Våra två sista alaskiska roadtripdagar har vi inte bokat boende för. Vi tänker vara lite halvspontana men vägen mellan McCarthy och Anchorage erbjuder inte de stora överrakningarna och sevärdheterna. Detta vet vi innan och vi har sett ut samhället med det vackra namnet Glacier View som stället där vi önskar checka in. Utsikt över en glaciär, liksom.

Planen är att hitta ett motell längs motorvägen; det känns som vi måste testa detta superamerikanska konceptet under en roadtrip i Alaska. Sofia har mobilabonnemang som ger gratis surf i USA, vilket hon generöst delar med oss tre andra. Vi som inte kör letar ställen att bo på; det verkar både fullt och dyrt i Glacier View. Vi lämnade den gamla gruvstaden McCarthy efter frukost, vi börjar bli hungriga och när vi kommer till en diner i Eureka så svänger vi in för lunch.

Eureka Lodge & Restaurant

Dinern är precis så klassisk amerikansk som vi har sett på TV en miljon gångar och utsikten mot bergskedjan är stunning. När vi ser på menyn att de också hyr ut rum så beslutar vi oss på en gång att slå till.

Vi softar lite på rummen och precis när vi känner det är dags att ge sig ut så kommer dimman och regnet. Katarina och jag tar en sväng med bilen men sikten är lika med noll. Vi åker tillbaka och de andra läser lite på rummet, jag tar med boken och går till dinern som känns som vårt vardagsrum. Strax innan stängning kommer andra ut och vi tar var sin enorma bit paj.

Hajk till Lion´s Head

Området runt Glacier View och Eureka är känt för två sevärdheter. Det ena är glaciären Matanuska och det andra är bergstoppen Lion´s Head. Från sistnämnda har man fin-fin utsikt över förstnämnda.

Efter pannkakor, med Musse Pigg på, till frukost beger vi oss förbi Galcier View och parkerar vid foten av Lion´s Head. Hajken upp ska ta en timme och är 300 branta höjdmeter upp. Och brant kan vi lova att det är! Vi får nästan hela vägen dra oss upp efter trädgrenar och undervegetation och det är fortfarande blött efter regnet samma natt.

Efter 90 minuter är vi äntligen på toppen! Alltså, vilken utsikt! Vilken glaciär! Alla fyra är alldeles lyriska och vi turas om att posera för varandras kameror; så långt ut på kanten som möjligt. Vi äter någon energibar och lite nötter men alla är nu hungriga och vattnet är slut. Det är dags att ta sig ner igen.

Läs mer: Hajk i natursköna Denali nationalpark

Lunch på Sheep Mountain Lodge

Sheep Mountain Lodge hade ingen någon ledig stuga för oss att bo i men en lunch fick vi i alla fall. Vi började med att ta in lemonad och iste samt vatten, vilket försvann på några sekunder. Här var fyra törstiga kvinnor. Vi fick sen en tillbringare på bordet och allt blev genast bättre.

Eftersom vi var extra hungriga så blev det en hummustallrik att dela på före maten. Och maten var bland den godaste vi fick under resan, så passa på att stanna till på Sheep Mountain Lodge om du har vägarna förbi Glacier View i Alaska.

Baren och de uppstoppade djuren

På väg mot eftermiddagshajken så körde vi in i världens regnväder, till trots för strålande solsken när vi gick ut från restaurangen. Så då var det igen häng på rummet som gällde, innan vi spenderade kvällen i Eureka Lodge´s bar. Baren har för övrigt en imponerande samling djur på väggarna.

Nästa dag skulle vi flyga hem och köra klockan 07, så någon sen sista kväll i Alska blev det inte.

Eureka är den norra slutet på vackra Glenn Highway. By the way; det finns ingen glaciär att se från Glacier View. Från Eureka har du i stället fin utsikt över både bergskedjan och glaciären.

Sista bilden ägs av Katarina Wohlfart.

Föregående artikelMaxime och Jonas besöker österrikiska alperna – Mayrhofen i dalen Zillertal
Nästa artikelArken hotell och SPA i Göteborg

2 KOMMENTARER

    • Ekstra morsomt når vi fant en fint sted vi alle likte, som egentlig bare skulle være et sted å sove en natt. Morsomt at du likte siste bildet, og ja vi hadde otrolig morsomt hele tiden. Villet tur!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here