Toronto är största staden i Kanada, här bor ca 2,5 miljoner människor av 80 olika etniciteter och det talas mer än 100 språk. En etnisk smältdegel med andra ord. Lite klassisk amerikansk storstad med skyskrapor, neonskyltar och breda avenyer men också områden med äldre byggnader i behov av lite kärlek och stort utbud av etniska restauranger. 

Det är lätt att jämföra en amerikansk storstad med Manhattan. I jämförelsen skulle jag säga att Torontos största fördel är att det är promenadavstånd överallt inom centrumkärnan, från gatan Bloor Street och norrs delen av innerstan till hamnen tar det 45 minuter att promenera. Jag var fyra hela dagar i Toronto och jag gillade staden mycket; både det breda utbudet av etnisk mat, och i synnerhet asiatisk, och att jag kunde gå överallt bidrog till detta.  

1. CN Tower

CN Tower är ett av Torontos mest kända sevärdheter och ligger helt söder i Entertainemnt District. Detta är en radio- och TV-mast från 1970-talet, är 553 meter högt och var världens högsta då det uppfördes.

Utsiktplattformen ligger på ca 350 meter och utsikten över staden är fantastisk. Det finns en roterande restaurang en trappa upp och en edge walk ännu en trappa upp, där man går på en smal plattform utomhus; hängande fast i en lina. Hjälp, inget för mig.

Inträdet till CN Tower är 43 kanadensiska dollar för en vuxen, vilket motsvarar ca 330 kronor. Eftersom jag är i Toronto utanför turistsäsongen så går jag bara dit och köper biljetten och det är ingen kö. Köerna är dock långa under högsäsong och helger, så det rekommenderas absolut att förhandsköpa.

2. Toronto Railway Museum

Precis utanför ingången till CN Tower ligger Toronto Railway Museum, som visar flera äldre modeller av tågvagnar och lok utanför. Väldigt snyggt mot skyskraporna åt ena hållet och CN Tower åt andra hållet.

3. HTO Beach och HTO Park

När jag är uppe i CN Tower så ser jag något strandaktigt i hamnen, vilket jag självklart vill utforska. Efter en tio minuters promenad är jag framme, och är nu i Harbour District. Så här i september är det inte bikinivarmt och de som är där har kortärmat och kjol/shorts, så jag har lite svårt att avgöra om det solas och badas här på sommaren. Bakom stranden ligger HTO Park, där jag ser några med picknickkorg. Detta är absolut ett trevligt område.

4. Queen´s Quay Promanade

Från HTO Beach går jag trevliga Queen´s Quay Promanade längsmed vattnet till Destillery District, i ganska sakta lunk tar detta ca 45 minuter. Promenaden skapades 2015, när motorvägen Queen´s Quey minskades från fyra filer till två filer.

5. Distillery District

Distillery District är, som namnet säger, inhyst i ett gammalt whiskeydestilleri. Byggnaderna är i tegel och uppfördes under 1800-talet. Dagens Destillery District öppnade 2003 och området består av ett flertal byggnader och den gamla industrikänslan är väl bevarat.

Här ligger ett flertal restauranger, barer och caféer samt små butiker som säljer kläder och konsthantverk.

Efter att ha spanat runt bland de olika restaurangerna väljer jag till slut mexikanska El Catrin Destilleria, som har en färgglad uteservering. Jag tilldelas bord bredvid den öppna brasan, vilket är roligt men en aning varmt då temperaturen fortfarande är hög i september. Jag beställer quesedillas, som tyvärr är den tråkigaste rätten utseendemässigt på menyn. Runt mig kommer det in margaritas i alla färger till borden, och rätter med tillbehören serverade i färgglada skalar placerade i utskurna hål i brädor.

Min mat är absolut god men El Catrin Destilleria är ett ställe man vill gå till med ett gäng vänner och ta in halva menyn att dela på. Inomhus är det också väldigt fint, detta är ett ställe som fungerar också på vintern.

5. Queen West

Gatan Queen Street går väster om Younge Street under namnet Queen Street West. Gatan har gett namn till ett helt område Queen West, där den mer centrala och östra delen består av större och dyrare lägenheter. Den västra delen, mellan Bathurst Street och Gladstone Avenue, går under namnet West Queen West, består av mindre lägenheter och är Torontos mesta hipsterområde.

Gemensamt för hela gatan är det stora antalet restauranger och barer. Queen West har utropats till näst hippaste stadsdelen i världen av magasinet Vouge.

Nu vet jag att alla undrar över vilken som blev nummer ett; det var Shimokitazawa i Tokyo. En stadsdel jag tydligen missade helt då jag var där. Jag kan också lägga till att på tredje plats kom Söder i Stockholm.

7. Graffiti Alley

Gatan Graffiti Alley är en gata som går parallellt med Queen Street West och är en del av området Queen West. Här är graffiti inte bara lagligt utan den uppmuntras också. Gatan består av flera kvarter graffiti och håller hög standard, vissa konstverk sträcker sig över en hel fasad och fortsätter runt hörnet.

Läs mer: Graffiti Alley i Toronto

8. Chinatown

Torontos Chinatown ligger i korsningen av Spadina Avenue och Dundas Street, vilket är tio minuters promenad från Graffiti Alley. Jag fascineras alltid av olika Chinatowns och super in atmosfären.

Jag visste redan innan att jag ville äta när jag var här och efter att ha kikat lite runt faller valet på House of Gourmet. När jag kommer in i lokalen visar det sig vara en ganska stor restaurang och extremt populär, så jag får köa lite. I kön kommer jag i snack med en lokal familj som bor i området och går till House of Gourmet varje lördag för lunch. Enligt dem god och prisvärd mat.

Jag visas till ett delat bord, där alla är gäster som äter själv. Menyn är inte bara lång utan det är flera menyer att beställa från. Valet faller på en citronkyckling; mycket god men en aning mild i smaken. Glad och nöjd tar jag med mig min blåa lapp med min beställning och betalar i kassan på väg ut.

9. Kensington Market

I nordväst går Chinatown över till Kensington Market. Här ligger indiebutiker, vintagebutiker, konstnärslokaler och restauranger. Området är mycket färgglatt och alternativt, och som godis för min kamera. När jag kommer till en bil sprejlackad i alla regnbågens färger med gröna växter som väger ut genom det trasiga taket och dito fönster så känns det normalt. Huvudgatan är Augusta Avenue men det är mycket att se på också i tvärgatorna.

10. St Lawrence Market

St Lawrence Market är en saluhall, där den första delen uppfördes redan 1850. I södra delen återfinns den fasta saluhallsdelen med frukt, grönsaker, fick och kött. I den norra delen är det ambulerande verksamhet, med bland annat Saturday Farmer´s Market på lördagar och söndagar upptas lokalerna av antikhandlare.

Canmenwalker, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

11. Yonge Street

Yonge Street är världens längsta gata; 86 kilometer lång. Den börjar i söder vid vägen Queen´s Quay (se ovan) i Torontos hamnområde och går norrut till Lake Simcoe. Sträckan från hamnområdet till Bloor Street brukar räknas som centrala Toronto.

Den sydligaste delen utgör gränsen mellan Old Town Toronto och Entertainment District. Här ligger också en stor koncentration av kontorsbyggnader och en stor del upptas av enormt stora Union Station.

From Queen Street och norrut sträcker sig området Downtown. Här finns de höga skyskraporna tät i tät och torget Yonge-Dundas Square är som ett mindre Times Square med neon och stora reklam-boards. Här ligger också ingången till Eaton Centre, en stor och bra shopping mall. Precis söder om Queen Street ligger varuhusen Saks Fifth Avenue och Hudson´s Bay Company.

Ett kvarter norr om Yonge-Dundas Square ligger World Food Market, med ett gäng food trucks som säljer street food från alla världens hörn. Det hela är enkelt och billigt och för den som vill avnjuta sin mat sittande finns det picknickbänkar att slå sig ner vid.

Sträckan mellan College Street och Bloor Street är den som tilltalar mig mest. Här kantas Yonge Street av äldre byggnader i två-tre våningar, mixad med en och annan skyskrapa. I de äldre husen ligger nagelsalonger, tatueringsstudion och en mängd små restauranger. Detta är verkligen ett multikulturellt område med huvudsakligen fokus på Asien, och hälften av restaurangerna jag passerar vill jag äta på.

Jag äter väldigt goda nudlar både på Mabu Generation och Seoulicious, för en mycket liten peng. Jag har också span på Bone Soup Malatang, men med bara fyra dagar på plats är det begränsat vad jag hinner med.

Mabu Generation

Mitt hotell ligger i detta område, vilket bara blev så eftersom hotell är orimligt dyrt i Toronto och jag fick ta ett som passade plånboken. Jag trodde det skulle kännas långt från allt annat att bo här och att jag skulle få åka mycket i tunnelbana, i stället var det ett perfekt läge och jag promenerade nästan överallt.

12. Church-Wesseley Village i Toronto

Detta område upptäcker jag av en tillfällighet när jag ska gå till tunnelbanan för att åka till flygplatsen. Gatan Church Street går parallellt med Yonge Street och området runt korsningen Wesseley Street går under namnet Church-Wesseley Village och omtalar sig själva som de homosexuellas område. Här finns regnbågsfärgade gator, färgglada hus och överallt på trottoarerna står skyltar om drag shows och drag brunch.

Nu jag ser detta för sent att hinna och drag brunch är något jag hade velat göra med en grupp vänner och inte själv, men låter väldigt kul.

13. Yorkdale Shopping Centre och The Cheesecake Factory

Yorkdale Shopping Centre är Torontos absolut största shopping mall. Här finns allt man kan önska sig i shoppingväg. Resan tar ca 30 minuter med tunnelbana från stan och jag åker hit för att äta en Adam’s Peanut Butter Cup Fudge Ripple på The Cheesekake Factory.

Jag älskar detta maximalt kompletta bakverk och brukar drömma om det hemma. Så när jag är en halvtimmes tunnelbanafärd från the Cheescake Factory så är det för mig lika självklart att åka till Yorksdale som om det skulle vara fem minuters promenad bort.

14. Dagsutflykt till Niagara Falls

Det är ca två timmars resa till Niagarafallen från Toronto och det går en uppsjö av bussar och tåg dit. Fast Niagarafallen omges av väldigt mycket kommers och aktiviteter att göra så är fallen i sig imponerande och absolut värt resan.

Läs mer: Kanadensiska och amerikanska sidan av Niagara Falls

niagarafallen

15. Direktflyg från Stockholm!

SAS flyger direkt från Stockholm till Toronto fyra dagar i veckan. Resan tar ca nio timmar och det går att hitta tur- och returresor från 6000 kronor. Direktflyg rular alltid.

Fun fact

Toronto är visserligen Kanadas största stad, men landets huvudstad är Ottowa.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelApulien – En veckas rundresa på den italienska klacken
Nästa artikelPalma de Mallorca – 5 bra restauranger

6 KOMMENTARER

 1. Gillade också Toronto mycket när jag var där i juni-18 o såg Depeche Mode I arenan med Sudden o Salming i taket :-). I CN tower blev jag lite golvad av den fantastiskt goda maten.. trots 2 ”Dead man walking” innanför västen vågade jag mig inte heller ut på glasgolvet..

  Älskade hundfontänen i Berczy Park, I närheten av favoritaffär ”Winners” Canadas Burlington.

  Gillade även 1 Hotel’s takbar med fin utsikt mot CN tower.

  Ska kolla in dina fina tips om jag åker dit igen :-).

  • Det verkar som att alla som har varit i Toronto älskar staden, nu måste ju bara alla lära känna den också! Fast inte för många…. Se det är mycket jag har missat också, får nog åka tillbaka. 😊

 2. Jättebra beskrivning om en mycket trevlig storstad. Du kanske inte är hockeyintresserad för du glömde Hockey Hall of Fame, som är en stor turistattraktion.
  En trevlig utflykt är den pittoreska staden Niagra-on-the-Lake, Kanadas första huvudstad.

  • Tack! Håller med om mycket trevlig storstad. Nej, tyvärr inte så sportintresserad alls… Niagara-on-the-Lake hade jag däremot koll på, men valde bort pga av jag bara gjorde en dagsutflykt. Hade jag sovit över i Niagara Falls, och således haft mer tid där, så hade jag definitivt tagit en sväng dit också.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here