Kalmar är en av Sveriges äldsta städer, med anor tillbaka till 1100-talet. Under medeltiden var detta en av Sveriges största städer, med en betydande hamn och ett handelsnav i Hansaförbundets handel med Tyskland och på Östersjön.

I dag finns pittoresk träbebyggelse i Gamla stan och på Kvarnholmen står ståtliga Kalmar domkyrka och en stenstad påbörjad under 1600-talet.

I staden, som kanske är mest känt för Kalmarunionen och militärregementet, bor ca 40 000 personer. Det finns mycket att se och göra och här kommer vår guide till staden. 

1. Kvarnholmen

Kvarnholmen är en liten ö där Kalmars stadskärna, med butiker, caféer och restauranger, ligger. Men glöm inte att kolla upp, för här finns vackra byggnader med de finaste detaljerna. Det är en fröjd att gå längsmed gatorna och på torgen.

2. Kalmar domyrka

Vid Stortorget på Kvarnholmen ligger Kalmar domkyrka. Enorm, gul, ståtlig och från 1600-talet. Ett riktigt landmärke och en stolt ikon för staden. Mycket fin. Går inte att missa.

3. Bo på Calmar stadshotell

I ett hörn vid Stortorget ligger Calmars stadshotell och här ville vi givetvis bo. Jag bodde i ett enkelrum på vinden och rummet i sig var inget särskilt. Men utsikten fick MVG, och det fick också fasaden. Frukosten var också mycket bra. Det finns en trevlig lounge med kaffebar och bar, både innan och efter middag tog vi en drink utomhus. På sommaren solig uteservering, som också var perfekt för frukost. Då i skugga men perfekt kuliss.

4. Bada på Kattrumpan

På östra Kvarnholmen ligger stranden Kattrumpan. Inget är bättre än en strand mitt i stan, jag älskar detta.

5. Västerport, det gamla vattentornet och bron över till fastlandet

På västra delen av Kvarnholmen ligger Västerport, som är en del av den gamla bastionsmuren runt ön. Från ö-sidan bara en öppning i muren men från fastlandssidan en vacker portal och en fin bro över till den delen av staden.

Vi pratar tjock och solid mur och mitt i muren ligger restaurangen FF:s bar och ett litet kök, som utöver mat har en miljon roliga grejer i sin lokal och är som ett museum. Vi var inne och kikade men det kändes alldeles för somrigt utomhus för att äta inne i en bastion.

På höjden bakom Västerport ligger det gamla vattentornet i finaste röda tegel. Byggd någon gång i slutet av 1800-talet och i dag ett hyreshus i 15 våningar. Sveriges trevligaste hyreshus?

6. Hamnen och restaurang Zegel

Vi frågade på hotellet efter en solig uteservering och svaret var att så hittas i hamnen, och mest soligt skulle det vara på Zegel. Vilket stämmer mycket bra. Vi kom dit ungefär klockan 16 och var då enda gästerna men det fylldes snabbt upp och när vi gick ca kl 18 var alla bord upptagna. Maten både såg god ut och doftade ljuvligt, så det är också ett tips.

7. Gå längs viken genom Sylvanderparken och Stadsparken

Vi skulle nämligen vidare till Kalmar slott och Gamla stan. Att gå längs viken mellan tågstationen och Gamla stan, genom Sylvanderparken på ena sidan och Stadsparken på andra sidan, är ett mycket trevligt sätt att förflytta sig på. Dessutom hela tiden med perfekt utsikt till slottet.

8. Kalmar slott

Kalmar slott, detta finfina slott vill man ju inte missa. Med torn och spiror som Rapunkel skulle kunna bott i. Vi gick aldrig in utan beundrade slottets utsida, men det finns både en fin borggård och det går att göra ett besök inomhus också. En slottsrestaurang och ett café finns också.   

9. Gamla stan med Gamla torget och Gamla Kungsgatan

Mycket gammalt här i en och samma rubrik. Gamla stan var Kalmars centrum från 1200-talet till 1600-talet. År 1647 förstördes delar av stadens träbebyggelse och året efter började Kvarnholmen uppföras.

Gamla stan består delvis av små trähus, finaste området är runt Gamla Kungsgatan med rosor och kullersten. Bakom denna ligger Gamla torget och gamla kyrkogården, också värda ett snabbt besök.  

10. Fika på Krusenstiernska gården

På Dammgatan i Gamla stan ligger Krusenstierska gården, en välbevarad malmgård. Här inhyses stora samlingar av ostasiatiskt porslin för den som har fallenhet för sådant.

Jag har dock störst intresse för den stora trädgården, med färgglada blommor, krokiga fruktträd, snåriga bärbuskar och lusthus. Självklart finns här också en servering. Vi hade planerat innan-middagsfika men tyvärr stänger hela Krusenstiernska redan klockan 17, så vi missade tyvärr detta.

Passande nog låter jag en bild av domkyrkan i kvällsskrud avsluta.
Hej då Kalmar, jag kommer gärna tillbaka.

Läs mer: Västervik och Slottsholmen hotell – På väg till Kalmar


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBildbomb från Tsavo nationalpark i Kenya
Nästa artikelSommar på Svalbard dag 2 – Hundspann på hjul och fyrhjuling

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here