När vi ska boka boende i Fairbanks så står det mellan en rund jurta och i en ombyggd järnvägsvagn. Vi är hemma hos mig för planering; Katarina mailar järnvägsvagnen och jag skickar en förfrågan via AirBnB till jurtan. Vi vill ju egentligen bo i båda. Men när järnvägsvagnen aldrig svarar på tilltal så är det jurtan som får vår bokning.

Fairbanks botaniska trädgård och bryggeriet HooDoo

En jurta är en boendeform som uppstod på den sibiriska stäppen för flera tusen år sen. Vår alaskiska version ligger mitt i skogen, upp en grusväg, så en till grusväg och till slut ännu en. Värdinnan Colleens instruktion säger vi är framme när vi ser tomtens släde hänga på ett träd… Vi kommer fram under sen eftermiddag, solen skiner och livet leker. Vi beslutar oss för att utforska bryggeriet HooDoo, som Katarina har fått rekommenderat. In i ett industriområde, vi tror först vi är fel fast GPS:en säger vi är rätt, sen hittar vi.

Här är det truck och keps som gäller och vilket trevligt ställe! Vi köper var sin öl och sätter oss utomhus. Enda nackdelen är att de stänger klockan 20, vilket är ungefär alldeles för tidigt.

När vi kommer hem sitter vi i solen på jurtans terrass men efter ett tag kommer skuggan och vi går in. Plötsligt skrikviskar Jeanette Kom hit från glasdörren till terrassen. Bara meter från oss passerar en älgko med sin kalv.

Till jultomten i North Pole

Nästa morgon är det staden North Pole som gäller. Här är det julafton året om; gatubelysningen är polkagrisrandig och det samma är McDonalds skylt. Självklart vill vi se julafton i juni! Här finns enorma ladan som erbjuder allt vad den julpyntstokiga kan begära. Vi tar en bandbild med tomten till vårt band Hering (jag återkommer i annan artikel till den historien) och träffar renen Rudolf. Men skippar julpyntet, det känns helt enkelt inte så inspirerande.

Vi tröttnar snart på julprylar och blir sugen på glass i solen. Tyvärr är inte North Pole mycket utöver tomteverkstan och vi hittar ingen glasskiosk. Det blir drive through på McDonalds där Katarina vant beställer fyra McFlurry genom det öppna fönstret och sen langar in dem till oss andra i bilen. Vi har redan sett ut en liten gräsplätt vid en liten insjö och åker dit och äter våra glass i solen.

alaska-usa-fairbanks

Steese Highway till de gamla guldgrävarområden

Om jag inte minns fel så är det Jeanette som först nämner Steese Highway. Fairbank var ett riktigt guldgrävarområde när det begav sig och det var området kring Steese Highway som var händelsernas centrum.

Målet är en saloon och ett bryggeri men när vi från bilen ser vad som ser ut som en bilskrot så måste vi stanna och fota. Efter cirka 30 sekunder kommer en pickup rullande med en barbröstad kille; skrotbilarnas ägare givetvis. I Alaska har man koll på sin egendom. Katarina, som för dagen ser ut som en filmstjärna från 50-talet, lutar sig kokett fram mot hans öppna fönster och charmar honom.

Inte bara får vi fota Josef, som han visar sig heta, utan vi får också en snabbversion av Alaskas lokalhistoria och en längre version av hur han tävlar, och givetvis vinner, rally med bilarna vi ser.

Efter ett tag tackar vi för oss och beger oss till Howling Dog Saloon. Fast de precis har öppnat så finns redan stammisarna på plats. Det är en av dem som pekar på alla BH:ar som hänger i taket och frågar om vi inte ska fota dem. Öööh jo, men vad är historien? Bartändaren berättar att den som hoppar upp på baren och tar av sig BH:n och hänger upp den kan byta sin BH i en T-shirt. Nja, kanske inget för mig. Men jag gissar detta är ett livat ställe kvällstid.

Läs mer: Dag 5 och 6 – Oj, vilken vadring i Denali nationalpark

Mitt emot saloonen ligger bryggeriet Silver Gulch. Absolut mycket mer städat än baren mitt emot och här serveras också ordentlig mat. Vi tar en öl, sen längtar vi tillbaka till andra bryggeriet HooDoo i centrala Fairbanks. Vi kastar oss in i bilen och hinner fram klockan 19:30; en halvtimme innan de stänger.

Nästa dag ska vi igen maratonköra från Fairbanks klockan 07, så det passar ganska bra att inte bli för sena.

Bandbilden med jultomten samt när vi äter glass i North Pole ägs av Katarina Wohlfart.

Föregående artikelStora guiden om Oslofjordens inre skärgårdsöar och finaste stränder
Nästa artikelNu blir det Capri i september

6 KOMMENTARER

    • Det roligaste är att det finns ganska många jurtor i Alaska. Vi såg flera på AirBnB att boka men såg inte flera in real life. Gissar alla ligger lite i ödemarken och man inte bara passerar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here