Dag fyra i Alaska ska vi förflytta oss sju timmar enligt Google och vi har fyra inplanerade stopp. Byn Whittier där alla bor i samma höghus, kyrkogården i Eklutna med små hus som gravstenar, byn Talkteena som har en katt till borgmästare samt ett hotell formad som en igloo som aldrig öppnade och har stått tomt i 30 år.

Svåråtkomliga byn Whittier har fått en egen artikel, så här kommer endast de tre andra. Stoppet efter är en kyrkogård som jag har hittat i boken Altas Obscura, som jag fick i julklapp från min syster Christiane för några år sen.

Läs mer: Whittier – Byn där alla bor i samma höghus och som endast nås genom en tågtunnel

Eklutna kyrkogård med små spirit houses

Eklutna kyrkogård ligger precis vid Glenn Highway och vi passerar på vår väg från Kanai. Kommer du från Anchorage så är det trettio minuter att köra. Trosriktningen är rysk-ortodox blandad med Dena’ina Athabascans, den lokala tron hos ursprungsbefolkningen, som kom till Alaska för imponerande 1500 år sen.

Läs mer: Att träffa tomten och gräva guld i Fairbanks – Eller var det mest öldrickning?

Vad som utmärker kyrkogården är att gravmarkeringarna är det som de själva kallar spirit houses och som jag inte hittar något bra ord på svenska för. Varje grav har alltså ett minihus, delvis målade i färgglada kulörer. En speciell stämning och värt resan från Anchorage. Glömt inte myggsprejen bara, hela kyrkogården var ett riktigt myggträsk som ingen av oss märkte innan vi alla hade 20 myggbett vardera. Vi hade självklart lämnat bildörren öppen också och Sofia fick visa upp oanad talang som snabb myggdödare.

Hemp milk eller CBD infused coffee, någon?

Sofia behöver kaffe, så vi stannar för kaffe. Sofia behöver alltid kaffe och hon spottar kaffeställen på mils avstånd. Vi svänger in till den lilla blåa kiorren Lead Dog Express. Vi fattar snabbt att:

  1. Stället har stärk fokus på hundar. Namn, dekor och alla uppslag som hänger om saknade hundar, hundar till salu och hundar som ges bort
  2. Stället har nästan lika stärk fokus på hampa och CDB i dryck och mat, dvs snälla och hälsosamma substanser från marijuanaväxten

Marijuana är lagligt i Alaska, så väldigt spännande är det kanske inte. Men både hundarna och hampan var liksom överallt på den lilla byggnaden…

Talkteena – Byn där en katt är borgmästare

Tidigt i reseplaneringen minns jag Jeanette skickade ett meddelande om att Talkteena har en katt som borgmästare. Så dit ville vi alla.

Vi får också höra att Nordamerikas högsta fjäll Denali är som finast att fota från Talkteena men vad hjälper det när det regnar och dimman ligger tätt? Vi stannar i alla fall och går en runda i regnet. Talkteena ser ut som vilda western mitt i Alaska och de små butikerna ligger rygg mot rygg längs huvudgatan. Men vi vill hitta katten, den som är byns borgmästare och heter The Mayor.

Läs mer: Eureka och vandringen till glaciären

Vi hittar till slut baren där ägaren kan berätta att visst bodde The Mayor på hans bakgård fram till han blev skjuten då han gick över någon grannes egendom. Sen hittade man en ny katt som blev borgmästare men han blev också skjuten och vilar nu upp sig. Vilda western på riktigt.

Det regnar fortfarande och vi anser oss behöva en öl. Vi beger oss till Denali Bewing Company, som vi har fått rekommenderat och känns som… du fattar; vilda western självklart. Ölen smakar utmärkt men vi har tre timmar kvar att köra.

Igloo City – Hotellet som aldrig öppnade och genast blev ett spökhotell

Det är Jeanette som också har hittat hotellet som går under namnet Igloo City Hotel. Det ligger vid motorvägen mitt in the middle of nowhere och är givetvis utformat som en igloo.

Hotellet uppfördes sent 1970-tal visionären Leon Smith och tanken var att bygga ett hotell så unikt att besökande från hela världen skulle söka sig dit. Tyvärr bröt han alldeles för många byggnadsbestämmelser samt att det fanns allvarliga konstruktionsfel och kostnaden för att fixa detta skulle bli för hög.

Så igloohotellet övergavs innan det öppnade, tyvärr. Jag gissar att Leon Smith skulle vända sig i graven om han visste hur bra det går för ishotellen både i Sverige och Norge.

Strax innan klockan 21 är vi framme vid nattens hotell i Denali nationalpark. Resan tog visst elva timmar och inte sju, men var en riktig bra dag, fast den var lång. Sen hade man ju bästa sällskapet också!

Läs mer: Denali nationalpark och landskap så vi blir alldeles tårögda

Föregående artikelJag har Black Friday-shoppat resor – I plural alltså
Nästa artikelBest of Bangkok – Våra bästa tips för två dagar i Thailands huvudstad

4 KOMMENTARER

  1. Haha myggdödaren. Efter min och Katarinas helg på Gotland går jag även under namnet flugmördaren (var så sjuuukt många flugor som vaknade till liv i huset efter att värmen sattes på). Men underbara bilder! Sitter och redigerar samma ställen just nu och drömmer tillbaka.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here