Petra ligger ca 10 mil norr om Aqaba, och det tar ca 1,5 timme med bil. Vi var på charterresa till Aquba, men valde att hyra en lokal taxi som tog oss dit i stället för att följa med på Apollos utflykt. Dels var det billigare att åka själv, dels är det roligare att själv kunna styra hur länge man vill stanna på varje ställe.

Vi använde vår vanliga taxichaufför för denna resan, och jag tror vi betalade honom ca 600 kr för hela resan. Han hämtade oss 8.30 på hotellet på morgonen, och sen tog resan till Petra ca två timmar. Inklusive att stanna för fika två gångar. Själva resan var ett underverk i sig själv; fantastiska vyer. Man passerar Wadi Rum, och det finns möjlighet att stanna där. vi hade planerat att göra så på vägen hem, men hann tyvärr inte. Man kör över ”fjället” mellan Aqaba och Petra, ock på vissa ställen låg det snö. Det var också riktigt kallt när vi stannade till där uppe.
Mamma Brit, taxichaufför Muhammed och Maxime


Staden Wadi Musa där Petra ligger
Inträdet till Petra är 500 kr per person och vi valde att i tillägg hyra en guide för yterligare 500 kr. Guiden var ganska bra, det han berättade för oss var intressant men han pratade inte så mycket och jag är lite osäker på om jag tycker han var värt de 500 kr han kostade.

När vi hade kommit in så började vi med att rida häst de första två kilometrarna. Själva ridningen ingick, men sen var man ju tvungen att tipsa killen som ansvarade för hästen. Inget är gratis här i livet! Eftersom Maxime har ridit mycket tidigare så fick hon galoppera i väg själv. Och snabbt gick det. Jag har inte suttit på en hästrygg på 30 år och var glad att jag hade en kille som gick bredvid mig och höll i hästen.
Efter att vi hade ridit så kom vi till Al Siq, en naturlig passage genom klipporna. Det tog ca 15-20 min att gå genom siqen, och det var nöjligt att hyra häst och vagn om man inte ville gå. 

När vi kom ut från Al Siq så kom vi fram till Skattkammaren/The Treasury/Khazne al-Firaun. The Treasury är den mäst kända byggnaden i Petra och är med i flera filmer, bla Indiana Jones och det sista korståget samt Arabian Nights från 1942.

The Treasury är helt och hållet hugget ur klipporna, och är jättefin. Vår guide gav oss en bra beskrivning av hur The Treasury hade sätt ut och jag grävde och höll på så länge att han blev irriterad. Maxime och min mamma blev också irriterade, men det berodde mer på att det var kallt i skuggan. Det vara vad de sa i alla fall.

Från The Treasury är det möjligt att fortsätta fram till kolonntemplet och museet på kamel om man inte vill gå.

Efter The Treasuary kommer Fasadgatan med klippgravar på båda gatan samt Kungsgravarna uppe i klippan.

Det finns ett trevligt fik vid platsen och helt nybyggda fräscha toaletter. Så det stämmer inte alls att alla toaletter inne i Petra är vidriga, vilket man i olika forum på nätet ser varningar för.

Uppe på höjden finns den Bysantinska kyrkan från ca 500 e. Kr. med de finaste mosaikgolven. Fin utsikt är det därifrån också.

Föregående artikelBlå lagunen på Island
Nästa artikelFantastiska New York

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here