Viveca och jag är på en veckas rundresa i Apulien i södra Italien och väljer staden Martina Franca för den pampiga renässansmiljön. Vi ankommer efter en kort taxiresa från Ostuni, och kan checka in tidigt in vår lägenhet, som inte har mindre än tre terrasser och två våningar.

Vi spanar in lägenheten och utsikten över hustak, blommor och kyrktorn från alla terrasserna. Men vi har också bråttom ut för att utforska stan, så vi går snabbt vidare.

Valvet Porta di Santo Stefano

Martina Franca

Martina Franca är en ganska stor stad i sig men den historisk stadskärnan, centro storico, har en överskådlig och promenadvänlig storlek. Om man ska hårddra det hela så består den av en huvudgata, som går från valvet Porta di Santo Stefano i öst och förgrenar sig i ett antal smala gränder och slutar några hundra meter senare, strax innan Porta di Santo Nicola i nordväst. Givetvis också med en och annan tvärgata.

Detalj på bostadshus
Plockbricka på Fadi

Huvudgatan är dock bred och gjord i marmor, och längsmed den ligger enorma kyrkan Basilica di San Martino med vackra tornet med klockan Torre dell´Orologio. Lite tur har vi också, för när vi passerar första gången så pågår ett stort italienskt bröllop. Vi passar självklart på att fota storfamiljen när de poserar framför kyrkan. En favoritsyssla!

Bröllop i Basilica di San Martino
Utsikt från takterrassen på vår lägenhet

Aperitivos och pizza

Ett pyttelite stenkast längre bort ligger Piazza Maria Immacolata med två svängda längor med valv. Här dricker vi på kvällen först goda aperitivos på Chi Se Ne och äter senare smarriga pizzor på grannstället Trattoria Ai Portici. Efter det sätter vi oss på en av de många uteserveringarna längsmed huvudgatan och dricker rosecco.

Fadis uteservering
Kyrkan Basilica di San Martino

Plötsligt känns det som hela stan flanerar förbi oss, det är nästan köbildning. Överallt hör vi dock italienska; Martina Franca är inte en stad som de utländska turisterna hittar till i flock.

Lunch äter vi på Fadi, som egentligen serverar mest kaffe och vin men som har en hygglig bricka plockmat som vi tar in. Väldig originellt och roligt ställe.

Detalj på en av terrasserna i lägenheten
Huvudgatan

Att se och göra i Martina Franca

När vi innan resan läser på om sevärdheter i Martina Franca så nämns de fyra valven i den tidigare stadsmuren, som alla har namn efter helgon, och där den tidigare nämnda Porta di Santo Stefano är den mest imponerande.

Kyrkan Chiesa di San Domenico, belägen i en smal gata
Torget Piazza Maria Immacolata, med Chi Se Ne och Trattoria Ai Portici bakom valven till höger

Det finns också flera torn kvar i den gamla stadsmuren, vi tog en runda och kikade på två eller tre av dem men de var inte särskilt spännande. Som sig hör och bör i Italien ligger det också kyrkor lite här och var i staden, utöver stora San Martino är Chiesa di San Domenico den mest imponerande.

Kyrkan Basilica di San Martino
Pizza på Trattoria Ai Portici

I tillägg till huvudgatan och de stora torgen består Martina Francas av en mängd smala gränder kantade med bostäder. Här hänger tvätten mellan husen och känslan av italienskt vardagsliv är påtaglig. En stor del av dagen går vi medvetet vilse i gränderna och har vi tur så kommer vi till det valv eller det torn vi letar efter. Det är förresten bilfritt i nästan hela centro storico, vilket känns trevligt och bidrar till en avslappnad känsla.

Detalj från bostadshus
Rosecco på en av uteserveringarna på huvudgatan
En av de smala gatorna i bostadskvarteren

Martina Franca historiska stadskärna, för det är ju den man vill åt, är inte stor. Vi kom dit efter frukost och åkte vidare till Alberobello efter frukost nästa dag, vilket är tillräckligt för att uppleva staden. För den som har tight schema skulle några timmar också fungera bra.   

Torget Piazza Plebiscito och tornet Torre dell´Orologio

Läs mer: Ostuni – Den vita staden på kullen
Läs mer: Att bo i ett smurfhus i Alberobello
Läs mer: Polignano a Mare på klippor med lagunstrand

Frukostställe och nyfiken gubbe vid grannbordet

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikel15 WOW-bilder från Andorra
Nästa artikelApulien – En veckas rundresa på den italienska klacken

2 KOMMENTARER

  1. Fint reportage från en fin stad. Håller med om att 1 natt eller 2 kan räcka. Vi som har gott om tid hyrde en lägenhet en vecka i april förra året. Vi levde stadsliv och hade Martina Franca som bas för att åka till olika sevärdheter.

    Men jag måste tipsa om boendet vi hyrde som var magiskt när man är lite utanför högsäsong och inte behöver några terasser att sitta på. Nej jag har inte provision 🙂 .

    https://www.airbnb.se/rooms/7297097?adults=1&checkin=&checkout=&children=0&infants=0&pets=0&wishlist_item_id=11001034014786&source_impression_id=p3_1690707810_V7rosxaGtdaXLq3K&previous_page_section_name=1000

    • Wow, vilket makalöst boende ni hittade! 👏🏻 Ska definitivt ha i åtanke om jag kommer tillbaka.

      Vi reste runt med buss och taxi, valde därför att också byta boende. Hade vi haft hyrbil så hade nog vi också haft samma bas och gjort dagsutflykter; det är ju bekvämt att bo samma ställe.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here