för den som är hungrig. Tyvärr var kartläsaren (vem kan detta ha varit?) ouppmärksam, så vi råkade passera utan att stanna. Det var helt omöjligt att övertala de andra att åka tillbaka.

Sebybadet

Nästa stopp var nämligen stranden Sebybadet. Efter en hel dags rundresa skulle vi avsluta med ett bad. Fint litet bad men det roligaste var dock alla kossor som samtidigt kom för att bada.

sverige oland sebybadet

Café Havtorngården, Galleri Blå Porten och Ölands köksmejeri

Café Havtorngården och Galleri Blå Porten är båda caféer med bord i trädgården brand prunkande blommor. Ölands köksmejeri säljer självgjorda ostar. Vi stannade inte vid några av dessa, då det hade blivit sent och vi hade haft en lång dag.

Alvaret

Ja, vad är detta Alvaret på Öland? Kort beskrivet är det ett trädlöst landskap bevuxet med buskar, gräs och blommor. Orsaken till trädlösheten är att under det tunna jordlagret finns berggrunden. Alvaret täcker tillsammans 20% av Ölands yta och ligger på den södra delen.

Vägen runt ön följer kusten men ett fåtal ställen finns det också tvärgående vägar som skär genom Alvaret. Så när vi hade passerat Stenåsa svängde vi väster, tvärs genom stora Alvaret. Väldigt kargt landskap men också fint med växlande blommor, kalkgrund och grönt gräs och mossa.

Och sen var denna händelserika och fantastiska dag slut.   

Läs mer: När vi stannade till i Västervik på väg till Öland
Läs mer: När vi stannade till i Kalmar på väg från Öland


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSommar på Svalbard dag 2 – Hundspann på hjul och fyrhjuling
Nästa artikelSäg hej till Ludwig Löfblad och Anemos Grand Luxery Resort på Kreta

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here