På Grönland bor vi största delen av tiden i staden Ilulissat. Utanför ligger Diskobukten, eller Disco Bay, och här är det flest isberg på hela Grönland. En given destination för oss, för varför åker man till Grönland om det inte är för isbergens skuld?

Vi fattar fort att den mest populära aktiviteten i Ilulissat är midnattsbåttur, så denna är vi snabba med att köpa.

Med båt mot Ilulissatfjorden

Avfärden är klockan 21 på kvällen, från bryggan nedanför hotellet Hvide falk, vilket passar oss alldeles utmärkt då detta är hotellet vi bor på. Båten är lite sen i land, och släpper snabbt av de som har avslutat sin båttur och vi går ombord.

På väg ut får vi veta varför de var sena, det finns en hel skock knölvalar ute i bukten och de var tvungen att spana in dem. Vi får veta att vi kommer inleda vår midnattsbåttur med att åka till samma ställe, så att vi också får se valarna. Mycket bra beslut.

Vår båt vid namn Snilla är lagom stor, så att vi kan röra oss runt lite, men inte bland de stora röda som man ser glida omkring på vattnet.

Kaptenen gasar på för att hinna med valarna innan de förflyttar sig för lång bort. Guiden märker att jag blir lite otålig när vi swishar förbi det ena isberget efter det andra, men lugnar mig med att det kommer bli massor av tid för isbergen efter valarna. Tumme upp!

Valarna i Diskobukten

Vi ser valarna från avstånd, de är ganska lätta att identifiera där de blåser upp vatten när de andras ut. De dyker igen snabbt och kan simma ganska långt innan de kommer upp igen, men vi har tur och de rör sig inte alls långt från båten. Runt oss ser vi fyra-fem valar dyka och komma upp igen.

Upplevelsen är magisk, jag älskar hur de låter när de kommer upp. Vi stannar ett bra tag men vi måste åka vidare. Vi har ju egentligen ett helt annat program än valar för kvällen.

Isbergen och glaciären Kangia

Orsaken till att det finns så många isberg i Diskobukten heter Kangia, och är en glaciär. Kangia är största glaciären på norra halvklotet och producerar imponerande 20 miljoner ton isberg per dygn, året om! Detta är alltså enorma mängder. Glaciären ligger längst in i Disco Bay, ca fem mil inåt på ön från Ilulissat, som ligger helt ute vid havet.

Isbergen ligger verkligen tät i tät, överallt runt oss finns de i olika storlekar. Några är enorma, som stora öar och jag läser att de är flera hundra meter långa, och andra mindre. Finast är de med räfflad yta, som jag inte tröttnar på att fota från alla vinklar.

Vi glider omkring på vattnet i vad som känns som evigheter och jag vill inte att det ska ta slut. Isberg flyter runt mig på alla håll och huvudet vrids runt-runt-runt. Vi åker så långt in i Diskobukten och mot Kangia som går för isen just i dag; detta ändras dag för dag. Vi har en liten båt och vill absolut inte fastna.

Läs mer: Val och valross på Svalbard

Solen blir mer och mer gulorange och detta är det närmaste vi kommer solnedgång på Grönland, på sommaren är det midnattssol och solen lyser dygnet runt. När vi inte kommer längre in stannar båten en ett tag och vi njuter utsikten och stillheten. Det känns som vi är helt själva på hela Grönland. Guiden serverar drinkar med flera tusenårig is i, som han fiskade upp ur havet någon timme tidigare och som han har hackat loss isbitar från.

På väg tillbaka svänger vi förbi och ser den gamla inuitbosättningen Sermermiut. Några minuter innan midnatt kliver vi i land igen på bryggan och jag är extremt glad för att jag har femtio metar att gå till hotellet.

Läs mer: En vecka på Grönland – Dag för dag

Diskobukten och Ilulissatfjorden, inklusive Sermermiut, är med på UNESCO:s världsarvslista. Vi köpte vår båttur från Albatros Arctic Circle, som också äger hotellet Hvide falk.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelRiche Fenix på Götgatan på Söder
Nästa artikelOmrådet Sakarya och staden Sapanca utanför Istanbul – Våra 8 bästa tips

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here