Vi ankommer vårt boende i Denali nationalpark strax innan det stänger klockan 21 på kvällen. Vi har varit på vägarna i drygt 13 timmar; fotostopp, toastopp och lunchstopp inkluderat. En aningen mosiga, med andra ord.

I Denali nationalpark ligger fjället Denali; Nordamerikas högsta med imponerande 6190 meter över havet. När Jeanette, Katarina, Sofia och jag börjar planera rutten i Alaska så är nationalparken i Denali det första stället vi bestämmer som del av rutten.

Savage Alpine Trail

Detta är ingen semester där vi jagar att stå upp i ottan. Vi kör rejäla sovmorgnar; som senast till klockan 10:30 men oftast vaknar vi vid 08 eller 09. Vår andra dag i Denali vaknar vi av att solen gassar. Innan vi lämnar Grizzly Bear så förhör Katarina killen i butiken på hotellet (söt för att vara från Alaska!) och han rekommenderar hajken Savage Alpine Trail. Vi kör in i parken och till till visitor´s center och spanar in de olika hajkerna, och bestämmer oss för rekommendationen. 4,5 miles, lika med 7,2 kilometer, och 500 meter höjdskillnad.

Vi börjar jobba oss uppöver; stigningen är jämn och jobbig men absolut överkomlig. Utsikten över fjällkedjan som Denali tillhör är hisnade och vi stannar till hela tiden. Vi har picknick framför bergen och fyller på vattenflaskorna med vatten från bäcken. Vi fortsätter och närmar oss högsta punkten. Det blåser nu genom märg och ben och vi får också gå igenom snö, vilket fungerar alldeles utmärkt också med mina sneakers.

I samband med att vi tar oss över högsta punkten så beslutar vi oss för att pausa igen. Vi ser två jordekorrar som jagar varandra men plötsligt tappar den ena intresset och kommer fram till oss i stället. Den poserar som den aldrig har gjort annat i hela sitt liv och våra kameror klickar sig varma. Sofia döper den gulliga varelsen till Chippy och vi vill alla ta med honom hem.

Sen är det dags att börja den branta nedstigningen; det känns som att vi i sex kilometer har gått uppför backen för att gå ner den på en kilometer. När vi är nästan nere möte vi två killar som vant klättrar upp på ett stort klippblock och kör selfies där uppe som de aldrig har gjort annat.

Grizzly Bear Resort

Tillbaka på boendet Grizzly Bear Resort kollapsar vi alla på sängen. Sen tar vi oss ner till thai-trucken och hämtar phad thai och vårrullar till middag, som vi sköljer ned med öl på balkongen. Efter det gör vi alla ansiktsmasker som vi köpte på Walmart i Anchorage och ser ut som rymdvarelser. Katarina ser roligast ut och Sofia har en med det underbara namnet unicorn mask och vi skrattar hur mycket som helst och publicerar stories på Instagram. Min ansiktsmask är en charcoal, med andra ord träkol, och är som namnet säger helsvart.

Hängbron och Three Lakes Trail

Nästa dag har vi beslutat oss för att satsa på mindre hajker och utan större höjdskillnader. Eftersom gårdagen var så lyckad så går vi igen för killen i affärens tips; början av Three Lakes Trail, som ska ta oss till en vacker hängbro samt ge oss fin utsikt över en järnvägsbro.

Efter en lätt promenad på 45 minuter på grusväg genom skogen når vi järnvägsbron och fem minuter senare hängbron. Vi går över bron en efter en och fotar varandra med den andras kamera. Sen vänder vi tillbaka till visitor´s center för en fika innan det är dags för nästa hajk. Men precis samtidigt som kaffet serveras så kommer också regnet. Även om vi har regnskygg både på våra kameror och oss själva så känns det tröstlöst, så vi åker i stället i väg för lunch på en äkta amerikansk diner.

Hemma igen så gör jag en till ansiktsmask och när det slutar regna så går vi en promenad till systerresorten på andra sidan vägen. Nästa morgon ska vi förflytta oss till Alaskas näst största stad Fairbanks och vi vill inte komma iväg för sent. Men först passar vi på att njuta av solnergången från balkongen.

Tips och info för Denali

  • När vi skulle boka boende tre månader innan avresa så var redan mycket uppbokat, så boka boende i Denali så fort du har bestämt dig för att resa. Det är dyrt att bo i området, även med Alaskamått. Det finns också AirBnB men vårt val föll i alla fall i slutändan på hotell.
  • Obama ändrade namn på berget från McKinley, efter USA:s 25 president, till inuiternas ursprungsnamn Denali. Detta gordes i samband med hans besök till Alaska år 2015.
  • Vi gick Savage Alpine Trail från söder till Savage Point norr, vi åkte och lämnade bilen vid Savage Point innan vi tog nationalparksbussen söderut och påbörjade hajken. Fördelen med denna riktningen är att vi undvek att börja med att gå upp 500 höjdmeter på en kilometer, nackdelen är att vi hade vackraste utsikten bakom oss stora delar av hajken.
Föregående artikelAtt studera utomlands
Nästa artikelBildbomb från Kotorfjorden i Montenegro

4 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here