Ozeaneum utsågs år 2010 till världens bästa museum! Museet tar årligen emot cirka en miljon besökare och vad som visas är livet i Östersjön och Nordsjön.

Ozeaneum Tyskland Germany

Roligast är pingvinerna

Halvvägs i rundvandringen säger min guide ”nu kommer vi först till avdelningen där barn kan leka och lära sig mer om undervattenslivet, sen kommer vi till pingvinerna”. Jag borde redan då ha fattat piken om att pingvinerna kanske är mest för de lite yngre. Men jag vägrar och stannar hos dem i evigheter.

”Det är Angela Merkels pingvin!”

Pingvinerna är tio till antalet och fördelat på fem par. Varje pingvin är märkt med ett färgad band kring sin ena vinge och varje par har sin färg. Hanarna har märkningen runt högervingen och honorna kring vänstervingen. Det går att donera pengar till pingvinerna. Donerar man över €100 så får man sitt namn på en liten plakett på väggen, vilket är populärt för allt från förskolor till storföretag. Det är också möjligt att adoptera en Ozeaneum-pingvin. Varje pingvin får vara adopterad av endast en person och då får man sitt namn på en större plakett.

Ozeaneum Tyskland Germany

Tre av de tio pingvinerna har gömt sig inomhus medan de andra sju antingen simmar runt eller står på land. Mest fascinerad blir jag av den röda hanen som hela tiden står och kisar mot solen.  Alla pingvinerna har ett skärt område kring näbben men denna har ett större än de andra och han ser nästan ut att vara lite bränd av solen.  När jag frågar min guide vems pingvin detta är så blir svaret ”Det är Angela Merkels pingvin”!

Ozeaneum Tyskland Germany

Bläckfiskar, hajar och anemoner

Utöver pingvinerna så uppskattar jag mest de levande varelserna i akvarierna. Anemonerna är som en levande vacker tavla. I ett annat två miljoner liters stort akvarium finns både hajar, sillar och andra fiskar. Jag frågar hur man undviker att de tre hajarna äter upp andra fiskar i akvariet och får det enkla svaret att det gäller att se till att hajarna inte är hungriga. Alla fiskar räknas varje dag och tydligen saknas det så och då en och annan fisk i alla fall och en av hajarna visar ingen intresse för mat senare under dagen.

Ozeaneum Tyskland Germany Ozeaneum Tyskland GermanyOzeaneum Tyskland Germany

I ett akvarium dansar en bläckfisk omkring mot glaset. Upp och ner . Jag ser att det ligger en tennisboll i akvariet och frågar guiden. Han berättar att bläckfiskar är intelligenta djur och om de inte stimuleras i akvariet så klättrar de upp längs glaset och rymmer. Då och då så släpper de ner leksaker; ofta små legobyggen som bläckfisken kan pyssla med att plocka isär eller en boll som den kan slå runt i akvariet med armarna.

Ozeaneum Tyskland GermanyOzeaneum Tyskland Germany

Ozeaneum ligger i hamnen i Stralsunds gamla stadsdel. Den gamla stadsdelen består delvis av vackra gavelhus från 1600-talet och delvis av nyare byggnader uppförda efter andra världskriget i typisk DDR-stil.

Ozeaneum Tyskland GermanyOzeaneum Tyskland Germany

Resan genomfördes i samarbete med Tyska Turistbyrån AB och Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern. Synpunkter, text och bilder är mina egna.

Föregående artikelPersepolis – En utflykt från Shiraz till antiken
Nästa artikelCopperhill hotell och SPA i Åre

4 KOMMENTARER

  1. Häftigt ju! Älskar akvarium eftersom de är så vackra, men kan inte riktigt med mig själv att det fortfarande är djur som hålls innanför lås och bom…

    • Hade inte heller någon aning om detta med intelligenta bläckfiskar. Lär något nytt hela tiden. Vad roligt att hitta tillbaka till dig förresten. Jag följde dig ju i Paris men måste på något sätt ha trillat av när du gjorde namnbytet på bloggen.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here