Aqaba ligger längst syd i Jordanien, vid Röda havet. Hela kusten är bara några mil; man kör från gränsen mot Israel till gränsen mot Saudiarabien på ca 30 minuter.

Jag var där i januari 2012 mad Maxime och min mamma Brit, och vi åkte på charterresa med Apollo. När man åker till Aqaba så kan man antingen bo i Aqaba stad, som er en stad där det finns bofasta jordanier, restauranger, folkliv m.m., eller i Tala Bay ca 20 min söder om Aqaba där det finns stränder och resorter, men inga restauranger eller något som händer. Vi valde Aqaba, och för oss var det absolut rätt val.

I Aqaba kan man antingen bo på resorterna på North Beach med egen strand, eller på centrumshotellen med pool. Vi valde sistnämnda och bodde på hotellet Captain´s In, vilket jag tror var det trevligaste av centrumshotellen. Vi kollade in på några av de andra, och de verkade absolut ha en lägre standard. Captain´s Inn var ett ***+ hotell med en liten men charmig pool. Enda problemet med poolen var att den höga byggnaden som höll på att byggas bakom hotellet gjorde att solen försvann kring kl 15. Detta löste vi genom att betala oss in på grannhotellet Minas för att låna deras pool. Dock gick solen ner i alla fall kl 17, men vi ville ju ha med varje minut sol. Captain´s Inn har också en mycket bra restaurant, där vi åt tre mycket goda fiskrätter.

I staden Aqaba finns ingen strand där turister kan bada eller sola i bikini. Det finns en strand mitt i stan, men där badar de lokala med kläderna på och bikini är inte tillåtet. Att använda resorterna Mövenpick, Kempinsky eller Intercontinentals stränder kostar $ 50 per person! Det var ca 20-25 grader i solen i januari, men i skuggan och på kvällen var det kallt. Vi behövde långbyxor och jacka kvällstid.

Söder om stan, men innan Tala Bay, finns South Beach. Här finns flera offentliga stränder där man kan ha bikini, samt några privata där det kostar $10 å gå in. I Röda havet var tempraturen ca samma som på  land, dvs 20+ grader. En taxi tur och retur kostar ca 50 kronor, och då kommer han och hämtar upp er igen vid avtalad tid. Taxin finns på varje gatuhörn.

För oss som älskar en riktig original kebab, Shawarma, falafel, hummus m.m. så är maten i Jordanien perfekt. Det fanns både gatukök/hål i väggen och riktiga restauranger med fantastiske kyckling, kött och fiskrätter. Inte alla restauranger serverar alkohol, men det är inte svårt att hitta någon som gör så. Nattlivet bestod av att sitta på caféer och röka vattenpipa.

Aqaba var en trevlig arab stad om man jämför t ex med Hurghada i Egypten, vilket var en stad som jag hatade. Orsaken till att vi valde Jordanien och Aqaba som resmål var egentligen att vi ville besöka Döda havet, Jerusalem och Petra och det var enkelt och mycket billigt att åka till Aqaba i januari. Vi betalade faktiskt bara 2000 kr per person med Apollo; hotell inkluderat. Vi var borta en vecka; och med tre dagar som gick åt till utflykter kändes detta tillräckligt för Aqaba som stad.

Hotellets pool

Captain`s Ins entre

En av stränderna på South Beach. Helt ok, men ganska öde i januari

De plattaste kålhuvuden jag har sett i mitt liv

Vårt favorit shawarma-ställe…

…favorit-shawarman…

…och favvo-hommusen

En alldeles äkta burkini i ett skyltfönster

Den lokala stranden i Aqaba

Föregående artikelAkropolis
Nästa artikelBlå lagunen på Island

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here