Vi har redan avslöjat våra nyårslöften för 2017. De fyra punkterna som vi valde ut som nyårslöften är del av en större helhet, vi har fler mål och planer utöver de fyra. Nedan dyker vi både djupare och bredare ner i våra planer för det nya året.

Vi börjar först med att upprepa våra nyårslöften:

 1. Burma under jul jul och nyår.
 2. Så stora delar av möjligt av sommaren ska spenderas i Skandinavien.
 3. Besöka alperna under sommartid. Tyska, schweiziska, italienska eller österrikiska kvittar; det är naturen vi är ute efter.
 4. Centralasien med länderna Kazakstan, Uzbekistan, Kirgizistan samt Tadzjikistan.
Florens
Florens i Italien

Natur

Huvudfokus under 2017 kommer att vara att besöka så många områden som möjligt med vacker natur. Gärna riktigt storslaget med Ååhhhh-känsla.  Dramatiska berg, smala fjordar och utsikt som ger oss dåndimpen.

Att besöka alperna finns redan med som nyårslöfte, men vi kommer också åka till Svalbard med vår mamma/mormor och syster/moster i april. Som vi skriver i vår bucket-list så är det pinsamt att vi inte redan har varit där; vi är ju faktiskt en norska och en halvnorska som äger Ladies Abroad.

Under resan till Georgien och Armenien i juni så kommer några dagar att spenderas i staden Stepandsminda, belägen 1740 meter över havet på bergskedjan Kaukasus. Jag har höga förväntningar till resan som helhet men ser mest fram mot naturupplevelserna i bergen.

Den delen av sommaren som redan är bokad är en vecka i Skåne, detta är en del av nyårslöftet om att spendera så mycket som möjligt av sommaren i Skandinavien. En resa till Norges fjordar hoppas jag också att få till. Båda är matnyttiga också för min andra blogg Our Scandinavia.

Näröyfjorden
Näröyfjorden utanför Bergen i Norge

Kultur

Att vi älskar gamla kyrkor, ruiner och arkitektoniska byggverk borde inte vara någon överrakning vid detta läget.

I Georgiens huvudstad Tbilisi och Armeniens huvudstad Jerevan så kommer vi att göra dagsutflykter och besöka alla kloster och kyrkor. Eftersom många av dessa har naturnära läge så blir det en kombination av kultur och natur.

Högst upp bland nyårslöften finns Burma, som har enormt mycket att bjuda på. Pagoder och luftballong över staden Bagan i soluppgången. Verkar som en dröm.

Centralasien är igen ett mål. Fyra länder som erbjuder allt. Moderna storstäder i Kazakstan, underbar natur i Kirgizistan och moskéerna i Samarkand i Uzbekistan, som påminner om de i Iran. Jag måste verkligen komma iväg till Centralasien i år.

Isfahan i Iran - Naqsh-e Jahan - Kakh-e Ali Qapu
Moské i Iran

Generellt om resande

Ja, att resa är underbart kul och ger oss fantastiska upplevelser. Ingen tvivel om detta. Dock måste vi lära oss att alla resor behöver inte genomföras på en gång; det går att ha långsiktiga mål också. Under fyra helger hösten 2016 så var Lena på tre långhelger till Istanbul, Madeira och Azerbajdzjan. Maxime var med på två av resorna.

Vi brukar komma hem med ungefär tusen bilder efter en långhelg. Bilderna måste sorteras och de som ska publiceras måste väljas ut och redigeras. Detta tar tid och görs med fördel så fort som möjligt efter resan. Med så många resor så tät är det svårt att hinna och till slut har man flera tusen bilder att behandla. Jobbigt.

Dessutom är det inte så att arbetsuppgifterna på jobbet försvinner bara för att man är ledig varje fredag i en månad. Nej, det betyder att de åtta timmarna måste fördelas på måndag till torsdag i stället. Vilket igen betyder att nästan all tid hemma mellan resorna går åt att jobba. Jag fattar att alla har olika jobb med olik arbetsmängd och ansvar, nu pratar jag om min situation på mitt jobb.

Det blir också lite svårt att njuta av så många upplevelser och intryck när man precis har upplevd mycket annat. Det blir lite fullt i hjärnan.

madeira-funchal-zonavelha-streetart
Funchal på Madeira

Blogg och fotograferande

Sen har vi givetvis några planer också för bloggen och fotograferandet. Ladies Abroad ska växa och nå ut till ännu fler läsare. Under 2016 så har vi både förflyttat oss till bloggplattformen WordPress och lagt mycket arbete på att implementera ett nytt utseende, som vi är nästan klara med nu.

Fokus för 2017 blir att jag ska lära mig avancerad funktionalitet i Photoshop och inte bara redigera foton i lillasystern Lightroom. Inget fel på Lightroom, och verktyget kommer fortfarande användas för enklare redigering, men det finns så många fler möjligheter i Photoshop. Till exempel så vill jag lära mig att sätta ihop två bilder.

Jag ska också köpa ett fast objektiv till kameran. Jag vet vad jag vill ha, men tyvärr är objektiv-utbudet till min spegellösa Sony-kamera inte så stort. Jag blev varnat för detta då jag köpte kameran, men det var så mycket annat som jag gillade att jag köpte den i alla fall.

Chicago The Bean
Konstverket The Bean i Chicago

Detta är sammanfattningen av våra planer för året som vi precis har påbörjat. Var har du för reseplaner och -mål för 2017?

Föregående artikelPalazzo Pitti och Giardino di Boboli
Nästa artikelGuldkupoler i Kievs äldsta stadsdel Podil

18 KOMMENTARER

 1. Så roligt att läsa Lena och Maxime! Jag har inte riktigt fått upp tjusningen för centralasien men jag utgår från att det är fantastiskt där så jag följer er gärna på de resorna!

 2. Skåne är underbart under vår/sommar (inte för att jag är partisk:) ) Österlen har massor att erbjuda om ni utgår från Ystad, t ex Kåseberga med Ale Stenar, Sandhammaren och Mälarhusen, Kivik med musteriet, Stenshuvud, den utmysiga byn Vitemölla (finns flera fina byar) mm. Letar ni fina naturvyer rekommendar jag en vandring från Haväng till Drakamöllan.

  Våra planer för 2017 börjar med en efterlängtad resa i februari till Thailand/Kambodja/Vietnam, sen påsk i Skottland med slottsboende, en weekend med dottern till Dubrovnik och Mostar i maj, sommarsemester/allinclusive i juni till Andalusien med massor av roliga utflykter och så drömmer vi stort om en roadtrip i Kalifornien, Utah, Nevada & Arizona i augusti. I höst vill vi fortsätta vårt spa-ande i gamla öst, kanske Estland denna gång? Sen kommer vi fortsätta vår vandring längs Skåneleden, denna gång är det ås-åsleden som står på tur (förra året vandrade vi Österlenleden, det är därför jag har så många tips om Österlen 🙂 ).

  • Tack så mycket för Skåne-/Österlen-tips; precis vad vi behöver. Nu vill vi, självklart, bara ha fint väder.

   Och vilka imponerande planer ni har för 2017. ?? Allt du listar låter lockande, men slottsboende i Skottland och roadtrip i Kalifornien låt lite extra fantastiskt!

 3. Många planer till exotiska ställen…jag gör det lite enkelt för mig..som stadstjej först o främst o reser till event jag är intresserad av..o väljer då ibland nya städer.(Aten, Lissabon, Warszawa).
  Jan började med nyår i London, sedan blir det 6 dagar handbolls-vm i Paris
  Feb Birmingham (Pet Shop boys)
  Maj Stockholm o Aten (Depeche mode, DM)
  Juni Köln (handboll CL + DM), årliga sommarresan till New York med Rammstein-konsert (Jones Beach)
  Juli Lissabon o Warszawa (DM ×2)
  Dec Hamburg (Yello)

  …tja sen får tiden utvisa :-).

 4. Planerna är många! Vi får se vad som finns med?! Helst två nya länder 😉 njuter av österrikiska alperna nu! Ett av resmålen som gått i uppfyllelse! Skidsemester m familjen i alperna!

  Hoppas vi ses snart? Inte Matka?

  Kramar

 5. Många härliga planer där. Några dagar med vandringar i Stepantsminda kommer bli en riktig upplevelse bara vädret är bra. Tyvärr är ju vädret där lika ostabilt som vid norskakusten. Iofs, ni kan få riktigt häftiga foton även i regn och blåst, det är bara inte lika häftigt att ta dem.

  Hoppas inte ni på allvar tänker besöka alla kyrkor i Tbilisi. Där finns väl över hundra 😉

  • Över hundra kyrkor i Tbilisi! Låter bra; jag älskar kyrkor! Men du har rätt, vi hinner nog inte med alla.

   Hoppas verkligen på fint väder i Stepantsminda. Går ju självklart inte att påverka men hoppas i alla fall.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here